Οδεύει προς κλείσιμο η «Κιβωτός» της Πωγωνιανής (https://www.epiruspost.gr/)

Οδεύει προς κλείσιμο η «Κιβωτός» της Πωγωνιανής
19 Δεκεμβρίου, 2022
12:10 μμ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για το νέο μοντέλο διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» που περιλαμβάνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, εκ βάθρων αλλαγές με στόχο την καλύτερη εποπτεία των παιδιών που διαμένουν στις δομές του οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχει προχωρήσει ήδη με ταχείς ρυθμούς στην αντικατάσταση προσώπων σε θέσεις «κλειδιά» της ΜΚΟ και στην επάνδρωση ευαίσθητων τομέων με ειδικό προσωπικό, καθώς είναι ενδεικτικό ότι δεν είχαν όλες οι δομές κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών, όπως είναι το κλείσιμο των απομακρυσμένων δομών της «Κιβωτού».

Το στίγμα έχει δώσει άλλωστε με τις δηλώσεις της και η ίδια η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, που τονίζει ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, όχι με γνωστούς και φίλους αλλά ειδικούς στην παιδική προστασία».

Στόχος, είναι σύντομα ο οργανισμός να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις προδιαγραφές που ζητούσε γύρω από τη λειτουργία του το υπουργείο και για τις οποίες υπάρχει dead line να λήγει τον Μάιο του 2023.

Ήδη, τα μέλη της νέας διοίκησης έχουν επισκεφτεί το σύνολο των δομών της «Κιβωτού» στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια και έχουν σχηματίσει εικόνα για τη λειτουργία τους εξετάζοντας συγκεκριμένες αλλαγές προς όφελος των φιλοξενούμενων παιδιών. Για κάθε μία μάλιστα από τις δομές έχει καταρτιστεί σχέδιο το οποίο σύντομα αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστό», όπως αναφέρει στο iefimerida.gr καλά ενημερωμένη πηγή.

Ανάμεσα στις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι το κλείσιμο απομακρυσμένων μονάδων, όπως στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και ενδέχεται και της Χίου. Πρόκειται για δομές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και οι οποίες φαίνεται να εμφάνιζαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ότι αφορά στην οργάνωση αλλά και στη διαχείριση των παιδιών.

«Τα περισσότερα παιδιά από τις δομές αυτές δεν πήγαιναν στο σχολείο και είχαν μετατραπεί σε χειρώνακτες, εργάτες γης, όπως ήταν η «φιλοσοφία» του ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντωνίου. Στις περιοχές αυτές τα παιδιά ήταν πραγματικά αποκομμένα. Αυτό θα αλλάξει. Η δομή της Πωγωνιανής π.χ. δεν έχει λόγω ύπαρξης με τα σημερινά δεδομένα…», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Με στόχο την άμεση επιστροφή όλων των παιδιών στο σχολείο κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά τους σε άλλες δομές στις πόλεις αλλά και σε ακίνητα που διαθέτει από δωρεές η «Κιβωτός», ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες. Τα σημεία μεταφοράς των παιδιών έχουν ήδη βρεθεί και σύντομα αναμένεται να δρομολογηθεί επισήμως και αυτό το μέρος του σχεδίου. Για τη νέα διοίκηση δεν αρκεί μόνο η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά, που θα έπρεπε να είναι δεδομένες, αλλά και η δρομολόγηση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας τους.

Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της Πωγωνιανής θα συμπαρασύρει πιθανότατα και τη δομή της Κόνιτσας η οποία δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

 https://www.epiruspost.gr/odeyei-pros-kleisimo-i-kivotos-tis-p/
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ
Απίστευτες οι φράσεις του συγκεκριμένου κειμένου- το οποίο δεν υπογράφεται.
..." Τα περισσότερα παιδιά από τις δομές αυτές δεν πήγαιναν στο σχολείο και είχαν μετατραπεί σε χειρώνακτες, εργάτες γης, όπως ήταν η «φιλοσοφία» του ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντωνίου" ...!!!
Τι ανακρίβειες! Τα παιδιά πηγαίναν στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής και σε άλλα Γυμνάσια όταν αυτό μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας έκλεισε.. Στα ακριτικά σχολεία γίνονταν και επιμορφωτικά σεμινάρια μάλιστα, που οργανώνονταν στην Αθήνα. Για συγκεκριμένους λόγους κάποια παιδιά πηγαίναν σε ιδιωτικά σχολεία Ιωαννίνων.
Σχετικά με τους χειρώνακτες εργάτες γης: οι ασχολίες ενός Γεωργικού Σχολείου θέλει να πει ο δημοσιογράφος είναι κατώτερες δηλαδή?? Η λειτουργία του τυροκομείου, του οινοποιείου,του μελισσοκομείου, της φάρμας ζώων που περιέργως δεν αναφέρονται σε τέτοιου είδους κείμενα είναι ...απλή παράλειψη? Εγώ πάντως έχω δοκιμάσει τα προϊόντα στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές της Κιβωτού και ήταν εξαιρετικά. Και έχω πάρει ρίγανη και βουνίσιο τσάι Πωγωνιανής από τη Κιβωτό και μαρμελάδες άγριων φρούτων εξαιρετικές και κεριά και σαπούνια βιολογικά. Όταν έρχονταν δε οι επίσημοι, επαινούσαν με ενθουσιασμό αυτά τα ακριτικά παραγωγικά εργαστήρια της δομής που χρησιμοποιούσαν ντόπιες πρώτες ύλες. Και γεύονταν τους μπουφέδες της Κιβωτού μετά χαράς και αγόραζαν δώρα. Επαινούσαν και τα όμορφα παιδικά δωμάτια, τον παιχνιδότοπο, τη βιβλιοθήκη, το οδοντιατρείο, το τεράστιο θερμοκήπιο με τα λαχανικά, τον αρωματόκηπο με τα φαρμακευτικά/αρωματικά είδη φυτών. Επαινούσαν οι επίσημοι και τις εκπαιδευτικές εκδρομές που έκαναν τα παιδιά της Κιβωτού στο Ζαγόρι, στα μουσεία και θέατρα των Ιωαννίνων, στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, στη θάλασσα, στον Αμβρακικό για να δουν τα δελφίνια.
Και βράβευαν οι επίσημοι και από δίπλα και οι ειδικοί!
Όμως....όπως λέει αυτό το "μπλαζε" αποκαθηλωτικό κείμενο: "Η δομή της Πωγωνιανής δεν έχει λόγο ύπαρξης με τα σημερινά δεδομένα…»!!!!!
Φαίνεται ότι μόνο στα αστικά κέντρα προστατεύονται τα παιδιά...Αυτά της Αθήνας και του Βόλου....Εκεί δεν υπάρχουν δεδομένα....Μόνο που τα δεδομένα οικογενειών αστικών πόλεων, έστειλαν τα βασανισμένα παιδιά στις ακριτικές μονάδες της Κιβωτού. Μην ξεχνάμε την πόλη όπου γεννήθηκε η Κιβωτός. Είναι η πρωτεύουσα, η Αθήνα μας. Με τους πολλούς ψυχολόγους και ειδικούς...
ΕΚΕΙ -κατά το κείμενο- δρομολογούνται οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας των παιδιών με ασφαλιστικές δικλείδες....
ΕΚΕΙ είναι και τα σύνορα φαίνεται!!!!!!!!!!!
Πού ζούνε αλήθεια όσοι γράφουν τέτοια κείμενα? Στατιστικές διεθνούς βιβλιογραφίας δεν διαβάζουν? Δεν γνωρίζουν ότι παιδιά που υιοθετούνται, εμφανίζουν και αυτά προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής? Κάποια δε βιώνουν δυστυχώς και αλλαγές ανάδοχων οικογενειών, οι οποίες αξιολογήθηκαν αρχικά ως ΑΓΙΕΣ (με πιστοποιητικά γονικής συμπεριφοράς από ειδικούς), αλλά μετά "κάτι γίνεται" και αποδεικνύεται ότι δεν ήταν έτσι. Μετά αρχίζουν τα "σκληρά δεδομένα"! Αυτά δημιουργούνται επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των ανάδοχων οικογενειών ΜΕΤΑ την αναδοχή. Με το παιδί εν τέλει να είναι το μεγάλο θύμα. Εδώ ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τον κλασσικό μύθο: οι ανάδοχες οικογένειες τα αδελφάκια δεν τα χωρίζουν ποτέ.....
Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, όλα πρέπει να ελέγχονται, όχι μόνο στο στάδιο δημιουργία τους, π.χ μια νέα αναδοχή, μια νέα ΜΚΟ, αλλά κυρίως κατά τη λειτουργία τους που είναι το ζητούμενο. Δικαίως αναδύονται για πολλοστή φορά αμείλικτα ερωτήματα από τους πολίτες:
1. Στην προκειμένη περίπτωση, έγινε και πότε σωστός έλεγχος από ειδικούς?
2. Αν διέφυγαν "σκληρά δεδομένα" σε δομές προστασίας, ποιός εγγυάται ότι στο μέλλον αυτό δεν επαναληφθεί και στον έλεγχο ποιότητας ανάδοχων οικογενειών?
3. Υπάρχουν οι κρατικοί μηχανισμοί και τα κοινωνικά αντανακλαστικά να διαπιστωθεί εαν σε ένα παιδί, είτε δομής προστασίας είτε ανάδοχης οικογένειας, δεν κινδυνεύει η ψυχική και σωματική του υγεία?
Τι στρουθοκαμηλισμός υπάρχει και πόσο θλιβερός και επικίνδυνος είναι! Ας ξεκινήσει με ανεξάρτητους κριτές έγκαιρος έλεγχος όσων συσχετίζονται με δομές προστασίας - ΜΚΟ . Και ας ελεγχθούν και οι ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΣ και ΕΛΕΓΚΤΕΣ, όχι μόνο εάν πληρούν κριτήρια ειδικότητας που αφορά παιδιά, αλλά εάν την κάνουν πράξη - δύο διαφορετικά πράγματα.
Όλγα Κων. Κωστούλα

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼