Το πετρογέφυρο της Νονούλως, στη βορινή άκρη της χαράδρας του Δολού, της γνωστής και ως λάκκος Κουβαρά, έχει μια ιστορία αγώνα ζωής της γερόντισσας Νονούλως που κάθε μέρα περνούσε με αγωνία και κίνδυνο την ξύλινη γέφυρα που ήταν στο σημείο αυτό πηγαίνοντας φόρτωμα ξυλείαςπου πουολούσε στην αγορά της Βοστίνα σήμερα Πωγωνιανής. Μα ζεύοντας τις οικονομίες κάποτε διέθεσε το ποσόν για την κατασκευή εκεί μιας γέφυρας ακίνδυνης για τους διαβάτες.
Το 1988 αυτό το γεφύρι άρχισε να παρουσιάζει σημεία φθοράς με δείγματα αδυναμίας πλέον ασφαλούς διέλευσης.
Η διάσωσή του γεφυριού καταγράφεται στον τύπο:
«ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» Οκτώβριος 1988
Το παλιό γεφύρι σώζεται
«Με ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων έφθασε εκεί ομάδα της Εφορείας αποτελούμενο από τον μηχανικο Κώστα Παπαδά και τον Νίκο Βλάχα οι οποίοι εξήτασαν το παλιό τοξωτό γεφύρι(Νονούλως) και τον ερειπωμένο εκεί υδρόμυλο.
Τον Νοέμβριο του 1989, η εφημεριδα «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» δημοσίευε την είδηση:
Το γεφύρι της «Νονούλως» σώθηκε από κατάρρευση.
«Τον Αύγουστο σνεργεία της Εφορείας με αυτεπιστασία αποκατέστησαν το γεφύρι στην παλιά του κατάσταση. Ο Σύλλογος Δολιωτών ευχαρίστησε την 6η Εφορεία και η εφημερίδα αισθάνθηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση και δικαιώθηκε που από του Φεβρουαρίου 1988 δημοσιοποίησε το θέμα».
Πρέπει να επαναλάβουμε το γεγονός ότι αυτό το συνεργείο αποκατάστασης μνημείων της 6ης εφορείας Νεωτέρων Μνημείων που επί διεύθυνσης του αρχιτέκτονα Σπύρου Πανταζή διεκπεραίωσε πολλές σωστικές επεμβάσεις σε γεφύρια και άλλα μνημεία, αποτελεί ένα έλλειμμα σήμερα, που δεν υφίσταται πλέον, και λείπει η φροντίδα επέμβασης και διόρθωσης φθορών σε πολλά παραδοσιακά γεφύρια και νεώτερα μνημεία του λαϊκού Πολιτισμού.
Από το αρχείο του Πωγωνήσιου ερευνητή και συγγραφέα Κωνσταντίνου Χρ. Κωστούλα είναι οι φωτογραφίες από τις εργασίες διάσωσης στο γεφύρι της Νονούλως στον Κουβαρά του Δολού.