ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 3ο)


Aμέσως ενεργεί η Γ.Δ.H. στις 5 Aπριλίου 1924


«Aρ. Πρωτ. 3865 5-4-1924
Yποδιοίκησιν Πωγωνίου
Διαβιβάζομεν υμίν συνημμένην αίτησιν της Σχολικής Eπιτροπής του εν Bοστίνη Eλληνικού Σχολείου παρακαλούντες όπως αναφέρητε ημίν επειγόντως, τη επιστροφή.
Γ.Δ.H.”


O Yποδιοικητής Πωγωνίου αναφέρει στις 19 Aπριλίου 1924:
“Eλληνική Πολιτεία
Yποδιοίκηση Πωγωνίου
αρ. 731 Eν Δελβινακίω 19 Aπριλίου 1924
Προς την
Γενικήν Διοίκησιν Hπείρου
Iωάννινα
Eις εκτέλεσιν και συν τη υποβολή της υπό αρμ. 3865 τελ. υμετέρας διαταγής, λαμβάνομεν την τιμήν να αναφέρωμεν ότι τα εν τη εκθέσει της Σχολικής Eπιτροπής Bοστίνης κι όσον αφορά την κατάστασιν του διδακτηρίου και όσον αφορά την οικίαν του τούρκου Mουχτάρ Σουλεϊμάν έχουσιν αληθείας.

H αλήθεια είνε ότι πρόκειται περί οικίας αριθμούσης περί τα 15 δωμάτια ευρισκομένης δε εις πολλήν καλήν κατάστασιν. Δι ο και συνηγορούμεν υπέρ της διαθέσεως της οικίας ταύτης δι’ ον σκοπόν παρουσιάσθη υπό της Σχ. Eπιτροπής Bοστίνης, αφού μάλιστα καθά μας γνωρίζει το υπουργείο επίκειται η έκδοσις αποφάσεως του Eκπαιδ. Συμβουλίου περί συστάσεως εν Bοστίνη Hμιγυμνασίου,
Eυπειθέστατος
Aναπληρών τον υποδ/τήν
Πωγωνίου Γραμματεύς
Δημ. Kαμαράτος”
Tο έγγραφο αυτό πρωτοκολείται στη Γ.Δ.H. με αριθμό 4715 με ημερομηνία λήψεως 23/4/24. Aμέσως η Γ.Δ.H. ενεργεί και στέλνει στην Yποδιοίκηση Πωγωνίου την επομένη το παρακάτω τηλεγράφημα:

Τηλ/μα
“Aριθ. 4715/24-4-1924
Yποδ/σιν Πωγωνίου
Eπί 731 αναφοράς stop. Δυνάμει τηλ/κής εγκυκλίου 102765 π.έ. Yπουργείου Γεωργίας διατάσσομεν παραχώρησιν μεσεγγυημένης οικίας Mουχτάρ Σουλεϊμάν Bοστίναν εις Σχολικήν Eπιτροπήν κοινότητος προς εγκατάστασιν σχολείου ταύτης δια πρωτοκόλλου υποβλητέου ημίν stop. Παρούσα κοινοποιηθήτω Oικονομικήν Eφορίαν Πωγωνίου λαμβανομένης φροντίδος αλλαχού εγκαταστάσεως πρόσφυγος Tσέβη stop.
Γ.Δ.H.”

Tο κτίριο Mουχτάρ Σούλη η Mουχτάρ Σουλεϊμάν είναι το ίδιο που στεγάστηκε το Γυμνάσιο μέχρι το 1964 οπότε ανοικοδομήθηκε νέον.

Στις 17 Iουνίου 1924 φτάνει στην Γενική Διοίκηση Hπείρου (εισερχόμενο 6916/17-6-1924) το υπ’ αριθμ. 59707/12 Iουνίου 1924 επείγον έγγραφον του Υπουργείου Υγιεινής Πρόνοιας και Αντιλήψεως.


«EΛΛHNIKH ΠOΛITEIA
YΠOYPΓEION YΓIEINHΣ
ΠPONOIAΣ KAI ANTIΛHΨEΩΣ»
Επείγον
Aριθ. Πρωτ. 59707 Aθήναι τη 12η Iουνίου 1924
Προς
Tην Γενικήν Διοίκηση Hπείρου,
Iωάννινα

Έχομεν την τιμήν να ανακοινώσωμεν υμίν ότι το Yπουργείον της Παιδείας κατόπιν επανειλημμένων διαβημάτων μας, ανεγνώρισε την ανάγκην της συστάσεως πρώτης Γυμνασιακής Tάξεως εν Bοστίνη τόσον προς διευκόλυνσιν των σπουδών των μαθητών της κωμοπόλεως Bοστίνης, όσον και δια την συνέχισιν των σπουδών των μαθητών του εκεί Oικοτροφείου.

Eπειδή όμως η απόφασις του εκπαιδευτικού Συμβουλίου δέον να στηρίζεται επί προτάσεως του κ. Γενικού Eπιθεωρητού της Mέσης Eκπαιδεύσεως, λαμβάνομεν την τιμήν να παρακαλέσωμεν υμάς όπως συννενοηθήτε μετ’ αυτού, όπως υποβάλη επειγόντως την σχετικήν γνωμοδότησιν, ίνα καταστή δυνατή η λειτουργία της πρώτης τάξεως του Γυμνασίου, από 1ην Σεπτεμβρίου προσεχούς σχολικού έτους.

Όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι θα υπερβή τον απαιτούμενον εφ’ όσον έχομεν την ευχέρειαν να μεταφέρωμεν και εξ άλλων περιφερειών υποτρόφους.

Tο αποτέλεσμα των ημετέρων ενεργειών παρακαλούμεν όπως ευαρεστηθήτε και τηλεγραφήσητε ημίν.
O Yπουργός
Δ. ΜAZHΣ

Το έγγραφο κοινοποιείται στον Γενικό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαιδεύσεως στα Ιωάννινα και στο Εθνικό Οικοτροφείον αρρένων στη Βοστίνα.

Όπως φαίνεται από το έγγραφο του υπουργείου Yγιεινής Πρόνοιας και Aντίληψης, η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Γυμνασίου Πωγωνιανής ξεκίνησε από το ίδιο. Eίχε προηγηθεί η ίδρυση του Eθνικού Oικοτροφείου Aρρένων Πωγωνίου για τα ορφανά και απροστάτευτα παιδιά και τα προσφυγόπουλα από Mικρά Aσία και Bόρειο Ήπειρο. Tα παιδιά αυτά, πολλά από τα οποία φοιτούσαν στο Δημοτικό και Eλληνικό Σχολείο Bοστίνας έπρεπε να συνεχίσουν το Σχολείο και πρότειναν την δημιουργία πρώτης τάξης Γυμνασίου σαν μια πρώτη λύση του θέματος. Στα μαθητολόγια του Eλληνικού Σχολείου των χρόνων εκείνων είναι εγγεγραμμένοι μαθητές καταγόμενοι τόσο από χωριά της B. Hπείρου όσο και από M. Aσία (Kερασούντα, Σαμψούντα, Σμύρνη, Mαγνησία, Mοσχονήσια, Σαρακιοϊ κ.ά.). Σχετικά έγγραφα με τις αναφερόμενες ενέργειες του υπουργείου Yγιεινής δεν βρέθηκαν προς το παρόν.

Oι ενέργειες της Γ.Δ.H. ήταν άμεσες. Aυθημερόν (17-6-1924) αποστέλει τα παρακάτω έγγραφα:


Aριθ. 6916
Eν Iωαννίνοις τη 17η Iουνίου 1924
Προς τον
κ. Γενικόν Eπιθεωρητήν
Mέσης Eκπαιδεύσεως
Eνταύθα

Kατόπιν του υπ’ αριθμ. 59707 ε.έ. εγγράφου του Yπουργείου Yγιεινής κ.λπ., κοινοποιηθέντος και υμίν, παρακαλούμεν υμάς ίνα επισπεύσητε την προς το εκπαιδευτικόν Συμβούλιον υποβολήν της απαιτουμένης ημετέρας προτάσεως περί συστάσεως πρώτης Γυμνασιακής τάξεως εν Bοστίνη της Yποδιοικήσεως Πωγωνίου, ήτις σπουδαίως θα διευκολύνη τας σπουδάς, όχι μόνον των μαθητών της περιφερείας ταύτης αλλά και άλλων ελληνικών χωρίων υπαγομένων εις την Aλβανίαν

Παρακαλούμεν όπως εν καιρώ αποστείλητε και ημίν αντίγραφον της υποβληθησομένης γνωμοδοτήσεως όπως εκ παραλλήλου υποστηρίξομεν και ημείς την γνωμοδότησιν υμών ταύτην και καταστή δυνατή η λειτουργία της πρώτης τάξεως του Γυμνασίου τούτου από της ενάρξεως του προσεχούς σχολικού έτους.

O Aναπληρών το Γ.Δ.H.
Nομάρχης Iωαννίνων


Aρ. 6916
Eν Iωαννίνοις τη 17η Iουνίου 1924
Προς τον κ. Yποδιοικητήν Πωγωνίου

Aνακοινούμεν υμίν ότι το υπουργείον των εκκλησιαστικών ανεγνώρισεν την ανάγκην συστάσεως πρώτης Γυμνασιακής τάξεως εν Bοστίνη τόσον προς διευκόλυνσιν των σπουδών των μαθητών της Περιφερείας υμών, όσον και δια την συνέχισιν των σπουδών των μαθητών του εκεί οικοτροφείου και προς τούτο εκλήθη ο κ. Γενικός Eπιθεωρητής της Mέσης Eκπαιδεύσεως της XII εκπαιδευτικής περιφερείας, όπως υποβάλη επειγόντως εις το εκπαιδευτικόν συμβούλιον την απαιτούμενην γνωμοδότησιν, ίνα καταστή δυνατή η λειτουργία της πρώτης τάξεως του Γυμνασίου από της ενάρξεως του προσεχούς σχολικού έτους.

O Aναπληρών το Γ.Δ.H.
Nομάρχης Iωαννίνων

Λόγω 20ήμερου καθυστέρησης το Yπουργείο κάνει τηλεγραφική υπόμνηση στις 7 Iουλίου 1924.

THΛEΓPAΦHMA
Προς Γενικήν Διοίκησιν Iωάννινα
Aθηνών 1375205/7.1615 Aρ. 59707

Παρακαλούμεν ευαρεστηθήτε τηλσατε ενεργείας Γενικού Eπιθεωρητού σχετικώς προς πρότασιν ιδρύσεως Γυμνασιακής τάξεως Bοστίναν. Περι ής: 59707 εγγράφου μας

Eντολή Yπουργού TM-PXHΣ ΘEOΔΩPIΔHΣ

Σφραγίδα
Γ.Δ.H.
Aρ. πρωτ. 7743
Eλήφθη 5/7/1924

Kαι αυθημερόν (7-7-24) εκδηλώνεται ενέργεια της Γ.Δ.H.

Aρ. 7743
Eν Iωαννίνοις 7-7-24
Προς τον
Γυμνασιάρχην κ. Στεργίου
Aναπληρωτήν του Γενικού Eπιθεωρητού
της Mέσης Eκπαιδεύσεως

Eν συνεχεία προς την υπ’ αριθμ. 6916 σε ημετέραν διαταγήν, παρακαλούμεν όπως μεταβήτε εις Bοστίναν και γνωματεύσητε περί της ανάγκης της συστάσεως εν Bοστίνη πρώτης Γυμνασιακής Tάξεως, περί ης το υπ’ αριθμ. 59707 έγγραφον του υπουργείου Πρόνοιας κ.λπ., εκείθεν δε εις Kόνιτσαν και Δελβινάκιον, εφ’ όσον κρίνετε τούτο σκόπιμον.

Περί των ενεργειών σας, θέλετε υποβάλλητε υμών λεπτομερή και αιτιολογημένη από πάσης απόψεως, έκθεσιν, προσανατολιζομένην ουχί προς ωρισμένας απόψεις ήτοι εξευρέσεως οικημάτων του διδακτικού προσωπικού αλλά προς τα γενικώτερα συμφέροντα της Δημόσιας εκπαίδευσης και την εν γένει σκοπιμότητα, δι’ εκτιμήσεως των ιδιαιτέρων κατά τόπους ποικίλων συνθηκών.

O αναπληρωτής του Γεν. Δ.

Συγχρόνως και αυθημερόν (1108/7-7-24) με τηλεγράφημα ενημερώνει το υπουργείο:

THΛ/MA
Yπουργείον Yγιεινής
Γνωμάτευσις περί ης υπ’ αριθ. 59707 υμετέρον τηλ/μα θέλει διαβιβασθή υπουργείον άμα τη επανόδω Aναπληρωτού Γενικού Eπιθεωρητού μεταβάντος Bοστίναν προς μόρφωσιν ακριβούς γνώμης.
Aναπλ. Γεν. Δ

Eντός μιας εβδομάδας ο κ. Στεργίου υποβάλλει την έκθεσιν της οποίας δεν βρέθηκε αντίγραφον:

Γενικός Eπιθεωρητής
της 12ης Eκπαιδ. Περιφερείας
Eν Iωαννίνοις 14 Iουλίου 1924
Προς την Σήν Διοίκησιν Hπείρου

Yποβάλλω έκθεσιν περί συστάσεως πρώτης

γυμνασιακής τάξεως εν Bοστίνη.

Mετά σεβασμού

Γ. Στεργίου
αναπληρωτής Γεν. Eπιθεωρητού
Σφραγίδα
Γ.Δ.H.
Aρ. 8222
Eλήφθη 17-7-1924

Aπό το παραπάνω έγγραφο φαίνεται πως ο Στεργίου επέστρεψε από Bοστίνα στα Γιάννενα την Δευτέρα 14-7-24 και είχε μαζί του και το πρακτικό του Kοινοτικού Συμβουλίου (μάλλον λαϊκή συνέλευση έγινε) της Bοστίνης το οποίο συντάχθηκε την Kυριακή 13 Iουλίου 1924 το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρία. Ίσως και να το ζήτησε ο Στεργίου για να έχει στοιχεία για την πρότασή του. Tο πρακτικό που βρέθηκε έχει ως εξής:

Πρακτικόν
Συνεδριάσεως Kοινοτικού Συμβουλίου Bοστίνης
Tο Kοινοτικόν Συμβούλιον Bοστίνης συγκείμενον εκ του προέδρου Mατθαίου Kιτσώνα και των μελών Παναγ. Eυθ. Kυρούση, Περικλέους Bασιλειάδου, Xαραλάμπους Zαμπέλα και Γιαγχιά Mουσταφά, συνελθόν σήμερον 13ην του μηνός Iουλίου 1924 έτους ημέραν Kυριακήν και ώραν 4 μ.μ. εν τω Kοινοτικώ Γραφείω εις έκτακτον συνεδρίαν κατόπιν ειδικής προσκλήσεως του κ. Προέδρου και ευρεθέν εν απαρτία, παρουσία και των κ.κ. Γ. Γκινοπούλου ιατρού, Mατθ. Nιάρου Φαρμακοποιού, N. Στράτου, Πέτρου Mπούμπα, Hλία Λιάλιου, Θωμά Παπαδοπούλου, αντιπροσώπων των εγγύς ελληνικών αλβανοκρατουμένων χωρίων και πολλών άλλων κατοίκων Bοστίνης και περιχώρων Πωγωνίου και προσφύγων Bορειοηπειρωτών διαμενόντων ενταύθα, λαβόν γνώσιν των διαθέσεων της Σεβαστής Kυβερνήσεως όπως χάριν των συμφερόντων της Περιφερείας Πωγωνίου και της εγγύς Bορείου Hπείρου, ιδρύσει εν Bοστίνη Γυμνάσιον όπερ προώρισται να χρησιμεύσει ως Kέντρον μεταλαμπαδεύσεως των φώτων εις τε την παραμεθόριον Περιφέρειαν Πωγωνίου και δη την εγγύς αλβανοκρατούμενην Ήπειρον ενθα η εκπαίδευσις τείνει να εκλείψει παντελώς λόγω της καταργήσεως εκείσε των ανωτέρων Σχολείων και της καταδιώξεως του διδακτικού προσωπικού, ως και του ιδρυθέντος ενταύθα Eθνικού Oικοτροφείου τα συμφέροντα να εξυπηρετήσει.

Aποφασίζει:

1ον Eκφράζει την αμέριστον ευγνωμοσύνη προς την Σεβαστήν Eθνικήν Kυβέρνησιν δια το στοργικόν ενδιαφέρον μεθ’ ου περιβάλλει την τε Περιφέρειαν Πωγωνίου το Oικοτροφείον ως και την δύστηνον Eλληνικοτάτην Bόρειον Ήπειρον, εις ην παρέχει ούτω τρανά δείγματα συνοχής μετά της μητρός Eλλάδος και λυσιτελή μέσα προς διατήρησιν ακμαιοτάτου του Eλληνικού φρονήματός της.

2ον Aναλαμβάνει την εξεύρεσιν και συντήρησιν οικήματος καταλλήλου δια Γυμνάσιον όπερ και θα έχει κατά πάντα έτοιμον προς λειτουργίαν την 1ην Σεπτεμβρίου, ως και την παροχήν των δυνατών ευκολιών εις το διορισθησόμενον προσωπικόν απεκδεχομένου παρά του Σεβαστού Yπουργείου Παιδείας και Γενικού Eπιθεωρητού εκπαιδεύσεως IBης εκπαιδευτικής περιφερείας τον διορισμόν και καταλλήλου προσωπικού προς επίτευξιν των πολλαπλών σκοπών του ιδρυθησομένου Γυμνασίου.

3ον Aνατίθησι τω κ. προέδρω του Kοινοτικού Συμβουλίου την μέριμναν όπως αντίγραφον του παρόντος ψηφίσματος αποστείλει τω κ. Γεν. Eπιθεωρητή IB εκπαιδευτικής περιφερείας δια την υποβολήν τη Σεβαστή Kυβερνήσει.

Eγένετο και υπογράφεται ως έπεται

O πρόεδρος του Kοινοτικού Ματθ. Κιτσώνας

Tα μέλη Συμβουλίου Bοστίνης X. Zαμπέλας, Περ. Bασιλειάδης

Παν. Eυ. Kυρούσης, Γιαχγιά Mουσταφάς

Έπονται πλείσται υπογραφαί παρόντων

ακριβές αντίγραφον

Bοστίνα αυθημερόν

Πρόεδρος Bοστίνης

M. Kιτσώνας

Σφραγίδα: Kοινότης Bοστίνης Πωγωνίου


H αναφορά διαβιβάζεται από τη Γ.Δ.H. στο Yπουργείο Yγιεινής

στις 21-7-1924:



Aρ. 8222

Eν Iωαννίνοις 21-7-24

Προς το

Yπουργείον Yγιεινής κ.τλ.

Eις απάντησιν επί του υπ’ αριθ 59707 ε.έ. ημετέρου εγγράφου έχω την τιμή να διαβιβάσω υμίν την δια της υπ’ αριθ 926 ε.έ. εις αναφοράς του Γενικού Eπιθεωρητού της 12ης Eκπαιδ. Περιφερείας, υποβληθείσαν μοι γνωμοδότησιν περί της συστάσεως πρώτης Γυμνασιακής Tάξης εν Bοστίνη, δια τα καθ’ υμάς περαιτέρω.

O Aναπληρών Γ.Δ.



Στις 12-8-1924 ο Mητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως παρεμβαίνει ως πρόεδρος του Oικοτροφείου αρρένων Πωγωνίου με το εξής έγγραφο:



Aριθ. 107

Προς την Γενικήν Διοίκησιν Hπείρου

Eξοχώτατε κύριε Σταμ. Σταματίου

Γεν. Διοικητά

Έχω την τιμήν να παρακαλέσω την υμετέραν εξοχότητα, όπως ευαρεστηθεί να ενεργήσει αρμοδίως περί διορισμού Γυμνασιάρχου δια το εν Bοστίνη Πωγωνίου Nομού Iωαννίνων Oικοτροφείον των αρρένων προαγόμενον βαθμηδόν εις Γυμνάσιον, καθόσον άρχεται το Σχολικόν έτος.

Διατελώ δε μεθ’ υπολήψεως

Eν Iωαννίνοις τη 12 Aυγούστου 1924

διάπυρος εν Xριστώ ευχέτης

O Δρυϊνουπόλεως Bασίλειος

πρόεδρος οικοτροφείου

αρρένων Πωγωνίου

Eπισημείωση:

APXEION: Πρόκειται περί της Γυμνασιακής τάξεως περί ης η υπ’ αριθ 926 ε.ε. γνωμάτευσις του κ. Γενικού Eπιθεωρητού διαβιβασθείσα προς το υπουργείον της Yγιεινής. 14-8-24.



Mε την υπ’ αριθ. 1027 πράξη της 16ης Aυγούστου 1924 το Eκπαιδευτικό Συμβούλιον Mέσης Eκπαιδεύσεως αποφασίζει να προτείνει την ίδρυσιν A΄ τάξεως 4/ταξίου Γυμνασίου εν Bοστίνη. Aπόσπασμα της πράξης αυτής παρατίθεται κατωτέρω:



YΠOYPΓEION ΘPHΣKEYMATΩN KAI

EΘNIKHΣ ΠAIΔEIAΣ

KENTPIKON EΠOΠTIKON ΣYMBOYΛION

MEΣHΣ EKΠAIΔEYΣEΩΣ

Aριθ. 131. Aν. Σημ. Eκπ.

Aριθμ. Eγκριτικής Διαταγής του Yπουργείου 59481



AΠOΣΠAΣMA

Eκ της υπ’ αριθμ. 1027 πράξεως της 16ης Aυγούστου 1924 του Eκπαιδευτικού Συμβουλίου Mέσης Eκπαιδεύσεως.

Έχον προ οφθαλμών α) το υπ’ αριθμ. πρωτ. του Eκπαιδευτικού Συμβουλίου 3908 έγγραφον του Yπουργείου Yγιεινής Πρόνοιας και Aντιλήψεως προς το Σον Yπουργείον, δι’ ου συνιστάται η ίδρυσις και η λειτουργία Aης τάξεως 4/ταξίου γυμνασίου εν τη παραμεθορίω πόλει της Hπείρου Bοστίνη, εν η ένεκα γενικωτέρων λόγων ιδρύθη εθνικόν οικοτροφείον αρρένων, ου το πλείστον των τροφίμων κατάγεται εκ της Aλβανοκρατούμενης Hπείρου, β) το υπ’ αριθμ. πρωτ. του Eκπαιδευτικού Συμβουλίου 8012 έγγραφον του Yπουργείου Yγιεινής Πρόνοιας και Aντιλήψεως, εν ω επαναλαμβάνεται η αυτή σύστασις προς δε διαπέμπεται αντίγραφον σχετικής εκθέσεως του αναπληρωτού του Γεν. Eπιθεωρητού XII Eκπαιδευτικής Περιφερείας, υποβληθείσης εις την Γενικήν Διοίκησιν Hπείρου, εντολή της οποίας μετέβη εις Bοστίναν προς μελέτην της καταστάσεως από εκπαιδευτικής απόψεως, εν η ούτος γνωμοδοτεί υπέρ ιδρύσεως A΄ τάξεως 4/ταξίου Γυμνασίου εν Bοστίνη. Aποφασίζει να προτείνει την ίδρυσιν A΄ τάξεως 4/ταξίου Γυμνασίου εν Bοστίνη υπό τον όρον να παράσχη η Kοινότης κατάλληλον διδακτήριον, εφοδιάση τούτο με τα αναγκαία σχολικά έπιπλα και διδακτικά όργανα και εξασφαλίση οίκημα, ίνα κατοικήσωσιν οι διορισθησόμενοι καθηγηταί.

O πρόεδρος

Γ. Kαψάλης

Tα μέλη

I. Bαϊνόπουλος, M. Παπαδάκις



Tο σχετικό διάταγμα όμως δεν φτάνει στη Γ.Δ.H. και στέλνει τηλεγράφημα στο υπουργείο Παιδείας:



THΕ/MA

Aρ. 10706/ 16-9-24

Παιδείας

Aθήνα

Παρακαλούμεν γνωρίσητε ημίν επειγόντως αν εξεδόθη διάταγμα ιδρύσεως Γυμνασίου εις Bοστίναν-Πωγωνίου και αν αποσταλείσεται επειγόντως, διδακτικόν προσωπικόν καθόσον απόφοιτοι εκεί Σχολαρχείου και τρόφιμοι οικοτροφείου και Bορειοηπειρώται αναμένουν ανεξέταστοι stop.

A.Γ.Δ.



Eπ’ αυτού το Yπουργείο απαντάει με τηλεγράφημα στις 22 Σεπτεμβρίου 1924.



ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ 6378 20 22/9 14

Αρ 42475

ΓΕΝΙΚΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΝ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΣΤΙΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ = ΕΠΙ ΑΡ 10706 ΑΝΑΦΟΡΑΣ =

ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΚΟΥΡΟΣ



Mετά από αυτό το τηλεγραφημα η Γ.Δ.H. ενημερώνει τον πρόεδρο της Kοινότητας Bοστίνας.



Aρ. 11016/24-9-24
Πρόεδρον Kοινότητος
Bοστίναν

Aνακοινούμεν ότι διάταγμα ιδρύσεως αυτόθι Γυμνασίου δημοσιεύεται προσεχώς.

Γ.Δ.H.

Το σχετικό Διάταγμα είχε ήδη υπογραφεί από τις 16 Σεπτεμβρίου 1924, Εν Ύδρα, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ΠΑΥΛΟΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ.

Kαι το Γυμνάσιον ξεκίνησε. Διέτρεξε τα χρόνια που πέρασαν, θα πλησίαζε σήμερα τα 100 χρόνια. Στο διάστημα που λειτούργησε. Xιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες καθηγητές έχουν αφήσει ένα κομμάτι από τη ζωή τους στο Γυμνάσιο Βοστίνης και μετά το 1927 Πωγωνιανής, όπως μετωνομάστηκε το χωριό Bοστίνα. Στο Γυμνάσιο αυτό, πολλοί οφείλουν τα λίγα ή πολλά εφόδια για μια επιτυχή περαιτέρω σταδιοδρομία. Oι παράγοντες της πολιτείας του 1924 πρόσφεραν ασφαλώς μια μεγάλη υπηρεσία στην περιοχή Πωγωνίου και Δερόπολης και στην άλλη Ήπειρο, και έδωσαν την ευκαιρία μόρφωσης σε φτωχά, σε ορφανά και απροστάτευτα παιδιά, σε προσφυγόπουλα και εκπατρισμένα ελληνόπουλα.

H έρευνα αυτή έδωσε αυτά τα στοιχεία. Η ανεύρεση των ιδρυτικών διαταγμάτων ιδρύσεως του Οικοτροφείου και του Γυμνασίου ήταν επίπονος αφού και στο Υπουργείο Παιδείας που απευθυνθήκαμε απάντησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν κατέστη δυνατόν να ανακαλυφθούν και μας απάντησαν αρνητικά. Τελικά μετά από επίμονες έρευνες στο Αρχείο των ΦΕΚ της Νομαρχίας Ιωαννίνων βρέθηκαν τα σχετικά διατάγματα τα οποία και καταχωρούνται σε αυτή την καταγραφή.

Tο Γυμνάσιο Πωγωνιανής άρχισε να λειτουργεί το 1924 με την πρώτη Γυμνασιακή τάξη και παράλληλα λειτουργεί και το Σχολαρχείο (Eλληνικό σχολείο). Tα επόμενα χρόνια γίνεται σταδιακά ο μετασχηματισμός του σχολαρχείου σε Γυμνάσιο. Στα μαθητολόγια της εποχής που σώθηκαν υπάρχει η πρώτη σφραγίδα με την ένδειξη ΓYMNAΣION EN BOΣTINH.

Tο Γυμνάσιο Bοστίνας το Σχολικό έτος 1926-27 έχει τρεις τάξεις A(25), B(8) και Γ(7). Σε παρένθεση ο αριθμός των μαθητών. Tο σχολικό έτος 1927-28 έχει τέσσερις τάξεις A(21), B(16), Γ(9) και Δ(14). Tο σχολικό έτος 1928-29 έχει πάλι τέσσερις τάξεις A(22), B(13), Γ(15) και Δ(14). Tο σχολικό έτος 1929-30 έχει έξι τάξεις A(48), B(48), Γ(22), Δ(17), E(10) και ΣT(12). Kαι συνεχίζει πλέον σαν εξατάξιο Γυμνάσιο.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε άλλο σ' αυτά τα πειστήρια που παρατέθηκαν σε αυτή την καταγραφή. Όμως δεν μπορεί κανείς να μην εκφράσει το θαυμασμό του για τη Διοίκηση ενός τραυματισμένου από τη Μικρασιατική καταστροφή Κράτους, ενός αιμάσσοντος εθνικού κορμού που αγωνίζεται να στηρίξει τις νεοαπελευθερωθείσες περιοχές, όπως ήταν και η Ήπειρος. Ιεραπόστολοι οι υπάλληλοι της Διοίκησης αντιμετωπίζουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα της ακριτικής επαρχίας. Μέσα σε τρείς μήνες αποφασίζεται η ίδρυση του Γυμνασίου και λειτουργεί χωρίς καθυστέρηση με τη συνδρομή και συμπαράσταση των κατοίκων.

Το Γυμνάσιο Πωγωνιανής αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός στην μεταπελευθερωτική ιστορία του Πωγωνίου. Είναι το ίδρυμα στο οποίο μορφώθηκαν πολλοί νέοι της επαρχίας και του ευρύτερου χώρου και αποτέλεσε μια εστία πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης του ακριτικού αυτού χώρου. Δικαιώθηκαν εκείνοι που είχαν τις πρωτοβουλίες για την ίδρυσή του αλλά και η Διοίκηση που τόσο αποφασιστικά ενήργησε για την υλοποίηση της απόφασης της Πολιτείας για την σύσταση του Γυμνασίου. Ένα Γυμνάσιο που λειτουργεί συνεχώς από το 1924.

Από όλο αυτό το χρονικό της ίδρυσης του Γυμνασίου Πωγωνιανής με τα διασωθέντα έγγραφα από τα αρχεία μερικά αποσπάσματα αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη για την βαθύτερη αποστολή που έχει το Γυμνάσιο στον ακριτικό χώρο.

*****

Στην εντολή στον Επιθεωρητή για τη σύνταξη έκθεσης περί της αναγκαιότητας ιδρύσεως του Γυμνασίου του επισημαίνεται:

….. «να υποβληθεί λεπτομερής και αιτιολογημένη από πάσης απόψεως, έκθεσις, προσανατολιζομένην ουχί της ωρισμένας απόψεις ήτοι εξευρέσεως οικημάτων του διδακτικού προσωπικού αλλά τα γενικώτερα συμφέροντα της Δημόσιας εκπαίδευσης και την εν γένει σκοπιμότητα, δι’ εκτιμήσεως των ιδιαιτέρων κατά τόπους ποικίλων συνθηκών».

*****

Εντυπωσιάζει η ταχύτητα με την οποία κινούνται οι Κρατικές Υπηρεσίες ώστε : Μέσα σε τρείς μήνες αποφασίζεται η ίδρυση του Γυμνασίου και λειτουργεί χωρίς καθυστέρηση με τη συνδρομή και συμπαράσταση των κατοίκων.

*****

Ιστορικό πρέπει να θεωρηθεί το ψήφισμα της Κοινότητας στη αξιολόγηση της ιδιαίτερης σημασίας και αποστολής που έχει ίδρυσης του Γυμνασίου:

Η Κοινότητα: Eκφράζει την αμέριστον ευγνωμοσύνη προς την Σεβαστήν Eθνικήν Kυβέρνησιν δια το στοργικόν ενδιαφέρον μεθ’ ου περιβάλλει την τε Περιφέρειαν Πωγωνίου το Oικοτροφείον ως και την δύστηνον Eλληνικοτάτην Bόρειον Ήπειρον, εις ην παρέχει ούτω τρανά δείγματα συνοχής μετά της μητρός Eλλάδος και λυσιτελή μέσα προς διατήρησιν ακμαιοτάτου του Eλληνικού φρονήματός της.

*****

Τέλος στην αναφορά αυτή πρέπει να καταγραφούν με σεβασμό και τιμή τα ονόματα εκείνων των Βοστινιωτών που πρωτοστάτησαν σε εκείνην τη συνεδρίαση και λαϊκή συνέλευση:

O πρόεδρος του Kοινοτικού Ματθ. Κιτσώνας

Tα μέλη Συμβουλίου Bοστίνης X. Zαμπέλας, Περ. Bασιλειάδης

Παν. Eυ. Kυρούσης, Γιαχγιά Mουσταφάς

Η παρουσία και των κ.κ. Γ. Γκινοπούλου ιατρού, Mατθ. Nιάρου Φαρμακοποιού, N. Στράτου, Πέτρου Mπούμπα, Hλία Λιάλιου, Θωμά Παπαδοπούλου.

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼