Απεβίωσε η Εριέττα Λάτση


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPGΗ Απεβίωσε η Εριέττα Λάτση

Απεβίωσε η Εριέττα Λάτση, σύζυγος του ποτέ Ιωάννη Σ. Λάτση και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτση».

Ο Ιωάννης Σ. Λάτσης, Βορειοηπειρωτικής καταγωγής, διέθεσε το 1991 το ποσόν των 700 εκατομμυρίων δραχμών για την ίδρυση Επαγγελματικών Σχολών για την επιμόρφωση παιδιών Βορειοηπειρωτών από το κύμα προσφύγων με το άνοιγμα των συνόρων. Στην επιλογή του τόπου Ιδρύσεως των Σχολών, κρίθηκε ως καταλληλότερη η Πωγωνιανή και την εγκατάστασή της στο εμβληματικό κτήριο της Μαθητικής Εστίας, που ανεγέρθηκε από το Ίδρυμα «Βασιλεύς Παύλος».

Οι σχολές του Ιδρύματος Λάτση, στην Πωγωνιανή, λειτούργησαν για 20 χρόνια, και αποτελούν μια περίοδο μιας εθνικής προσφοράς που λάμπει στην εκατοντάχρονη «Ιδρυματική» ιστορία της Πωγωνιανής. Εκατοντάδες νέοι και νέες από τη Βόρειο Ήπειρο διδάχτηκαν εκεί τέχνες και ειδικότητες μεταξύ των οποίων και Αλβανόπουλα σε μια προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης των δύο λαών.

Στο διάστημα αυτό της λειτουργίας των Σχολών Λάτση η Πωγωνιανή γνώρισε μια λάμψη και πολλές προσωπικότητες, αξιωματούχοι, υπουργοί, και διπλωμάτες τίμησαν με την παρουσία τους εκδηλώσεις του Ιδρύματος, και τόνωσαν την ζωή και το φρόνημα των ακριτών κατοίκων του χωριού.

Η Εριέττα Λάτση, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτση», έφθασε στην ακριτική Πωγωνιανή, τιμήθηκε από τους κάτοικους και την Κοινότητα, και με ευχαρίστηση δέχθηκε ένα σύνολο της Πωγωνήσιας φορεσιάς σύμβολο μιας εντάξεώς της στην Πωγωνήσια παραδοσιακή πολιτιστική Κοινότητα. Η Εριέττα Λάτση με ευχαρίστηση αποδέχθηκε αυτή την προσφορά, επικοινώνησε φιλικά με τους κάτοικους, φωτογραφήθηκε δίπλα σε κοπέλες ντυμένες με τα Πωγωνήσια και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους κάτοικους του χωριού.

Στην πομπή στο τελευταίο της ταξίδι, την συνοδεύουν οι ευχές όλων των κάτοικων και το όνομα ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ μένει στη πινακίδα του δρόμου που οδηγεί στο κτίριο των Σχολών.

Κώστας Χρ. Κωστούλας

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ, στην Όλγα Κων. Κωστούλα και στον Κωνσταντίνο Χρ. Κωστούλα

Ευχαριστώ θερμά την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για τη βράβευση του βιβλίου μου «Ο Πουκεβιλ στο Πωγώνι» που έγραψα σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Κωστούλα και πατέρα μου. Αισθάνομαι χαρούμενη και ιδιαίτερα ικανοποιημένη που σε αυτό το βιβλίο έγινε η καταγραφή της ιχνηλασίας σημαντικών πολιτισμικών και ιστορικών στοιχείων για το Πωγώνι, όπως τα κατέγραψε ο Γάλλος Francois Carles Pouqueville (1770-1838) το 1806. Ο Pouqueville υπήρξε ένα «φαινόμενο», μια διεθνής, πολύπλευρη, ιδιοφυής προσωπικότητα του 18ου-19ου αιώνα που ακόμα μελετάται. Ήταν διάσημος περιηγητής, ιατρός, διπλωμάτης, ιστορικός, συγγραφέας, ακαδημαϊκός, πολιτικός και φυσικά μεγάλος φιλέλληνας. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα. Στο ταξίδι του στην Ήπειρο, επισκέφθηκε το Πωγώνι. Ήταν βαθιά μορφωμένος, και άριστος γνώστης των αρχαιοελληνικών κειμένων και της ελληνικής ιστορίας. Η ιδέα να γραφεί το βιβλίο ξεκίνησε, όταν διαβάζοντας σε γαλλική έκδοση σελίδες από το βιβλίο του Pouqueville «Voyage de la Grece» (Ταξίδι στην Ελλάδα) deuxieme edition, 1825, εντόπισα την περιγραφή μίας υπέροχης σκηνής γάμου σε βελανιδοδάσος στο Δελβινάκι Πωγωνίου, μια έναστρη νύχτα Mαϊου του 1806. Οι περιγραφές που δίνει ο Γάλλος περιηγητής στο σύγγραμμά του για τη σκηνή είναι εντυπωσιακές και αναπάντεχα πληροφοριακές. Στο βιβλίο «Ο Πουκεβιλ στο Πωγώνι», ο αναγνώστης θα βρει περιγραφή όμορφων σκηνών παραδοσιακών εθίμων και τοπίων. Οι πληροφορίες διασταυρώνονται με καταγραφές για το Πωγώνι από άλλους διάσημους ξένους περιηγητές-ιστορικούς 19-20ου αιώνα όπως είναι οι Άγγλοι Thomas Smart Hughes και Henry Holland, οι Ελβετοί Fred Boissonnas και Daniel Bauvy, o Γάλλος Rene Puaux. Πολιτιστικά στοιχεία Πωγωνίου αναφέρονται και από σημαντικούς Έλληνες λαογράφους όπως είναι ο Γεώργιος Γαζής, ο Ιωάννης Λαμπρίδης, ο Νίκος Υφαντής και άλλοι που αναφέρονται στη βιβλιογραφία.

Επίσης θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μενέλαο Βίλλη για την συνεισφορά του, ο οποίος πίστεψε στο βιβλίο και βοήθησε στην εκτύπωσή του.

Οδεύει προς κλείσιμο η «Κιβωτός» της Πωγωνιανής (https://www.epiruspost.gr/)

Οδεύει προς κλείσιμο η «Κιβωτός» της Πωγωνιανής
19 Δεκεμβρίου, 2022
12:10 μμ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για το νέο μοντέλο διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» που περιλαμβάνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, εκ βάθρων αλλαγές με στόχο την καλύτερη εποπτεία των παιδιών που διαμένουν στις δομές του οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχει προχωρήσει ήδη με ταχείς ρυθμούς στην αντικατάσταση προσώπων σε θέσεις «κλειδιά» της ΜΚΟ και στην επάνδρωση ευαίσθητων τομέων με ειδικό προσωπικό, καθώς είναι ενδεικτικό ότι δεν είχαν όλες οι δομές κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών, όπως είναι το κλείσιμο των απομακρυσμένων δομών της «Κιβωτού».

Το στίγμα έχει δώσει άλλωστε με τις δηλώσεις της και η ίδια η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, που τονίζει ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, όχι με γνωστούς και φίλους αλλά ειδικούς στην παιδική προστασία».

Στόχος, είναι σύντομα ο οργανισμός να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις προδιαγραφές που ζητούσε γύρω από τη λειτουργία του το υπουργείο και για τις οποίες υπάρχει dead line να λήγει τον Μάιο του 2023.

Ήδη, τα μέλη της νέας διοίκησης έχουν επισκεφτεί το σύνολο των δομών της «Κιβωτού» στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια και έχουν σχηματίσει εικόνα για τη λειτουργία τους εξετάζοντας συγκεκριμένες αλλαγές προς όφελος των φιλοξενούμενων παιδιών. Για κάθε μία μάλιστα από τις δομές έχει καταρτιστεί σχέδιο το οποίο σύντομα αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστό», όπως αναφέρει στο iefimerida.gr καλά ενημερωμένη πηγή.

Ανάμεσα στις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι το κλείσιμο απομακρυσμένων μονάδων, όπως στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και ενδέχεται και της Χίου. Πρόκειται για δομές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και οι οποίες φαίνεται να εμφάνιζαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ότι αφορά στην οργάνωση αλλά και στη διαχείριση των παιδιών.

«Τα περισσότερα παιδιά από τις δομές αυτές δεν πήγαιναν στο σχολείο και είχαν μετατραπεί σε χειρώνακτες, εργάτες γης, όπως ήταν η «φιλοσοφία» του ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντωνίου. Στις περιοχές αυτές τα παιδιά ήταν πραγματικά αποκομμένα. Αυτό θα αλλάξει. Η δομή της Πωγωνιανής π.χ. δεν έχει λόγω ύπαρξης με τα σημερινά δεδομένα…», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Με στόχο την άμεση επιστροφή όλων των παιδιών στο σχολείο κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά τους σε άλλες δομές στις πόλεις αλλά και σε ακίνητα που διαθέτει από δωρεές η «Κιβωτός», ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες. Τα σημεία μεταφοράς των παιδιών έχουν ήδη βρεθεί και σύντομα αναμένεται να δρομολογηθεί επισήμως και αυτό το μέρος του σχεδίου. Για τη νέα διοίκηση δεν αρκεί μόνο η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά, που θα έπρεπε να είναι δεδομένες, αλλά και η δρομολόγηση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας τους.

Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της Πωγωνιανής θα συμπαρασύρει πιθανότατα και τη δομή της Κόνιτσας η οποία δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

 https://www.epiruspost.gr/odeyei-pros-kleisimo-i-kivotos-tis-p/
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ
Απίστευτες οι φράσεις του συγκεκριμένου κειμένου- το οποίο δεν υπογράφεται.
..." Τα περισσότερα παιδιά από τις δομές αυτές δεν πήγαιναν στο σχολείο και είχαν μετατραπεί σε χειρώνακτες, εργάτες γης, όπως ήταν η «φιλοσοφία» του ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντωνίου" ...!!!
Τι ανακρίβειες! Τα παιδιά πηγαίναν στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής και σε άλλα Γυμνάσια όταν αυτό μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας έκλεισε.. Στα ακριτικά σχολεία γίνονταν και επιμορφωτικά σεμινάρια μάλιστα, που οργανώνονταν στην Αθήνα. Για συγκεκριμένους λόγους κάποια παιδιά πηγαίναν σε ιδιωτικά σχολεία Ιωαννίνων.
Σχετικά με τους χειρώνακτες εργάτες γης: οι ασχολίες ενός Γεωργικού Σχολείου θέλει να πει ο δημοσιογράφος είναι κατώτερες δηλαδή?? Η λειτουργία του τυροκομείου, του οινοποιείου,του μελισσοκομείου, της φάρμας ζώων που περιέργως δεν αναφέρονται σε τέτοιου είδους κείμενα είναι ...απλή παράλειψη? Εγώ πάντως έχω δοκιμάσει τα προϊόντα στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές της Κιβωτού και ήταν εξαιρετικά. Και έχω πάρει ρίγανη και βουνίσιο τσάι Πωγωνιανής από τη Κιβωτό και μαρμελάδες άγριων φρούτων εξαιρετικές και κεριά και σαπούνια βιολογικά. Όταν έρχονταν δε οι επίσημοι, επαινούσαν με ενθουσιασμό αυτά τα ακριτικά παραγωγικά εργαστήρια της δομής που χρησιμοποιούσαν ντόπιες πρώτες ύλες. Και γεύονταν τους μπουφέδες της Κιβωτού μετά χαράς και αγόραζαν δώρα. Επαινούσαν και τα όμορφα παιδικά δωμάτια, τον παιχνιδότοπο, τη βιβλιοθήκη, το οδοντιατρείο, το τεράστιο θερμοκήπιο με τα λαχανικά, τον αρωματόκηπο με τα φαρμακευτικά/αρωματικά είδη φυτών. Επαινούσαν οι επίσημοι και τις εκπαιδευτικές εκδρομές που έκαναν τα παιδιά της Κιβωτού στο Ζαγόρι, στα μουσεία και θέατρα των Ιωαννίνων, στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, στη θάλασσα, στον Αμβρακικό για να δουν τα δελφίνια.
Και βράβευαν οι επίσημοι και από δίπλα και οι ειδικοί!
Όμως....όπως λέει αυτό το "μπλαζε" αποκαθηλωτικό κείμενο: "Η δομή της Πωγωνιανής δεν έχει λόγο ύπαρξης με τα σημερινά δεδομένα…»!!!!!
Φαίνεται ότι μόνο στα αστικά κέντρα προστατεύονται τα παιδιά...Αυτά της Αθήνας και του Βόλου....Εκεί δεν υπάρχουν δεδομένα....Μόνο που τα δεδομένα οικογενειών αστικών πόλεων, έστειλαν τα βασανισμένα παιδιά στις ακριτικές μονάδες της Κιβωτού. Μην ξεχνάμε την πόλη όπου γεννήθηκε η Κιβωτός. Είναι η πρωτεύουσα, η Αθήνα μας. Με τους πολλούς ψυχολόγους και ειδικούς...
ΕΚΕΙ -κατά το κείμενο- δρομολογούνται οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας των παιδιών με ασφαλιστικές δικλείδες....
ΕΚΕΙ είναι και τα σύνορα φαίνεται!!!!!!!!!!!
Πού ζούνε αλήθεια όσοι γράφουν τέτοια κείμενα? Στατιστικές διεθνούς βιβλιογραφίας δεν διαβάζουν? Δεν γνωρίζουν ότι παιδιά που υιοθετούνται, εμφανίζουν και αυτά προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής? Κάποια δε βιώνουν δυστυχώς και αλλαγές ανάδοχων οικογενειών, οι οποίες αξιολογήθηκαν αρχικά ως ΑΓΙΕΣ (με πιστοποιητικά γονικής συμπεριφοράς από ειδικούς), αλλά μετά "κάτι γίνεται" και αποδεικνύεται ότι δεν ήταν έτσι. Μετά αρχίζουν τα "σκληρά δεδομένα"! Αυτά δημιουργούνται επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των ανάδοχων οικογενειών ΜΕΤΑ την αναδοχή. Με το παιδί εν τέλει να είναι το μεγάλο θύμα. Εδώ ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τον κλασσικό μύθο: οι ανάδοχες οικογένειες τα αδελφάκια δεν τα χωρίζουν ποτέ.....
Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, όλα πρέπει να ελέγχονται, όχι μόνο στο στάδιο δημιουργία τους, π.χ μια νέα αναδοχή, μια νέα ΜΚΟ, αλλά κυρίως κατά τη λειτουργία τους που είναι το ζητούμενο. Δικαίως αναδύονται για πολλοστή φορά αμείλικτα ερωτήματα από τους πολίτες:
1. Στην προκειμένη περίπτωση, έγινε και πότε σωστός έλεγχος από ειδικούς?
2. Αν διέφυγαν "σκληρά δεδομένα" σε δομές προστασίας, ποιός εγγυάται ότι στο μέλλον αυτό δεν επαναληφθεί και στον έλεγχο ποιότητας ανάδοχων οικογενειών?
3. Υπάρχουν οι κρατικοί μηχανισμοί και τα κοινωνικά αντανακλαστικά να διαπιστωθεί εαν σε ένα παιδί, είτε δομής προστασίας είτε ανάδοχης οικογένειας, δεν κινδυνεύει η ψυχική και σωματική του υγεία?
Τι στρουθοκαμηλισμός υπάρχει και πόσο θλιβερός και επικίνδυνος είναι! Ας ξεκινήσει με ανεξάρτητους κριτές έγκαιρος έλεγχος όσων συσχετίζονται με δομές προστασίας - ΜΚΟ . Και ας ελεγχθούν και οι ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΣ και ΕΛΕΓΚΤΕΣ, όχι μόνο εάν πληρούν κριτήρια ειδικότητας που αφορά παιδιά, αλλά εάν την κάνουν πράξη - δύο διαφορετικά πράγματα.
Όλγα Κων. Κωστούλα

Η «ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗ» ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG

Η  «ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗ»  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ

Σε αυτή την «Ιδρυματική» αναταραχή, που δυστυχώς  εξελίσσεται σε μια προσβολή και ακύρωση, μέχρι κατεδάφισης, των μεγαλύτερων αρετών του Γένους μας, της φιλαλληλίας της αλληλεγγύης, και της ευεργεσίας,  που στηρίζουν δομές προστασίας αδυνάτων και απροστάτευτων, η υπερβολή και αμετροέπεια κάποιων γραφίδων έπληξαν  και προσέβαλαν και τόπους και κοινωνίες με μια μεγάλη και παλιά παράδοση προσφοράς στο χώρο αυτό σε πολύ δύσκολους καιρούς και τραγικές ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας.

Έτσι εξελίχθηκε για την Πωγωνιανή, αυτή η «Ιδρυματική» αναταραχή, με όσα  πληθωρικά δημοσιοποιούνται για την «Κιβωτό του Κόσμου», χωρίς κάποιο επίσημο καταληκτικό πόρισμα και χωρίς έναν  τελικό καταλογισμό ευθυνών  και καταδίκης.

Μια άλλη «επιβίωση» πόλεμου στα «Καλπάκια»


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG
Μια άλλη «επιβίωση»  πόλεμου στα «Καλπάκια»

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου του έπους του 1940, συμμετείχαν και τρεις δομές μιας προσπάθειας «επιβίωσης» του 1940. Η Ελληνική «Ομάδα Επιβίωσης Ε.Σ. 1940», ο Σύλλογος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και η Ιταλική «Sentinelle 82o Regg Fenteria Torino». Η Ελληνική με 25 μέλη και η Ιταλική με 12 μέλη με την παρουσία και 4 αδελφών Νοσοκόμων. Η ομάδα αυτή έλαβε μέρος και στην «αναπαράσταση» του πόλεμου στο Καλπάκι και στην τελετή στον Τσολιά.
Στο διαδίκτυο σε μια πλούσια φωτογραφική προβολή του Ελληνικού φορέα εμφανίζεται και στην παρέλαση στα Γιάννενα με ένα ρεπορταζ, με λεπτομέρειες σε όλες τις παρουσίες και «αναβιώσεις» των δύο φορέων και σε άλλους τόπους πολεμικών συμβάντων στον πόλεμο του 1940. Τους συνόδευε και ο σκηνοθέτης και ερευνητής του πόλεμου του 1940 Απόστολος Μπρέντας, Ηπειρώτης, ο οποίος κατέγραψε όλη τη διαδρομή «αναβίωσης» στους τόπους επισκέψεως και τις επιτόπιες συμβατές μικρές συμβολικές παραστάσεις.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ, του Κώστα Τσιλιμαντού

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ

του Κώστα Τσιλιαντού

Είναι μια σχετικά νέα επιστήμη με κύριο εκπρόσωπο τον Χούσερλ,  που διδάσκει πως ό,τι  υποπίπτει στις αισθήσεις μας είναι «φαινόμενα», επειδή έτσι «φαίνονται»  άμεσα στη  συνείδησή  μας. Πίσω του   υπάρχει κάτι άλλο που δεν φαίνεται. Τι υπάρχει λοιπόν, ρωτούμε;
  Μόνον όταν  η γνωσιολογία  αποσαφηνίσει ποιες προϋποθέσεις είναι αναγκαίες για να έχει νόημα η αμφιβολία ,τότε η ερώτηση δικαιώνει την ύπαρξή της.
Για παράδειγμα, το κουπί της βάρκας στο νερό φαίνεται σπασμένο. Είναι «φαινόμενο.» είναι μια φάση της πραγματικότητας. Πίσω του υπάρχει κάτι άλλο, που δε φαίνεται.
 Η επιστήμη για να δικαιώσει την ύπαρξή της πρέπει να αποσαφηνίσει κάτω από  ποιες προϋποθέσεις  οι αμφιβολίες μας  και η ερωτήσεις μας  είναι αναγκαίες.
Προχωρώ παίρνοντας αφορμή από το κουπί.  Ό,τι βλέπομε με την  όραση είναι μό νο φαινόμενα; Μήπως υπάρχουν και κάποια σήματα από μια πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω από αυτά;  Πχ αν είχαμε την όραση του αετού, ή του φιδιού, ή του βοδιού,  ή την όσφρηση του σκύλου, πώς θα βλέπαμε  άραγε τον κόσμο, ή ποιες άλλες  μυρουδιές θα οσφριζόμαστε.

ΕΠΟΣ- Χρέος-Συμβολισμοί

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG

ΕΠΟΣ- Χρέος-Συμβολισμοί
Καιρός αυτογνωσίας και περισυλλογής


Κάποτε, στα δύσκολα χρόνια αποκατάστασης της ζωής  μετά τους πόλεμους, εφαρμόστηκαν κάποια αυστηρά μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας των πολιτών στις παραμεθόριες περιοχές, ενώ οι Αλβανοί είχαν φράξει τη συνοριακή γραμμή με συρματοπλέγματα και ηλεκτροφόρα.
Για να μετακινηθεί κάποιος στην επαρχία Πωγωνίου χρειαζόταν ειδική άδεια της Αστυνομίας, με σημεία ελέγχου στην έξοδο της πόλης των Ιωαννίνων (Συνάντηση), στο Καλπάκι, στο Χάνι Δελβινάκι, στην Πωγωνιανή.

Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2022 στα Ιωάννινα

Πωγωνιανή 28/10/2022


Βίντεο Λεωνίδα Κάπαρου #1028 #2022
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ►►►ΕΔΩ

Ιωάννινα: Ολοκληρώθηκε ο κόμβος στο κέντρο

Δρυμάδες: Απογευματινή λήψη με drone με φθινοπωρινά χρώματα!!


Ο χρήστης Παναγιώτης Χατζής είναι με το χρήστη Thanasis Manthos στην τοποθεσία Δρυμάδες.
Απογευματινή λήψη με drone με φθινοπωρινά χρώματα!!

Δελβινάκι 2022, εορτασμός 28η Οκτωβρίου

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ» ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΩΓΩΝΙ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG
«ΦΕΣΤΙΒΑΛ» ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΩΓΩΝΙ

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη για έναν Πωγωνήσιο, να μην επισημάνει την απουσία της Πωγωνήσιας παράδοσης, φορεσιάς και χορού, από το « 1ο Φεστιβάλ» Ηπειρωτικού χορού» που επί τριήμερο παρουσίασε η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνδρομή κάποιων «παραγόντων», στο Θέατρο «ΦΡΟΝΤΖΟΥ» στα Γιάννενα.
Δεν είναι «παράπονο», δεν είναι «διαμαρτυρία», δεν είναι «κριτική». Είναι μια παραδοσιακή θεώρηση των όσων επί τριήμερο παρουσίασε Γιαννιώτικο Τηλεοπτικό κανάλι, τις πολύ βραδινές ώρες μέχρι το μεταμεσονύκτιο και η παρακολούθηση ήταν άνετη, με όλα τα καλά στερεοσκοπικά και επίπεδα πλάνα που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
Ας ξεκινήσουμε με τον τίτλο της εκδήλωσης. «1ο Φεστιβάλ». Αποτελεί ένα έλλειμα της Ιστορίας της παράδοσης τέτοιας εκδήλωσης, να αγνοείται πότε και ποιοί στο παρελθόν παρουσίασαν τους Ηπειρωτικούς παραδοσιακούς χορούς με ιδιαίτερα επιλεγμένες και προσεγμένες αντιπροσωπευτικές φορεσιές, σε εθνικές επετείους στην Αθήνα και στα Γιάννενα, ή σε οργανωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μεγαλείο ψυχής από την οικογένεια της Μαριαννας Κωσταρά

Μεγαλείο ψυχής από την οικογένεια της Μ. Κωσταρά

Ζωή με τον θάνατό της έδωσε η Μαριάννα Κωσταρά, σύζυγος του ιδιοκτήτη του γνωστού αγροτουριστικού συγκροτήματος στο Δολό Πωγωνίου Χριστόφορου Κωσταρά, η οποία κατέληξε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 61 ετών.

Τις βραδινές ώρες της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων η λήψη οργάνων της, που προσφέρθηκαν για δωρεά,
Η διοίκηση του ΠΓΝΙ ευχαριστεί βαθύτατα τους οικείους της Μ. Κωσταρά, οι οποίοι, όπως αναφέρει, «είχαν το μεγαλείο να προσφέρουν ζωή σε συνάνθρωπους μας», καθώς και τους συντονιστές μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου μας, το προσωπικό της ΜΕΘ και τις χειρουργικές ομάδες λήψης των οργάνων (χειρουργική κλινική ΠΓΝΙ, χειρουργική ομάδα Ωνασείου και Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης), οι οποίοι διεκπεραίωσαν το δύσκολο αυτό έργο.

 https://www.agon.gr/epikairotita/78070/megaleio-psychis-apo-tin-oikogeneia-tis-m-kostara/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου. Ζητείται για εργασία πλήρους απασχόλησης...

Αγγελία Α':

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ-Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ Ε-MAIL: kivotospogoniani@gmail.com ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ.

Αγγελία Β':

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ & ΚΟΝΙΤΣΑ). Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ Ε-MAIL: kivotospogoniani@gmail.com

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε στα τηλέφωνα 26570 31005-6 & στο παρόν email.

Με εκτίμηση,
Βαρτζιούμα Μαρία
Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου
Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Τ.Κ. 44002
Τηλ.: 26570 - 31005 & 31006
www.kivotostoukosmou.org

Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός - Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας & Προστασίας Μητέρας & Παιδιού

Βραβείο Κορυφαίας επωνυμίας στην Ελλάδα ως μη Κυβερνητική Οργάνωση για το έτος 2021 - 2022.

Το ακριτικό Πωγώνι θρηνεί για τον ξαφνικό χαμό της Μαριάννας Κωσταρά.

'Εφυγε από τη ζωή, 25/9/2022, η Μαριάννα Κωσταρά. Η κηδεία της έγινε, 26/9/2022 ώρα 4 μ.μ, στο Δολό Πωγωνίου.

Το ακριτικό Πωγώνι θρηνεί για τον ξαφνικό χαμό της Μαριάννας Κωσταρά.
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2022 12:43

Με ψιλόβροχο,  λες και ήταν το δάκρυ του θλιμμένου  Ουρανού,  και με «βουβό» τον πόνο,  πλήθος κόσμου  συνόδευσε χθες το απόγευμα στην τελευταία της κατοικία στο Δολό Πωγωνίου, την Μαριάννα σύζυγο του Χριστόφορου Κωσταρά, η οποία έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. 

Η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε τους κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου, αλλά και όλους όσοι την είχαν γνωρίσει, είτε επισκεπτόμενοι το Αγροτουριστικό συγκρότημα που είχε δημιουργήσει μαζί με τον Χριστόφορο στο Δολό, -αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα, φιλοξενώντας κατά καιρούς πολιτικούς, επιχειρηματίες, κ.α.- αλλά και όσοι την έζησαν από την έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα που είχε αναπτύξει. 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΑΚΑ

Από την τελετή βράβευσης του Βασίλη Δάκα στο Δολό στις 13 Αυγούστου 2022. Βίντεο: Άγγελου Κούρου
Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, μετά την λήξη της λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δολού, μέσα σε μια σεμνή και ταπεινή τελετή πραγματοποιήθηκε η βράβευση του χωριανού μας Βασίλη Δάκα για την μακροχρόνια προσφορά του στο χωριό μας, σε πολλούς τομείς, βασικά ως ιεροψάλτης για περισσότερα από 65 χρόνια, ως εκλεγμένος πρόεδρος κοινότητας επί σειρά ετών,  καφετζής, μπεξής κλπ., όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση ο Γιάννης Μποντίνης, εκπροσωπώντας όλους τους χωριανούς.
Επίσης του προσφέρθηκε μια εικόνα του Αγίου Βασιλείου εκ μέρους όλων των χωριανών και ένα πολύ επιτυχημένο έργο - πορτραίτο του, ζωγραφισμένο από τον δωρητή Παναγιώτη Παπαιωάννου..

«Ζωντάνεψε» ξανά η Πωγωνιανή

«Ζωντάνεψε» ξανά η Πωγωνιανή

Χαρούμενες παιδικές φωνές ακούστηκαν ξανά, μετά από επτά χρόνια, στην ακριτική Πωγωνιανή, όπου επαναλειτουργεί την φετινή χρονιά το δημοτικό σχολείο, φιλοξενώντας μαθητές τους χωριού, που φοιτούσαν στο Δελβινάκι, καθώς επίσης μαθητές από την Κιβωτό του Κόσμου και την δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Μονάδα του ΚΚΠΠΗ, που άρχισε πριν από λίγους μήνες να φιλοξενεί εκ νέου παιδιά, ήταν καθοριστική για την επαναλειτουργία του σχολείου που τα προηγούμενα χρόνια δεν συμπλήρωνε τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών. Στην δομή φιλοξενούνται 18 παιδιά από τριών έως 12 ετών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μαθητικό δυναμικό και να επιτρέπει την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου και μάλιστα, ως διθέσιο.

Ο αγιασμός στο σχολείο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, παρουσία του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ο οποίος τόνισε την σημασία της επαναλειτουργίας του σχολείου για την ακριτική περιοχή. Υπενθύμισε δε πως η Πωγωνιανή υπήρξε εκπαιδευτικό κέντρο σε προηγούμενες δεκαετίες, ενώ μαθητής του σχολείου αυτού υπήρξε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Αν δεν υπήρχε η συμπαράσταση αυτών των δομών δεν θα άνοιγε ξανά το σχολείο και τους ευχαριστούμε και για το προσωπικό τους ενδιαφέρον. Είναι πολλαπλά τα μηνύματα που δίνονται όταν ανοίγει ένα σχολείο στην εσχατιά της χώρας», σημείωσε ο κ. Καψάλης, τονίζοντας πως το άνοιγμα του σχολείου γεμίζει με ελπίδα και προοπτική της περιοχή.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την λειτουργία του σχολείου σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

Την χαρά και την ικανοποίησή της που ο στόχος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για επαναλειτουργία της Μονάδας έφερε και το ευχάριστο αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας του σχολείου, εξέφρασε η πρόεδρος του ΚΚΠΠΗ Μαρία Τσολάκη.

«Το άνοιγμα του δημοτικού σχολείου στην ακριτική αυτή περιοχή είναι σημαντικό και συμβολικό. Η στήριξη της παραμεθορίου πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και της πολιτείας, γιατί δυστυχώς οι περιοχές αυτές αποψιλώθηκαν και δημογραφικά και σε επίπεδο υποδομών», σημείωσε η κ. Τσολάκη, τονίζοντας πως με την συνεργασία όλων των αρχών και φορέων θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες για την ενίσχυση των περιοχών αυτών, όπως να επιλυθεί το θέμα της μετακίνησης εκπαιδευτικών και εργαζομένων.

 https://www.agon.gr/epikairotita/77257/zontanepse-xana-i-pogoniani/

#2022 #0922

Προς τους Βοστινιώτες

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG
Επίμετρο στο Προσκλητήριο
Σε πρότασή μου, σε μια προηγούμενη ανάρτησή μου, στη φιλόξενη  σελίδα του «Βοστινιώτη»  Βαγγέλη Γκόγκου,  με ένα προσκλητήριο για ένα χρέος να διασώσουμε την ιστορία και την προσφορά του Γυμνασίου Πωγωνιανής, με μια οργανωμένη εκστρατεία καταγραφής της προσφοράς του.
Βασική σκέψη, ήταν το χρονικό ορόσημο 2024, έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή του Γυμνασίου, για μια μεγάλη κοινή προσπάθεια όλων των Συλλογικών φορέων του χωριού και μια εθελοντική συστράτευση  φοιτησάντων, για την ανάδειξη του μεγάλου μορφωτικού και πολιτιστικού έργου αυτού του Ιδρύματος που κράτησε ζωντανή και ανθούσα την Πωγωνιανή.
Το προσκλητήριο δεν βρήκε μια αναμενόμενη απήχηση και ανταπόκριση για ένα χρέος απέναντι σε ένα φορέα που αποτελεί ένα, ίσως το μεγαλύτερο, κεφάλαιο της ιστορίας του χωριού,  που μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για ένα καινούργιο πολιτιστικό ξεκίνημα για το χωριό και το Πωγώνι. Υπάρχει ακόμη χρόνος.
Ο λόγος που καταθέτω αυτό το επίμετρο στην πρότασή μου, είναι η επαναλειτουργία του Δημοτικού σχολείου, όχι στο ιστορικό κτίριο του σχολείου και σε έναν ιστορικό  περιτοιχισμένο χώρο που είναι ο αφαλός της Ελληνικής συνοικίας της Βοστίνας, και τέτοιος έπρεπε να συντηρηθεί, αλλά στο κτίριο του Γυμνασίου, νοθεύοντας έτσι μια ιστορία ενός μεγάλου αγώνα που ανάδειξε  την κορύφωση της λειτουργίας του Γυμνασίου,  με μια πρωτοφανή καταγραφή της πληθωρικής προσφοράς της φιλογένειας των Πωγωνησίων της αποδημίας.

ΣΧΩΡΙΑΔΕΣ 16 Αυγούστου 2022

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG

ΣΧΩΡΙΑΔΕΣ  16 Αυγούστου 2022
Φίλοι καλώς ορίσατε φίλοι κι αγαπημένοι
αυτό το παλιό τραγούδι το άκουσα από τον παπα Χρήστο Μάτσα από τα Κτίσματα. Θα το πω λίγο διαφορετικά:
Φίλοι  καλώς ορίσαμε
Σε τούτο το Πωγωνήσιο αντάμωμα
Που τόσο τόθελε η ψυχή μας
Και χρόνια το ποθούσε.

Με αυτά τα απλά λόγια χαιρετίζω και εγώ αυτή την εκδήλωση που οργανώθηκε με μια αξιέπαινη διαπολιτιστική συνεργασία
της Ομοσπονδίας  Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, της Αδελφότητας Σχωριαδιτών «Η Γένεσις της Θεοτόκου», του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων και του Δήμου  Δρόπολης-Πωγωνίου.               
Η εκδήλωση αυτή  γίνεται μέσα στα πλαίσια μιας προσπάθειας πολιτιστικής  και παραδοσιακής επικοινωνίας, και είναι ένα αντάμωμα, μια σύναξη, μια τελετουργία, να γευτούμε  μαζί  ξανά  
τη ζείδωρη μεταλαβιά  μιας κοινής πολιτιστικής παράδοσης μιας πανάρχαιας  κοινής ταυτότητας.  
Μιας παράδοσης η οποία δεν χάθηκε και δεν αλλοιώθηκε στο διάβα του ιστορικού χρόνου, με δοκιμασίες πολέμων  και κινδύνων,  στην απομόνωση και  στα «δεινοπαθήματα του Πωγωνίου», όπως τα καταγράφει ο Ιωάννης Λαμπρίδης, αλλά που δεν άλλαξε την πολιτισμική της ταυτότητα και δεν  την  μετέτρεψε σε μια «χαμένη Πατρίδα».

ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 11:18
_______

Ξεχωριστή και αισιόδοξη ήταν για το Δήμο Πωγωνίου η σημερινή ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καθώς μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ξαναχτύπησε το κουδούνι στο Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής.

Το σχολικό προαύλιο στο παραμεθόριο σχολείο γέμισε και πάλι από φωνές και γέλια μαθητών που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα για ένα ακόμη έτος γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες. Το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής θα λειτουργήσει ως διθέσιο σε μία Κοινότητα που έχει αποτελέσει στο παρελθόν «φάρο» εκπαίδευσης.

Στον αγιασμό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κ. Μαρία Τσολάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αναστάσιος Γιούνης και Στυλιανός Κουκουλάρης, ο Διοικητής του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου Αστυνόμος Β’ Μπόκιας Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παναγιώτης Κούρος, μέλη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής καθώς και κάτοικοι που θέλησαν να γιορτάσουν την επαναλειτουργία του σχολικής μονάδας.

'Έφυγε από τη ζωή...

Έφυγε από τη ζωή, 7/9/2022, ο Πέτρος Τόμος

Η κηδεία του θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο Πωγωνιανής, το Σάββατο 10/9/2022.


Τα… μουσουλμανικά Γιάννενα και η ταυτότητα του Πωγωνίου!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG

Τα… μουσουλμανικά Γιάννενα και η ταυτότητα του Πωγωνίου!
2 Σεπτεμβρίου 2022.

Με έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού και με μια κάποια δόση αντίλογου, προχωρεί η ιδέα ανάπλασης του Ιτς Καλέ και η ανάδειξη των Μουσουλμανικών καταλοίπων (χαμάμ, τζαμιά κλπ.) και συντηρείται με επιμονή ο χαρακτηρισμός των Ιωαννίνων ως μια «Μουσουλμανική Μεγαλούπολη». Διατυπώθηκε τελευταία και το ερώτημα, μα δεν υπάρχει κάτι Βυζαντινό και Ελληνικό σε αυτό το Κάστρο; Αυτή η καθολική «μουσουλμανοποίηση» του Κάστρου κάνει το κτίριο των εκεί αρχαιολογικών Υπηρεσιών να βρίσκεται σαν ξένο σώμα.

Έλαβε… σάρκα και οστά στο χωριό Σχωριάδες Διαπολιτιστική συνεργασία των Δήμων Πωγωνίου και Δρόπολης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPGΈλαβε… σάρκα και οστά στο χωριό Σχωριάδες
Διαπολιτιστική συνεργασία των
Δήμων Πωγωνίου και Δρόπολης

Τι εντυπώσεις αποκόμισαν όσοι την παρακολούθησαν

Του ΚΩΣΤΑ Χ. ΚΩΣΤΟΥΛΑ


Ήταν μια τολμηρή απόφαση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεως της Επαρχίας Πωγωνίου, και μια γενναία απόφαση από την Αδελφότητα Σχωριαδιτών «Η Γέννεσις της Θεοτόκου», να συμφωνήσουν στην διοργάνωση στο χωριό Σχωριάδες του ξεκομμένου Παλαιού Πωγωνίου, μιας κοινής Πωγωνησιακής Πολιτιστική και παραδοσιακής εκδήλωσης. Και ήταν αξιέπαινη η διαπολιτιστική συνεργασία με τους ανωτέρω συλλογικούς φορείς, του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων και του Δήμου Δρόπολης – Πωγωνίου.

«Στην αυλή της Ηπείρου, στην ποδιά της Πατρίδας.»

 

(Υπάρχουν ακόμα και αυτές οι φωνές.)

Όσοι είχαν την τύχη να ακούσουν το πόνημα του εξαίρετου συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή κ. Κώστα Κωστούλα στην εκδήλωση στης Σχωριάδες, «Πωγωνίσοι πολιτιστικοί δρόμοι», αλλά και να διαβάσουν το επίκαιρο άρθρο του στον Πρωινό Λόγο των Ιωαννίνων «Αξιέπαινη η πρώτη Παν-Πωγωνίσια διαπολιτιστική συνεργασία», θα κατανοήσουν απόλυτα γιατί σαν Αδελφότητα Σχωριαδιτών είχαμε την εύλογη έμπνευση να τιμήσουμε αυτή την προσωπικότητα με μια λιτή πλακέτα « Τιμής ένεκεν».

Ξαναχτυπά κουδούνι στην ακριτική Πωγωνιανή!

Ξαναχτυπά κουδούνι στην ακριτική Πωγωνιανή!



Να που γίνονται μικρά θαύματα. Στις περισσότερες ακριτικές και ορεινές περιοχές της χώρας τα σχολεία έκλεισαν ή κλείνουν.

Φέτος στην Ήπειρο, στην οριογραμμή, το κουδούνι του σχολείου θα ξαναχτυπήσει. Ο λόγος για την ακριτική Πωγωνιανή.

Πωγωνιανή-Παναγία η Καρτερούσα, 15/8/2022


Βίντεο-Φωτό: Κώστα Δολιώτη


Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, Του ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Ένα πολιτιστικό πωγωνήσιο
συλλείτουργο στους Σχωριάδες

Του ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

 Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας Πολιτιστικής Συνάντησης, οργανώνει εφέτος για πρώτη φορά μια Παμπωγωνησιακή σύναξη στο χωριό Σχωριάδες του ξεκομμένου τμήματος του Παλιού Πωγωνίου ή Παλαιάς Πωγώνης, την Τρίτη, 16 Αυγούστου, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Σχωριαδιτών «Η Γένεσις της Θεοτόκου» και με την συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων και του Δήμου Δρόπολης - Πωγωνίου. Η εκδήλωση αυτή γίνεται μέσα στα πλαίσια μιας προσπάθειας πολιτιστικής και παραδοσιακής επικοινωνίας, ένα αντάμωμα, μια σύναξη, να γευτούμε μαζί ξανά τη ζείδωρη μεταλαβιά μιας κοινής πολιτιστικής παράδοσης μιας πανάρχαιας κοινής ταυτότητας. Μιας παράδοσης, η οποία δεν χάθηκε και δεν αλλοιώθηκε στο διάβα του ιστορικού χρόνου, με δοκιμασίες πολέμων  και κινδύνων, στην απομόνωση και στα δεινοπαθήματα όπως τα καταγράφει ο Ιωάννης Λαμπρίδης, αλλά δεν άλλαξε την πολιτισμική της ταυτότητα και δεν την μετέτρεψε σε μια «χαμένη Πατρίδα».
Είναι η δική μας «απόδημη ψυχή», η οποία διατήρησε ζωντανή την καθαρή ελληνική ντοπιολαλιά, σαν ιερό φυλαχτό, και κρατάει με συνέπεια και αναλλοίωτο ρυθμό, τον πανάρχαιο ίσο της πολυφωνικής μελωδίας, και σωρεύει και διαφυλάττει στην ιστορική μνήμη σ’ αυτήν τη μουσική παράδοση, την ιστορία, τους θρύλους, τους καϋμούς και τους Μύθους του Γένους.
Τηρεί με σεβασμό τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και της λατρείας, και κουβαλάει όλα αυτά τα τζοβαϊρικά που προσδιορίζουν την Πωγωνήσια ταυτότητα, όπου της γης τους φθάνει ο Οδυσσέας  που φωλιάζει μέσα τους, και ο νόστος που συνεχώς τους θυμίζει τη «στιά» και τη «μάνα» του πατρογονικού.
Αυτή η εκδήλωση, δεν είναι μια απλή συνάντηση, μια μάζωξη, ένα συναπάντημα, είναι μια τελετουργία, μια μυσταγωγία, μια υπαρξιακή ανάγκη, ένα ψυχικό συλλείτουργο, είναι ένα πειστήριο της Πωγωνήσιας ύπαρξης και παρουσίας στο λίκνο καταγωγής, μιας παρουσίας η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Μιάς ενότητας πληθυσμού, μιας οριοθετημένης περιοχής που ιστορείται σαν Χαονία, και προσδιορίζεται από το ορεινό συγκρότημα από τα πανώρια βουνά, τη  Νεμέρτσικα, το Κουτσόκρανο, το Μακρύκαμπο, το Λάμποβο, το Μπουρέτο, το μοναστήρι στους Αγιούς.