Προς τους Βοστινιώτες

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG
Επίμετρο στο Προσκλητήριο
Σε πρότασή μου, σε μια προηγούμενη ανάρτησή μου, στη φιλόξενη  σελίδα του «Βοστινιώτη»  Βαγγέλη Γκόγκου,  με ένα προσκλητήριο για ένα χρέος να διασώσουμε την ιστορία και την προσφορά του Γυμνασίου Πωγωνιανής, με μια οργανωμένη εκστρατεία καταγραφής της προσφοράς του.
Βασική σκέψη, ήταν το χρονικό ορόσημο 2024, έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή του Γυμνασίου, για μια μεγάλη κοινή προσπάθεια όλων των Συλλογικών φορέων του χωριού και μια εθελοντική συστράτευση  φοιτησάντων, για την ανάδειξη του μεγάλου μορφωτικού και πολιτιστικού έργου αυτού του Ιδρύματος που κράτησε ζωντανή και ανθούσα την Πωγωνιανή.
Το προσκλητήριο δεν βρήκε μια αναμενόμενη απήχηση και ανταπόκριση για ένα χρέος απέναντι σε ένα φορέα που αποτελεί ένα, ίσως το μεγαλύτερο, κεφάλαιο της ιστορίας του χωριού,  που μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για ένα καινούργιο πολιτιστικό ξεκίνημα για το χωριό και το Πωγώνι. Υπάρχει ακόμη χρόνος.
Ο λόγος που καταθέτω αυτό το επίμετρο στην πρότασή μου, είναι η επαναλειτουργία του Δημοτικού σχολείου, όχι στο ιστορικό κτίριο του σχολείου και σε έναν ιστορικό  περιτοιχισμένο χώρο που είναι ο αφαλός της Ελληνικής συνοικίας της Βοστίνας, και τέτοιος έπρεπε να συντηρηθεί, αλλά στο κτίριο του Γυμνασίου, νοθεύοντας έτσι μια ιστορία ενός μεγάλου αγώνα που ανάδειξε  την κορύφωση της λειτουργίας του Γυμνασίου,  με μια πρωτοφανή καταγραφή της πληθωρικής προσφοράς της φιλογένειας των Πωγωνησίων της αποδημίας.
Η  «νόθευση» αυτή της αλλότριας χρήσης του κτιρίου του Γυμνασίου και η πιθανή ανασφάλεια και τύχη του αρχείου και του εξοπλισμού του Γυμνασίου, που αποτελεί ήδη ένα σημαντικό μουσειακό κειμήλιο του χωριού, μειώνει και απαλείφει τη δυναμική που θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσπάθεια να υλοποιήσει και να αναδείξει αυτό το χρέος όλων μας  για την διάσωση της ιστορίας και της προσφοράς του Γυμνασίου της Πωγωνιανής στην  συμβολική επέτειο των 100 χρόνων από την Ίδρυση του Γυμνασίου εν Βοστίνη.
Να πορσθέσω ότι μια άρνηση αυτού του χρέους για το Ίδρυμα αυτό, αποτελεί και μια ασέβεια  προς όλους εκείνους που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου τα 100 αυτά χρόνια. Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος χρεώνεται ιστορικά να προστατεύσει και να ανδείξει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της Βοστίνας.
 
10 Σεπτεμβρίου 2022    
Κωνσταντίνος Χ. Κωστούλας
Μαθητής 1942-1945
Καθηγητής  1957-1958
free web counter

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼