Απεβίωσε η Εριέττα Λάτση, σύζυγος του ποτέ Ιωάννη Σ. Λάτση και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτση».
Ο Ιωάννης Σ. Λάτσης, Βορειοηπειρωτικής καταγωγής, διέθεσε το 1991 το ποσόν των 700 εκατομμυρίων δραχμών για την ίδρυση Επαγγελματικών Σχολών για την επιμόρφωση παιδιών Βορειοηπειρωτών από το κύμα προσφύγων με το άνοιγμα των συνόρων. Στην επιλογή του τόπου Ιδρύσεως των Σχολών, κρίθηκε ως καταλληλότερη η Πωγωνιανή και την εγκατάστασή της στο εμβληματικό κτήριο της Μαθητικής Εστίας, που ανεγέρθηκε από το Ίδρυμα «Βασιλεύς Παύλος».
Οι σχολές του Ιδρύματος Λάτση, στην Πωγωνιανή, λειτούργησαν για 20 χρόνια, και αποτελούν μια περίοδο μιας εθνικής προσφοράς που λάμπει στην εκατοντάχρονη «Ιδρυματική» ιστορία της Πωγωνιανής. Εκατοντάδες νέοι και νέες από τη Βόρειο Ήπειρο διδάχτηκαν εκεί τέχνες και ειδικότητες μεταξύ των οποίων και Αλβανόπουλα σε μια προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης των δύο λαών.
Στο διάστημα αυτό της λειτουργίας των Σχολών Λάτση η Πωγωνιανή γνώρισε μια λάμψη και πολλές προσωπικότητες, αξιωματούχοι, υπουργοί, και διπλωμάτες τίμησαν με την παρουσία τους εκδηλώσεις του Ιδρύματος, και τόνωσαν την ζωή και το φρόνημα των ακριτών κατοίκων του χωριού.
Η Εριέττα Λάτση, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτση», έφθασε στην ακριτική Πωγωνιανή, τιμήθηκε από τους κάτοικους και την Κοινότητα, και με ευχαρίστηση δέχθηκε ένα σύνολο της Πωγωνήσιας φορεσιάς σύμβολο μιας εντάξεώς της στην Πωγωνήσια παραδοσιακή πολιτιστική Κοινότητα. Η Εριέττα Λάτση με ευχαρίστηση αποδέχθηκε αυτή την προσφορά, επικοινώνησε φιλικά με τους κάτοικους, φωτογραφήθηκε δίπλα σε κοπέλες ντυμένες με τα Πωγωνήσια και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους κάτοικους του χωριού.
Στην πομπή στο τελευταίο της ταξίδι, την συνοδεύουν οι ευχές όλων των κάτοικων και το όνομα ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΤΣΗΣ μένει στη πινακίδα του δρόμου που οδηγεί στο κτίριο των Σχολών.
Κώστας Χρ. Κωστούλας