Από την εκδήλωση - αφιέρωμα στην Πωγωνίσια φορεσιά !
Μια άλλη «επιβίωση» πόλεμου στα «Καλπάκια»
Μια άλλη «επιβίωση» πόλεμου στα «Καλπάκια»
Στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου του έπους του 1940, συμμετείχαν και τρεις δομές μιας προσπάθειας «επιβίωσης» του 1940. Η Ελληνική «Ομάδα Επιβίωσης Ε.Σ. 1940», ο Σύλλογος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και η Ιταλική «Sentinelle 82o Regg Fenteria Torino». Η Ελληνική με 25 μέλη και η Ιταλική με 12 μέλη με την παρουσία και 4 αδελφών Νοσοκόμων. Η ομάδα αυτή έλαβε μέρος και στην «αναπαράσταση» του πόλεμου στο Καλπάκι και στην τελετή στον Τσολιά.
Στο διαδίκτυο σε μια πλούσια φωτογραφική προβολή του Ελληνικού φορέα εμφανίζεται και στην παρέλαση στα Γιάννενα με ένα ρεπορταζ, με λεπτομέρειες σε όλες τις παρουσίες και «αναβιώσεις» των δύο φορέων και σε άλλους τόπους πολεμικών συμβάντων στον πόλεμο του 1940. Τους συνόδευε και ο σκηνοθέτης και ερευνητής του πόλεμου του 1940 Απόστολος Μπρέντας, Ηπειρώτης, ο οποίος κατέγραψε όλη τη διαδρομή «αναβίωσης» στους τόπους επισκέψεως και τις επιτόπιες συμβατές μικρές συμβολικές παραστάσεις.
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ, του Κώστα Τσιλιμαντού
του Κώστα Τσιλιαντού
Είναι μια σχετικά νέα επιστήμη με κύριο εκπρόσωπο τον Χούσερλ, που διδάσκει πως ό,τι υποπίπτει στις αισθήσεις μας είναι «φαινόμενα», επειδή έτσι «φαίνονται» άμεσα στη συνείδησή μας. Πίσω του υπάρχει κάτι άλλο που δεν φαίνεται. Τι υπάρχει λοιπόν, ρωτούμε;
Μόνον όταν η γνωσιολογία αποσαφηνίσει ποιες προϋποθέσεις είναι αναγκαίες για να έχει νόημα η αμφιβολία ,τότε η ερώτηση δικαιώνει την ύπαρξή της.
Για παράδειγμα, το κουπί της βάρκας στο νερό φαίνεται σπασμένο. Είναι «φαινόμενο.» είναι μια φάση της πραγματικότητας. Πίσω του υπάρχει κάτι άλλο, που δε φαίνεται.
Η επιστήμη για να δικαιώσει την ύπαρξή της πρέπει να αποσαφηνίσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις οι αμφιβολίες μας και η ερωτήσεις μας είναι αναγκαίες.
Προχωρώ παίρνοντας αφορμή από το κουπί. Ό,τι βλέπομε με την όραση είναι μό νο φαινόμενα; Μήπως υπάρχουν και κάποια σήματα από μια πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω από αυτά; Πχ αν είχαμε την όραση του αετού, ή του φιδιού, ή του βοδιού, ή την όσφρηση του σκύλου, πώς θα βλέπαμε άραγε τον κόσμο, ή ποιες άλλες μυρουδιές θα οσφριζόμαστε.
ΕΠΟΣ- Χρέος-Συμβολισμοί
ΕΠΟΣ- Χρέος-Συμβολισμοί
Καιρός αυτογνωσίας και περισυλλογής
Κάποτε, στα δύσκολα χρόνια αποκατάστασης της ζωής μετά τους πόλεμους, εφαρμόστηκαν κάποια αυστηρά μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας των πολιτών στις παραμεθόριες περιοχές, ενώ οι Αλβανοί είχαν φράξει τη συνοριακή γραμμή με συρματοπλέγματα και ηλεκτροφόρα.
Για να μετακινηθεί κάποιος στην επαρχία Πωγωνίου χρειαζόταν ειδική άδεια της Αστυνομίας, με σημεία ελέγχου στην έξοδο της πόλης των Ιωαννίνων (Συνάντηση), στο Καλπάκι, στο Χάνι Δελβινάκι, στην Πωγωνιανή.