Από το χθες στο σήμερα

Στο Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων το 1961

Πεζοπορία προς τη Θεοτόκο Πωγωνιανής το 1951

Περισσότερες φωτογραφίες του άλμπουμ ΕΔΩ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΕΙΑΔΑ ΤΟΥ ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΕΙΑΔΑ ΤΟΥ ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ
                                                           
 του Κώστα Γ. Τσιλιμαντού
Αντιφατικά είναι τα αισθήματα που διακατέχουν το Βιργίλιο απέναντι στούς Έλληνες. Φορές έλκουν και φορές απωθούν. Ο ίδιος θυμίζει χρεωφειλέτη απέναντι σε δανειστή, που αδυνατεί να ξεπληρώσει την υποχρέωση. Από τη μια δεν μπορεί να λησμονήσει ποια θα ήταν η Ρώμη χωρίς την ελληνική συνδρομή κι από την άλλη προσπαθεί να δείξει και κακότητα και ξεπεσμό που διέπει τους Έλληνες.
Ως προς το τελευταίο, τον ξεπεσμό, δε θα ’λεγα ότι έχει και πολύ άδικο, αν κρίνει κανείς από την εποχή του, κατά την οποία είχαν πλημμυρίσει τη Ρώμη κύματα πειναλέων Ελλήνων (esurientes) που χλευαστικά οι Ρωμαίοι τους αποκαλούσαν γραικύλους (graeculi). Μόνο που ο Βιργίλιος κάνει ένα τολμηρό αναχρονισμό μεταθέτοντας Έλληνες της εποχής του στα χρόνια του τρωικού πολέμου!
Όμως το ποια θα ήταν η κατόπιν ονομασθείσα Ρώμη, αν οι Λατίνοι τότε δεν έρχονταν σε επαφή με τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, μας το ομολογεί ο ίδιος ο ποιητής με το στόμα του Εύαντρου, για τον οποίο ο λόγος πιο κάτω.

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Κάτω από τον Πλάτανο"

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Κάτω από τον Πλάτανο"
του Κωνσταντίνου Χ. Κωστούλα, 19 Αυγούστου 2016 Πωγωνιανή
1.Ασπρόμαυρες παλιές φωτογραφίες

2.Έγχρωμες παλιές φωτογραφίες


Photo Cred: Olga K. Kostoula
SlideShow: Ευάγγελος Γκόγκος #0819

BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  ΚΩΝ.  ΧΡ. ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Γεννήθηκε στη Μερόπη της επαρχίας Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων το 1932. Παρακολούθησε τα Δημοτικά Σχολεία Πρέβεζας και Πωγωνιανής και τα Γυμνάσια Πωγωνιανής και Πρέβεζας. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό Ενδεικτικό στη Ραδιοηλεκτρολογία, και πτυχιούχος της ΣΕΛΕΤΕ.

Εργάστηκε στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής ως καθηγητής των Φυσικών (1957-58), στο Εργαστήριο

ΓΛΩΣΣΙΚΑ

ΓΛΩΣΣΙΚΑ
ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
του ΚώσταΓ.Τσιλιμαντού

Πολλές φορές που διαβάζω αρχαία κείμενα έχω την περιέργεια να σημειώνω λέξεις και εκφράσεις απαράλλαχτες, ζωντανές μέχρι σήμερα, παράλληλα όμως τις βρίσκομε και σε εκκλησιαστικά κείμενα.
Η προσπάθειά μου αυτή είναι πρόχειρη, σποραδική και ασυστηματοποίητη. Επομένως κάποιος που θα ήθελε συστηματικά να κάνει μια τέτοια εργασία θα είχε να κάνει με όλόκληρο θησαυρό. Τόσο πλούσια και τόσο αρχαία είναι και η σημερινή μας γλώσσα.  
Τη φράση «άνω ποταμών» τη βρήκα στη Μήδεια του Ευριπίδη στ, 411 «άνω ποταμών χωρούσι παγαί» (=πηγές).
Τη φράση «λευκόν ήμαρ», σε μας «άσπρη μέρα» κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη βρήκα στον Αισχύλο. Πέρσαι 301, και Αγαμ.668.

Γυναικοκρατία στην Πωγωνιανή, 14/9/2013


 _
Κατέλαβαν διαδοχικά και τους δύο πλάτανους (στέκια) του χωριού.!
#2013 #0914

Εγκατάσταση ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ στην περιοχή Πωγωνίου (2η επιστολή του Κων/νου Κωστούλα )

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Αμυράς η αδιαφορία και οι ανεμογεννήτριες στο Πωγώνι...

2η επιστολή του Κων/νου Κωστούλα -ερευνητή/συγγραφέα/εκδότη-προς τον Υφ/ργό Περιβάλοντος και Ενέργειας κο Αμυρά -βουλευτή του νομού Ιωαννίνων-σχετική με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ στην περιοχή Πωγωνίου.
 
Αξιότιμον  κύριον

Γεώργιον Αμυρά

Υφυπουργόν Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΑΘΗΝΑ

Κύριε   Υπουργέ

Από 10-7-2021 σας έστειλα  με τη  ΓΕΝΙΚΗ-Ταχυδρομική (Αριθμός αποστολής  368472749) επιστολή-δέμα, με απόψεις και συνημμένα σχετικά πειστήρια για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Πωγωνίου, στα  βουνά  ΝεμέρτσικαΝτούσκο  και Κουτσόκρανο.

Μετά από ένα μήνα και πλέον, δεν ευτύχησα  να έχω μια τυπική έστω απάντησή σας, για τη λήψη της ούτε για την περαιτέρω πορεία και τύχη της.

Πέραν από τη θλίψη μου για την κατάσταση της  Δημόσιας Διοίκησης και την περιφρόνησή μου ως πολίτη, αισθάνομαι οργισμένος σαν γέρος 89 ετών, που υπηρέτησα σε διευθυντικές θέσεις σε Δημόσιο Οργανισμό(ΟΤΕ), αναλογιζόμενος εποχές που εφαρμοζόταν  κανόνες σεβασμού του πολίτη και άμεσης εξυπηρέτησης. Σας εσωκλείω  σχετική εγκύκλιο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη  για μια ενημέρωση.

Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021)

"Απαγωγή" - Μαίρη Λίντα (1960)
Η συγκίνηση του Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο 19/6/2017

.

 Απόσπασμα της συναυλίας «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη – 1.000 Φωνές» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, παρουσία του Μίκη Θεωδοράκη. Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης έφτασε στο στάδιο καθισμένος σε αμαξίδιο και παρακολούθησε τη συναυλία από τις πρώτες θέσεις, ενώ συγκινημένος διηύθυνε το κλείσιμό της, με το κομμάτι "Άρνηση".