Γλέντι Ρομπατινο-Μεροπαίων στη Θεσσαλονίκη

Γλέντι Ρομπατινο-Μεροπαίων στη Θεσσαλονίκη!
ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ - ΖΑΛΙΖΟΜΑΙ- ΜΗ ΜΕ ΚΟΙΤΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΛΙΤΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 

"ΑΠ' ΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ ΩΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ"
  • ΛΙΤΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ
  • ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΚΛΑΡΙΝΟ
  • ΤΣΕΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΒΙΟΛΙ
  • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - ΚΡΟΥΣΤΑ
  • ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΛΑΟΥΤΟ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ
ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
 
Σας ενημερώνουμε ότι:
Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11.00΄ π.μ., θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής, με τους Καθηγητές, τους Μαθητές και τα Παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.

Πληροφορίες:
Δολιώτης Αντώνιος —Σωτ. Ζούμπου 21
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 453 33 — Τηλ.: 2651021324/6974457557

__
 Το Νέο Γυμνάσιο Πωγωνιανής (περισσότερα εδώ)__________Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών

http://www.matia.gr/7/72/7202/images/treis_ierarxes-7202_1_7.jpg
Οι τρεις Ιεράρχες
Βιογραφία
Η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία είναι το εξής γεγονός:

Μαρία Φωτοπούλου

http://www.dolo.gr/images/stories/events/2014/maria_f.jpg
https://vostiniotis.blogspot.gr/2017/11/blog-post.htmlΑπεβίωσε χθες και κηδεύται σήμερα τετάρτη 29/1/2014 το μεσημέρι, στο Δολό Ιωαννίνων,  η Μαρία Φωτοπούλου.
#2014 0129

Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης.


Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης.
 Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται κοντά στον οικισμό Μολυβδοσκέπαστο (παλ. Διπαλίτσα) σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η ονομασία της προέρχεται από τα φύλλα μολύβδου που παλαιότερα κάλυπταν τη στέγη του καθολικού. Σύμφωνα με την παράδοση η μονή κτίστηκε τον 7οαι. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο.

Εσωτερικά ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες του 14ου και 16ου αι. Οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού άρχισαν να συντηρούνται πρόσφατα και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο πιθανότατα του 15ου-16ου αι. και φέρει αξιόλογες εικόνες, μεταξύ των οποίων η εικόνα του Χριστού Ανεξίκακου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και μια βυζαντινή ξυλόγλυπτη πόρτα που προέρχεται από τη βυζαντινή φάση της μονής.

Νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο: Προδιαγραφές και τεχνική

Νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο: Προδιαγραφές και τεχνική υποδομή
 Ο τεχνικός διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Μάνος Κιτσώνας, μιλά για την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τις εντυπωσιακές προβολές που διοργανώνει το ίδρυμα.

Ο Νίκος Υφαντής πρόεδρος στην Εταιρεία Λογοτεχνών

Ο Νίκος Υφαντής πρόεδρος στην Εταιρεία Λογοτεχνών

Ο γνωστός φιλόλογος, πρ. Λυκειάρχης, συγγραφέας και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» Νίκος Υφαντής εξελέγη νέος πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου. Η υπόλοιπη σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής: Αντιπρόεδρος Απόστολος Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Τζιόβας, Ταμίας Σπύρος Εργολάβος και Μέλη: Άννα Δερέκα, Γεώργιος Νάκος, Μάρθα Παπαδοπούλου. 
πηγή

Η Κιβωτός του Κόσμου (10 βίντεο)


Η Κιβωτός του Κόσμου (10 βίντεο)

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας.
Παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Βλέποντας την ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών αυτών ο πατέρας Αντώνιος δε δίστασε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το έργο που εκτός από έργο αγάπης είναι για εκείνον έργο ζωής. Δείτε περισσότερα εδώ.
Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά με διάθεση προσφοράς και αγάπης, η «Κιβωτός του Κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου τα 400 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης, που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.
Τα παιδιά, Ελληνόπουλα κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της «Κιβωτού του Κόσμου» μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν σήμερα την κοινωνία μας.
Με μοναδικό σύμμαχο την εν Χριστώ Αγάπη και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, έχουμε αναλάβει την καθημερινή σίτιση των παιδιών, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική και οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευσή τους με φροντιστηριακά μαθήματα που παραδίδονται καθημερινά από εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι προσφέρονται αφιλοκερδώς σε αυτό το έργο αγάπης, καθώς και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με εργαστήρια κεραμικής, αγιογραφίας και πληροφορικής, που με πολύ κόπο και μεράκι καταφέραμε να δημιουργήσουμε. Διδάσκονται επίσης ξένες γλώσσες, παραδοσιακοί χοροί και λαϊκά μουσικά όργανα. Επίσης λειτουργούμε και παιδικό σταθμό. Το καλοκαίρι φροντίζουμε για τις διακοπές των παιδιών στην κατασκήνωσή μας και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η κοινωνική μας υπηρεσία διαπραγματεύεται όλες τις αιτήσεις βοηθείας.
Στόχος του πατρός Αντωνίου είναι να μην ιδρυματοποιηθούν τα παιδιά, αλλά να παραμένουν μαζί με τη μητέρα τους. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός οι άστεγες, αλλά και άπορες μητέρες ενισχύονται μηνιαίως με οικονομικά βοηθήματα, πληρώνοντας μισθώματα μικρών κατοικιών και δίδοντας οικονομικά βοηθήματα στις μητέρες αυτές για λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, και ταυτόχρονα βρίσκοντας εργασία στη μητέρα με απώτερο σκοπό να σταθεί στα πόδια της, να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και την ευθύνη των παιδιών της.
Η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύθηκε το Νοέμβριο του 2003 σε μία συγκινητική τελετή στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις πάνω στη μέριμνα του παιδιού στην Ελλάδα.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό του Κόσμου» ως «το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα για το έτος 2003». Το Δεκέμβριο του 2004 η Κιβωτός βραβεύτηκε για το έργο της από την UNESCO. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005 σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύτηκε από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια ξανά ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού.
Πιο πρόσφατα στις 30/12/2008 με την απονομή Βραβείου από την Ακαδημία Αθηνών για βράβευση Έλληνα που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, στον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιερέα και ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», για το εξαιρετικό εθελοντικό του έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.
Επιπροσθέτως, σε ένα δεύτερο χώρο ετοιμάστηκε και λειτουργεί από το 2008 ξενώνας δυναμικότητας 40 κλινών για τις άστεγες και κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους, επειδή προέκυψε μεγάλη ανάγκη για τη στέγαση αυτού του πληθυσμού που δεν είχε που την κεφαλή κλίναι.
Επίσης, επί καθημερινής βάσης κι επί σειρά ετών προσφέρουμε φαγητό σε 1.300 άτομα, ως επί το πλείστον άγαμες και άστεγες μητέρες με τα παιδιά τους.
Λόγω, λοιπόν του μεγάλου αριθμού των αστέγων μητέρων, προσφύγων και μη, η Κιβωτός του Κόσμου συνεχίζοντας την παράδοση αρωγής και στήριξης μητέρας και παιδιού, προχωρά στη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και φροντίδας για την άστεγη και κακοποιημένη μητέρα.
Ακόμα, το Νοέμβριο του 2012 σε έτερο τριώροφο κτίριο στον Πειραιά ολοκληρώθηκαν οι επισκευαστικές εργασίες μικρής κλίμακας και χρησιμοποιείται ως ξενώνας – σπίτι για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών δυναμικότητας 40 κλινών.
Επίσης το Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε η διανομή τροφίμων μέσα από το κοινωνικό μας παντοπωλείο, που εξυπηρετεί 150 οικογένειες.
Ακόμα, στην Κιβωτό του Κόσμου, μας εζητήθη από τις τοπικές αρχές κι αποφασίσαμε να διευρύνουμε τη δράση μας σε ακριτικές περιοχές και συγκεκριμένα στο Δήμο Πωγωνίου της Ηπείρου κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου θα δημιουργηθούν ένα κέντρο παιδικής προστασίας, μία γεωργική σχολή κι ένα οικοτροφείο.
Επίσης, ανάλογη δομή παιδικής μέριμνας θα δημιουργηθεί και στη νήσο Χίο.
Οι παραπάνω δομές θα είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014 και θα βοηθήσουν όλη την ευρύτερη περιοχή.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να γνωρίσετε τα παιδιά μας, τους εθελοντές μας, το περιβάλλον μας, και το ελπιδοφόρο όραμα του αγώνα μας.
Οι δωρεές σας είναι απαραίτητες για τη διαρκή μας προσπάθεια.
Μαζί μπορούμε!
πηγή

Κιβωτός του Κόσμου




"Κιβωτός του Κόσμου"
Ανοιχτή ομάδα στο facebook
(ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΚΡΟΥΠ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ")

Φωτο Κτισματα Πωγωνίου

Φωτο Κτισματα Πωγωνίου
SlideShow  Ευαγγέλου Γκόγκου

Τάκης Παρλαπάς

https://vostiniotis.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
"Έφυγε" ο Τάκης Παρλαπάς!
Κηδεύεται σήμερα 24/1/2014 στις 4μ.μ από τον ΙΝ Αγ. Νικολάου Κοπάνων ο ιατρός Δημήτριος Παρλαπάς, που έφυγε από τη ζωή χτες στα 86 του χρόνια.
Το σπίτι του Τάκη Παρλαπά
Ήσυχα κι αθόρυβα έφυγε από τη ζωή ο γνωστός οφθαλμίατρος Τάκης Παρλαπάς. Ένας σπουδαίος άνθρωπος και επιστήμονας, ιδιαίτερα αγαπητός στους Γιαννιώτες.Είχε θέσει και υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του 1998 σαν υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση". Λάτρης της διατήρησης της Γιαννιώτικης Αρχιτεκτονικής, διατηρούσε το υπέροχο νεοκλασικό της φωτοραφίας,επί της οδού Κώστα Φρόντζου, άριστα συντηρημένο που χρησιμοποιούσε σαν κατοικία και ιατρείο του.
#2014 #0123

ΕΚΤΑΚΤΟ-Γκρεμίστηκε το ιστορικό γεφύρι της πλάκας στα Τζουμέρκα!!!


ΕΚΤΑΚΤΟ-Γκρεμίστηκε το ιστορικό γεφύρι της πλάκας στα Τζουμέρκα!!!
.
          Θα μείνει μονάχα ένα μεγάλο γιατί;               Γεφύρι της Πλάκας (Τζουμέρκα Ηπείρου)

Σχεδόν τίποτε δεν απέμεινε από το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας - Σοκ στην Ήπειρο
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια

(η συγκλονιστική φωτό από vimanews.gr)