Από την ιστορία της διάσωσης πετρογέφυρων του Πωγωνίου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG

Το  Κατωγέφυρο Ωραιοκάστρου πάνω στον ποταμό Γορμό.

Γράφει ο Κώστας Χρ. Κωστούλας.

Το γεφύρι αυτό είχε σχεδόν ερειπωθεί από πολλά χρόνια. Παρακλήθηκε η Εφορεία  Νεότερων Μνημείων, προϊστάμενος ο αρχιτέκτονας Σπύρος Πανταζής,  να εξετάσει την δυνατότητα μιας αποκατάστασης του Γεφυριού. Η αυτοψία από την υπηρεσία έκρινε ότι  το συνεργείο  της Υπηρεσίας θα μπορούσε  να αναστηλώσει το γεφύρι  πάνω στα δείγματα δόμησης των σωζόμενων  κατάλοιπων  ερειπίων.

Την Άνοιξη του 1993 άρχισαν οι εργασίες από το συνεργείο  της Υπηρεσίας υπό την καθοδήγηση μηχανικών και το Κατωγέφυρο Ωραιοκάστρου  αναστηλώθηκε και προστέθηκε στα δείγματα  λαϊκής γεφυροποιϊας στο Πωγώνι. 

Το γεφύρι αυτό, τα παλαιότερα χρόνια εξυπηρετούσε τις γεωργικές εργασίες του χωριού, στις πέραν του ποταμού εκτάσεις αλλά ήταν και ένας περιφερειακός παράδρομος που συνέδεε τις ανατολικές περιοχές μιας άλλοτε ανθούσας γύρω του άλλοτε Λαχνοκάστρου περιοχής χωριών του Πωγωνίου με προσέγγιση της Βήσσανης και του Δελβινακίου, όπου συναντούσε το παλιό ντερβένι  Ιωαννίνων -Ξηρόβαλτου- Δερόπολης.

Από τις φάσεις των εργασιών ανακατασκευής του Κατωγέφυρου Ωραιοκάστρου, διασώζονται φωτογραφίες  της αρχικής ερειπώδους κατάστασης του γεφυριού μέχρι την πλήρη αποκατάσταση στην παλαιά του μορφή και δόθηκε στην χρήση των κάτοικων του χωριού.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Πωγωνήσιου ερευνητή και συγγραφέα Κωνσταντίνου  Χρ. Κωστούλα.


1
2
3
4
5