Ο πατέρας Αντώνιος και τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου σας εύχονται εκ βάθους καρδιάς Χρόνια πολλά & Καλή Ανάσταση!
Με εκτίμηση,
Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου
Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Τ.Κ. 44002
Τηλ.: 26570 - 31005 & 31006 www.kivotostoukosmou.org
Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα εμπνέει μυστική ευλάβεια, ώστε ακόμη και στον άπιστο επιφέρει μια αλλαγή στη συμπεριφορά του και κάποια περισυλλογή.
Αρχίζει με την είσοδο και υποδοχή του Ιησού στα Ιεροσόλυμα μέσα σε παραλήρημα ενθουσιασμού, που κράτησε μόνον τρεις μέρες. Κατόπιν ο ασταθής όχλος (το profanum volgus που θα ‘λεγε ο Οράτιος) με πολλή ευκολία γύρισε στο αντίθετο. Ακόμη και μαθητές του, στη δύσκολη ώρα, τον αρνήθηκαν. Οι παθιασμένοι ενθουσιασμοί δεν μας είναι άγνωστοι στην ιστορία να μεταβάλλουν στρατόπεδο και από το ωσαννά προχωρούν στο σταυρωθήτω.
Δυο μέρες η Μεγάλη Τρίτη και η Μεγάλη Πέμπτη εμπνέουν μια ιδιαίτερα ευλάβεια και κατάνυξη.
Η πρώτη εινα η θρυλική βραδιά της αμαρτωλής γυναίκας που μας τη θυμίζει η άμοιρη , πανέμορφη αρχοντοπούλα του Βυζαντίου, Κασσιανή, που με την περήφανη στάση της απέναντι στον αυτοκρότορα Θεόφιλο (829-842), ως υποψήφια νύφη, έχασε το θρόνο και μαζί με αυτόν την ομορφιά και τα νιάτα της που τα έκλεισε σε μοναστήρι.
Ιδιαίτερα για μας τους Έλληνες έχει και δεύτερη ονομασία, λέγεται Λαμπρή.
Αν για τους Εβραίους πασίχ σημαίνει πέρασμα από την Ερυθρά θάλασσα και λυτρωμό από τον αιγυπτιακό ζυγό, για μας Λαμπρή σημαίνει μια λαμπροφόρα μέρα που περάσαμε από τη θανατερή σκλαβιά ενός πολυαίωνος ζυγού, του οθωμανικού, σε ανάσταση ζωής, ξαναγίναμε αυτό που ήμασταν κάποτε : Έλληνες.