Κάτω Ραβένια

Σε υψόμετρο 560μ. βρίσκεται το χωριό Κάτω Ραβένια το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από δάση και ακαλλιέργητη έκταση. Είναι χτισμένο σε ομαλό και πολύ βατό μέρος. Το 1912 το χωριό αριθμούσε 100 οικογένειες και 622 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός με το πέρασμα των χρόνων μειώθηκε αρκετά με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 30 οικογένειες και 75-80 μόνιμοι κάτοικοι. Αποτελεί το ησυχαστήριο της περιοχής με πολύ καλό κλίμα, με φιλόξενους και ευγενικούς ανθρώπους. Έχει θέα προς την Τύμφη, τον κάμπο του Παρακαλάμου, το Καλπάκι και προς τα βουνά Κασιδιάρη και Νεμέρτσικα.
 Η ονομασία του χωριού έχει απασχολήσει πολλούς. Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών το 1927 όρισε Συμβούλιο Τοπωνυμιών για την ονομασία διάφορων χωριών που έφεραν Τουρκικά η Σλάβικα ονόματα. Για τα Κάτω Ραβένια η μεν λέξη «κάτω» μπήκε σε αντιδιαστολή με την λέξη «άνω» και είναι καθαρά Ελληνική. Αμφισβητήθηκε η δεύτερη λέξη «Ραβένια» η οποία μένει ακαθόριστη διότι συγχέεται η Σλαβική, η Ελληνική και η Τουρκική γλώσσα. Σε πολλά σημεία της Ελλάδας υπάρχει η λέξη «Ραβένια ή Ρεβένια». Το Συμβούλιο τοπωνυμιών αποφάσισε να ονομάσει τα Άνω Ραβένια με το όνομα «Καλλιθέα» και τα Κάτω Ραβένια απλώς «Ραβένια». Υπήρξαν όμως αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού και έτσι παρέμεινε η ονομασία Άνω και Κάτω Ραβένια.
Το χωριό έχει δυο εκκλησίες, τον Άγιο Νικόλαο, μονόκλιτη εκκλησία με χαγιάτι που είναι και η παλαιότερη ( χρονολογείται στον 18ο αιώνα). Το τέμπλο της κοσμείται από εικόνες των 12 Αποστόλων και σύμφωνα με επιγραφή χρονολογείται στο 1773. Δίπλα της βρίσκεται, η νεότερη, της Γέννησης της Θεοτόκου. Είναι τρίκλιτη και είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού, που χτίστηκε το 1910 . Εκεί υπάρχει ομώνυμη φορητή εικόνα, σχετικά μεγάλων διαστάσεων, σε προσκυνητάρι, ζωγραφισμένη από Χιονιαδίτες ζωγράφους το 1819.
Η περιπλάνηση στο χωριό Κάτω Ραβένια σε φέρνει στη μοναδική σε ομορφιά περιοχή "στους Αγίους". Εδώ μέσα σε μια σπηλιά λειτούργησε το ξακουστό Μοναστήρι, με το οποίο είναι συνυφασμένο και το γνωστό δημοτικό τραγούδι "Πάπα-Γιώργης"(...όλα τα κάστρα πάτησε κι όλα τα μοναστήρια / το μοναστήρι στους Αγίους δεν μπορεί να πατήσει...). Δίπλα στο Μοναστήρι υπάρχει το φαράγγι του Γορμού, παραπόταμου του Καλαμά, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της φύσης με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας αποτελεί μια πρόκληση και κατά τους χειμερινούς μήνες τα νερά του Γορμού προσφέρονται για ραφτιγκ. Το μικρό μαγαζάκι στην όχθη του σου προσφέρει ξεκούραση και δροσιά τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.
(κείμενα Ν.Κατσένης)

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και σε υψόμετρο 560 μ. βρίσκονται χτισμένα τα
Κάτω Ραβένια. Τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός μειώθηκε ραγδαία (101 κάτοικοι στην απογραφή του 2001), σήμερα είναι πολύ λιγότεροι. Το χωριό έχει πολύ καλό κλίμα και θαυμάσια θέα προς την Τύμφη, τον Κασιδιάρη, την Νεμέρτσικα και τον κάμπο του Άνω Καλαμά.
ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΩΝ
Ο Άγιος Νικόλαος είναι μονόκλιτη εκκλησία, με χαγιάτι που χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή από το 1773. Το τέμπλο της κοσμείται με εικόνες των 12 Αποστόλων.
"ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΩΝ
Η Γέννηση της Θεοτόκου είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού, είναι τρίκλιτη και χτίστηκε το 1910. Εκεί υπάρχει σε προσκυνητάρι ομώνυμη εικόνα του 1819!
ΤΑ ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΑ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

ΠΕΤΡΙΝΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

▼ Οι παρακάτω προβολές δεν εμφανίζονται σε Smartphones και Tablets

Μετακινηθείτε προς τα κάτω με τη ροδέλα του ποντικιού, για να δειτε όλα τα περιεχόμενα