Α) Προς τους Βοστινιώτες, μία πρόταση. Β) 1922, αναζητώντας ίχνη Ιστορίας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG

Προς
τους  Βοστινιώτες
Μια πρόταση
Προσκλητήριο για ένα χρέος

.

    Το Γυμνάσιό μας έκλεισε. Τα κτίρια που στεγάστηκε αποτελούν πλέον  μνημεία μιας εποχής που πρόσφερε πολλά σε πολλά παιδιά που σε κάποια στιγμή απόθεσαν για λίγα ή πολλά χρόνια σε αυτό το Γυμνάσιο τα όνειρα και τις ελπίδες, για μια πορεία στη ζωή με όραμα  την επιλογή και επιτυχία μιας ευδοκίμησης.
Όσοι αυτά τα χρόνια, ως  καθηγητές  ή μαθητές,  γευτήκαμε στις τάξεις του τα δώρα της παιδείας και αγωγής, έχουμε αφήσει ένα κομμάτι από τη ζωή μας και κάποιες σελίδες μνήμης, έχουμε ένα χρέος, να διασώσουμε τη ιστορία και την προσφορά αυτού του Ιδρύματος.
Πρέπει να καταγράψουμε το έργο του στα πολλά χρόνια της λειτουργίας, να μετρήσουμε το πλήθος των μαθητών και καθηγητών που φοίτησαν ή δίδαξαν στο Γυμνάσιο, την καταγωγή τους και τις επιδόσεις και ανελίξεις τους.
Το 2024 συμπληρώνονται εκατό (100) χρόνια από την ίδρυση του Γυμνασίου, και μέχρι τότε υπάρχει αρκετός χρόνος για μια οργανωμένη εκστρατεία καταγραφής της προσφοράς του Γυμνασίου με όποιους στόχους μέτρησης του έργου και  για μια πανηγυρική  πανηγυρική σύναξη μνημοσύνης έχοντας καταγράψει και διασώσει την πορεία αυτού του ιδρύματος, στο οποίο κάναμε  ένα ελπιδοφόρο βήμα  της ζωής μας.
Την πρωτοβουλία για μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να την  αναλάβουν  η Κοινότητα, ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φοιτησάντων, και η Αδελφότητα Αθηνών, με μια κοινή σύσκεψη στην Πωγωνιανή τις μέρες του Πάσχα και με την παρουσία και συμμετοχή όποιου συνδέεται με το Γυμνάσιο και έχει μια θετική άποψη  για μια τέτοια  προσπάθεια.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει στη λησμονιά ένα μεγάλο εκπαιδευτικό, μορφωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Γυμνασίου μας, αλλά να καταγράψουμε και να αναδείξουμε το έργο του, να το μετρήσουμε, να διασώσουμε κάποιες υποδομές και να διαφυλάξουμε τα κειμήλια της λειτουργίας και της προσφοράς του.
Πάντα παρών σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια, με προτάσεις  και εργασία.
Κωνσταντίνος Χ. Κωστούλας
Μαθητής 1942-1945
Καθηγητής  1957-1958


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPG

1922
Αναζητώντας ίχνη Ιστορίας


Η παραπάνω  φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1921 στη Ζαραβίνα, όπου πιθανόν ήταν μια μονάδα εντάξεως και εκπαιδεύσεως νεοσύλλεκτων στρατιωτών, ίσως μόνον Πωγωνησίων. Ο μεσαίος είναι ο πατέρας μου. Η ανάρτηση αυτή αναζητεί μια  αναγνώριση των δύο άλλων. Οι στρατεύσιμοι αυτοί έλαβαν μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Καταγράφοντας κάποιο χρονικό για την εκστρατεία αυτή και την άτυχη κατάληξη αναζητώ την έκταση της συμμετοχής Πωγωνησίων.
Με την παρούσα ανάρτηση  παρακαλώ όσους Πωγωνήσιους έχουν κάποια ενθύμια (φωτογραφίες, γράμματα, απολυτήρια στρατού, τιμητικά διπλώματα, ένα απλό σημείωμα  κλπ) από την συμμετοχή κάποιου προγόνου τους, διασωθέντος ή πεσόντος στην Εκστρατεία εκείνη, να μου δώσει κάποια αντίγραφα ή πληροφορία για μια καλύτερη καταγραφή και διάσωση ιστορικών σελίδων του Πωγωνίου, με  όποια επικοινωνία είναι δυνατή.

Κωνσταντίνος Χρ. Κωστούλας
Πουτέτση 16
45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφ: 26510-70485
Κινητό: 6972051456
Email: concost2@gmail.com


Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼