Χλωμό 2024 Διαχρονικά μηνύματα των εκδηλώσεων Πωγωνίου-Δερόπολης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG


Χλωμό 2024

Διαχρονικά μηνύματα των εκδηλώσεων

Πωγωνίου-Δερόπολης

Με την ευκαιρία των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο Χλωμό Πωγωνίου, από την Ομοσπονδία Συλλόγων και Αδελφοτήτων Πωγωνίου με τη συνεργασία Δήμων Δερόπολης και Πωγωνίου, και των τοπικών φορέων του Χλωμού θα επιχειρήσω μια επιλογή κάποιων διαχρονικών μηνυμάτων που περιέχονται σε Κώδικα του χωριού που γράφτηκε πρίν 100 χρόνια, από τον Χλωμιώτη Οικονόμο Σπυρίδωνα Δημητριάδη.

Ο παπα Σπύρος, που φοίτησε και στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, ιεράτευσε σε πολλά χωριά της περιοχής και στο δικό του.

Από τα πολλά που γράφει για το χωριό του το Χλωμό, ξεχώρισα μερικά που περιέχουν κάποια μηνύματα διαχρονικά με μια συλλογιστική που παραπέμπει προφητικά σε μια  πιστοποίηση  και   αυτής της εκδήλωσης που θα γίνει στο Χλωμό.

Γράφει ο παπα Σπύρος, απλά με ιστορική σοφία, αυτό που βεβαιώνεται με το συλλείτουργο της παράδοσης που θα γίνει  στο Ιερό προσκύνημα της εκκλησίας του Χλωμού, στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, ενός υπέρλαμπρου εκκλησιαστικού  μνημείου.

Ο συνοικισμός του Χλωμού δεν υπερβαίνει τις πέντε εκατονταετηρίδες.

Τοποθετεί το χρόνο προ της κατάκτησης και συνεχίζει:

Φοιτητές από ΗΠΑ και Κίνα μελετούν τα γεφύρια της Ηπείρου | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Φοιτητές από ΗΠΑ και Κίνα μελετούν 7 γεφύρια της Ηπείρου

Στο πλαίσιο του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών μια διεπιστημονική πολυπολιτισμική ομάδα βρέθηκε στην ιστορική ορεινή περιοχή, εξοπλισμένη με επίγειους και αερομεταφερόμενους σαρωτές λέιζερ

Πετρόχτιστα, τοξωτά, περήφανα ή πνιγμένα από τα χόρτα, τα γεφύρια της Ηπείρου έχουν κουβαλήσει στις πλάτες τους χιλιάδες ιστορίες μετακίνησης. Συγκεκριμένα για τους κατοίκους του Δήμου Πωγωνίου, τα γεφύρια συνδέθηκαν όχι μόνο με τη γενικότερη μετακίνηση του πληθυσμού, αλλά και με μια λέξη που φέρει το βαρύ συναισθηματικό φορτίο, αυτό της «ξενιτιάς». Πρόκειται για ένα διαχρονικά πονεμένο ζήτημα, καθώς στο πέρασμα των χρόνων οι εναπομείναντες κάτοικοι είδαν τα χωριά τους να αδειάζουν.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ_ΤΑΧ-ΤΗΛΕ ,ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ 12/08/2013

Φωτό Κώστα Δολιώτη
Βίντεο Βαγγέλη Γκόγκου
Η Πωγωνιανή ήταν παλιά μεγάλο χωριό και σήμερα είναι σχεδόν έρημο | Φωτ. ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΔ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
Το Πωγώνι της εγκατάλειψης
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ
25.08.23 16:00
Μιχάλης Μακρόπουλος*

Στον δρόμο από το Καλπάκι για την Κακαβιά, αριστερά μετά τη λίμνη Ζαραβίνα, είναι ένα τσιμεντένιο σκέλεθρο. Θα ήταν εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων. Χτίστηκε κι εγκαταλείφθηκε, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί. Αυτό το «θα ήταν» είναι ό,τι δίνει στο Πωγώνι τον τωρινό του χαρακτήρα, και το μόνο «είναι» που του απομένει είναι η αναμφίβολη ομορφιά του. Με πρόφαση κάτι που ποτέ δεν υλοποιείται, γίνονται έργα κι αφήνονται έπειτα να ρημάξουν, δεν ξέρω σε όφελος τίνος, αλλά πάντως σε βάρος ενός τόπου που σβήνει.

✅Μια μακρόχρονη και σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα
του Πωγωνίου και όχι μόνο
.
free hit counter code