«Ζωντάνεψε» ξανά η Πωγωνιανή

«Ζωντάνεψε» ξανά η Πωγωνιανή

Χαρούμενες παιδικές φωνές ακούστηκαν ξανά, μετά από επτά χρόνια, στην ακριτική Πωγωνιανή, όπου επαναλειτουργεί την φετινή χρονιά το δημοτικό σχολείο, φιλοξενώντας μαθητές τους χωριού, που φοιτούσαν στο Δελβινάκι, καθώς επίσης μαθητές από την Κιβωτό του Κόσμου και την δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Μονάδα του ΚΚΠΠΗ, που άρχισε πριν από λίγους μήνες να φιλοξενεί εκ νέου παιδιά, ήταν καθοριστική για την επαναλειτουργία του σχολείου που τα προηγούμενα χρόνια δεν συμπλήρωνε τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών. Στην δομή φιλοξενούνται 18 παιδιά από τριών έως 12 ετών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μαθητικό δυναμικό και να επιτρέπει την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου και μάλιστα, ως διθέσιο.

Ο αγιασμός στο σχολείο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, παρουσία του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ο οποίος τόνισε την σημασία της επαναλειτουργίας του σχολείου για την ακριτική περιοχή. Υπενθύμισε δε πως η Πωγωνιανή υπήρξε εκπαιδευτικό κέντρο σε προηγούμενες δεκαετίες, ενώ μαθητής του σχολείου αυτού υπήρξε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Αν δεν υπήρχε η συμπαράσταση αυτών των δομών δεν θα άνοιγε ξανά το σχολείο και τους ευχαριστούμε και για το προσωπικό τους ενδιαφέρον. Είναι πολλαπλά τα μηνύματα που δίνονται όταν ανοίγει ένα σχολείο στην εσχατιά της χώρας», σημείωσε ο κ. Καψάλης, τονίζοντας πως το άνοιγμα του σχολείου γεμίζει με ελπίδα και προοπτική της περιοχή.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την λειτουργία του σχολείου σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

Την χαρά και την ικανοποίησή της που ο στόχος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για επαναλειτουργία της Μονάδας έφερε και το ευχάριστο αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας του σχολείου, εξέφρασε η πρόεδρος του ΚΚΠΠΗ Μαρία Τσολάκη.

«Το άνοιγμα του δημοτικού σχολείου στην ακριτική αυτή περιοχή είναι σημαντικό και συμβολικό. Η στήριξη της παραμεθορίου πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και της πολιτείας, γιατί δυστυχώς οι περιοχές αυτές αποψιλώθηκαν και δημογραφικά και σε επίπεδο υποδομών», σημείωσε η κ. Τσολάκη, τονίζοντας πως με την συνεργασία όλων των αρχών και φορέων θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες για την ενίσχυση των περιοχών αυτών, όπως να επιλυθεί το θέμα της μετακίνησης εκπαιδευτικών και εργαζομένων.

 https://www.agon.gr/epikairotita/77257/zontanepse-xana-i-pogoniani/

#2022 #0922


Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼