Επίσκεψη στην Πωγωνιανή, των ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, 8/8/1967
Film super 8 mm, Κώστα Κωστούλα
Ψηφιοποίηση-Επεξεργασία βίντεο: Βαγγέλης Γκόγκος #1967
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (καρέ) ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Κάντε κλι στην επιλογή σας
Olga Kostoula
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ ΠΡΙΝ 56 ΧΡΟΝΙΑ -
ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ.
Βίντεο (Film super 8 mm): Κωνσταντίνος Κωστούλας
Ψηφιοποίηση-Επεξεργασία βίντεο: Βαγγέλης Γκόγκος
Τιμητική επίσκεψη στο χωριό Πωγωνιανή του Πωγωνίου το 1967, μελών της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας (ΠΟΑΚΑ). Η ΠΟΑΚΑ με το σημαντικότατο έργο της βοήθησε καθοριστικά και γενναιόδωρα, πολλές φορές το Πωγώνι. Η στήριξη ήταν σε έργα ουσιαστικής υποδομής για τα χωριά και ειδικά για την ενίσχυση της μόρφωσης των παιδιών με καταγωγή από Πωγώνι αλλά και των προσφύγων, π.χ. κατασκευή σχολείων και εξοπλισμός σχολείων-οικοτροφείων, ίδρυση βιβλιοθηκών κ.α). Το έργο της ΠΟΑΚΑ ήταν το αποτέλεσμα επίπονης και χρόνιας προσπάθειας αφοσιωμένων ανθρώπων με αγάπη για τις ρίζες τους. Μέχρι και σήμερα, πολλές γενιές ωφελήθηκαν από τη στήριξη της ΠΟΑΚΑ.
Στη επίσκεψη αυτή της ΠΟΑΚΑ, όλο το χωριό τίμησε τους επίσημους προσκεκλημένους. 18 κοπέλες ντύθηκαν παραδοσιακά, και δόθηκε γεύμα εντός του νεόκτιστου Γυμνασίου (πίσω διακρίνεται το βουνό Μπόζοβο, φυσικό σύνορο με Αλβανία). Το Γυμνάσιο δημιουργήθηκε με δωρεά χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από την ΠΟΑΚΑ και κτίσθηκε σε οικόπεδο δωρεά από τον προπάππου μου Σπύρο Κωστούλα, πωγωνήσιος που είχε μεταναστεύσει στην Κωνσταντινούπολη, 12 χρονών παιδί και ασυνόδευτος μέσα από τα βουνά.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε την άφιξη των επισήμων, την ένθερμη υποδοχή των Πωγωνιανιτών και των μαθητών, το γεύμα με την επιμελημένη όμορφη διακόσμηση στο Γυμνάσιο. Και επίσης μπορείτε να δείτε τον υπέροχο μοντέρνο για τότε σχολικό εξοπλισμό που δωρήθηκε π.χ. μονόφθαλμα μικροσκόπια, υδρόγειος σφαίρα, εργαστηριακά όργανα Χημείας και Φυσικής (προχοϊδες τιτλοδότησης, αποστακτήρες, ειδικοί μετρητές) - δωρεά Νικολάου Διαμαντούκου- βιβλία εκπαιδευτικά και πολλά άλλα. Δυστυχώς δεν φρόντισαν να διατηρηθεί ο σπάνιος αυτός εξοπλισμός έως σήμερα...
Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπεις τη στήριξη με τελευταίας τεχνολογίας σχολικό εξοπλισμό εκείνης της εποχής που θα ζήλευαν και παιδιά της πρωτεύουσας, να φτάνει στην άκρη του Θεού, εκεί στην εσχατιά της Ελλάδας (σχολιασμός που πρόσφατα δόθηκε από "δημοσιογράφο"...). Ε λοιπόν εκεί στην συνοριακή γραμμή, υπήρχε υψηλότατου επιπέδου εκπαίδευση και φροντίδα των μαθητών. Πολλά από τα παιδιά που φοίτησαν στα σχολεία, διέπρεψαν στη ζωή τους.
Ας καταθέσουμε το σεβασμό μας στα ΜΕΓΑΛΑ αυτά έργα. Είναι υλοποίηση οραμάτων ουσίας, απλών ανθρώπων με καταγωγή από χωριά, οι οποίοι συνεργάστηκαν άριστα μεταξύ τους με κοινό στόχο και ουδέποτε κυνήγησαν τη δημοσιότητα.