Δευτέρα 12/8/2013 στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 12/8/2013 στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, τα εγκαίνια του Μουσείου Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών "ΤΑΧ-ΤΗΛΕ" παρουσία του Δημάρχου Καλπακίου κ. Κώστα Καψάλη καθώς και άλλων φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Μουσείου "ΤΑΧ-ΤΗΛΕ" 
 Φωτογραφίες Κ. Δολιώτη (34 Φωτογραφίες)

ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Στολίδι για όλη την Ήπειρο το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Με πρωτεργάτη
τον Κ. Κωστούλα,
στην Πωγωνιανή
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
Πλήθος κόσμου από την περιοχή Πωγωνίου και από τα Γιάννινα παρακολούθησαν τον αγιασμό στο Ταχυδρομικό – Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο που ετέλεσε ο πατέρας - Θεοφάνης, εφημέριος Πωγωνιανής και τις ομιλίες που ακολούθησαν. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι Αντιδήμαρχοι Στέλιος Κουκουλάρης και Γιάννης Ντάλλας, ο Ευθύμιος Παππάς με καταγωγή από το Αργυροχώρι που ζει στην Αμερική, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αμερικής «Αναγέννησις» και πολλοί άλλοι.
Ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Πωγωνιανής, Γιώργος Παράσχος, χαιρέτησε τους παρεβρισκόμενους με θερμά λόγια για την παρουσία τους στα εγκαίνια του μουσείου. Αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία και στην εθνική δράση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου από την ίδρυσή του 1924 μέχρι σήμερα. Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν οικονομικά και ηθικά την ίδρυση του Μουσείου, τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη και τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Κουκουλάρη, καθώς και όλους εκείνους που πρόσφεραν διάφορα αντικείμενα και εμπλουτίστηκε το μουσείο.Ιδιαίτερα αναφέρθηκε και ευχαρίστησε τον Κώστα Κωστούλα, χάρη στην πρωτουβουλία του οποίου και στην δωρεά των αντικειμένων κατέστη δυνατή η ίδρυση του Μουσείου. Επιπλέον, εκτός από το σημαντικό τηλεπικοινωνιακό υλικό, πρόσφερε αρκετές σειρές των εκδόσεών του και άλλο υλικό στον Φιελκπαιδευτικό Σύλλογο, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της συντήρησης και λειτουργίας του Μουσείου.

Ο Κώστας Κωστούλας
Ακολούθησε ο Κώστας Κωστούλας, ο οποίος, αναφέρθηκε στην χωροθέτηση του μουσειακού επικοινωνιακού χώρου από την ομάδα πρωτοβουλίας, με πρωτοστάτη τον ίδιο, καθώς ένα σημαντικό μέρος του εκτιθέμενου υλικού προέρχεται από το αρχείο του.Έγινε, είπε, «μια επικοινωνιακή καταγραφή με βάση το συλλεκτικό υλικό που είχα ο ίδιος στην κατοχή μου και άλλο που συγκεντρώθηκε από προσφορές στην πορεία της υλοποίησης της προσπάθειας».Ευχαρίστησε τη μικρή ομάδα των συνταξιούχων ΕΛΤΑ και ΟΤΕ, η οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα συνέβαλε στην ολοκλήρωση του Μουσείου. Τη μικρή αυτή ομάδα την αποτελούσαν οι εξής: Κωνσταντίνος Γκόγκος και Γεώργιος Παράσχος, συνταξιούχοι ΕΛΤΑ και Σπύρος Τζουλάφης, Κώστας Ρώσσης και Πέτρος Τόμος, των οποίων η συμβολή υπήρξε αποτελεσματική στην ίδρυση μιας επιπλέον πολιτιστικής μονάδας στην Πωγωνιανή.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Κώστα Κωστούλα και την ομάδα πρωτοβουλίας για τον χρόνο που διέθεσαν και τον κόπο στην ίδρυση του Μουσείου και το στήσιμο του εκθεσιακού υλικού και τόνισε ότι «μετά την κατάργηση των κοινοτήτων και την δημιουργία με τον νόμο «Καλλικράτης» ευρύτερων δημαρχιακών σχηματισμών, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των κατά τόπους συλλόγων και των Αδελφοτήτων, για να μπορέσουμε, πολιτιστικά και αναπτυξιακά, να προσφέρουμε ουσιαστικό έργο στην Επαρχία μας, η οποία ακόμη μέχρι σήμερα αιμορραγεί και αποψιλώνεται από το έμψυχο νεανικό δυναμικό».
Ανήγγειλε, μάλιστα τη σύντομη δημοπράτηση και την επισκευή της οικίας που στεγάστηκε το Μουσείο και τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου. Αναμένουμε...
Ενδιαφέροντα εκθέματα
Το εκθεσιακό υλικό έχει κατανεμηθεί σε δυο αίθουσες. Στη μια εκτίθενται τα αντικείμενα προερχόμενα από τα Ταχυδρομεία: Γραμματόσημα, φάκελοι αλληλογραφίας, φωτογραφικό υλικό, γράμματα από το 1914, διατάγματα, έγγραφα και πολλά άλλα. Στην άλλη αίθουσα εκτίθενται χειροκίνητα τηλέφωνα, μεταλλάκτες μιας γραμμής.Μέχρι τη δεκαετία του 1970 υπήρχε στο Πωγώνι μια τηλεφωνική γραμμή μέσω Δελβινακίου και για κοινή χρήση μόνο όταν λειτουργούσαν τα γραφεία. Άλλη τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρχε. Εκτίθενται, επίσης, ενσύρματες φωτογραφίες, εναέριες γραμμές και άλλα.Σήμερα, όλο αυτό το υλικό κατέληξε σε μουσείο, αφού ο καθένας μας έχει στην τσέπη του και ένα κινητό τηλέφωνο.Με την ίδρυση του μικρού, αλλά θαυμάσιου αυτού μουσείου, ξανάσφιξαν τα τρία «Ταυ» (ταχυδρομεία – Τηλέγραφοι – Τηλέφωνα) και προστέθηκε ακόμη μία πολιτιστική μονάδα στο Πωγώνι.Όλες τις πληροφορίες, τα βιώματά του, τις τοπικές ιστορίες με επικοινωνιακό περιεχόμενο, τις κατέγραψε ο Κώστας Κωστούλας σ’ ένα βιβλιαράκι (25 σελίδων), το οποίο δώρισε, μαζί με άλλα στοιχεία (ντοκουμέντα) στον Φιλεκαπιδευτικό Σύλλογο. Το βιβλιαράκι αυτό, εκτός από επικοινωνιακές πληροφορίες, περιέχει και προσωπικές του αναμνήσεις από την Πωγωνιανή και την περιοχή.
Πολιτιστική κοιτίδα
Με την ίδρυση και λειτουργία του νέου Τηλε-Μουσείου, με το Λαογραφικό Μουσείο «Πωγώνι – Δερόπολη», που στεγάζεται στο παλιό τζαμί του χωριού και με την επικείμενη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» του πατέρα - Αντώνη στην επιβλητική Μαθητική Ετσία Πωγωνιανής, δημιουργείται μια σπουδαία πολιτιστική κοιτίδα για όλη την περιοχή της Επαρχίας Πωγωνίου και για τις περιοχές πέρα από τα σύνορα, στο Μικρό Πάνω Πωγώνι, στη Δερόπολη και στη Μαύρη Ρίζα.
Πιστεύοντας ότι διερμηνεύουμε τα αισθήματα όλων των Πωγωνησίων, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Μουσείου, τόσο τον Κώστα Κωστούλα, όσο και την μικρή ομάδα για τον κόπο που κατέβαλαν να μας χαρίσουν ένα πραγματικό στολίδι, ίσως το μοναδικό στην Ήπειρο, στον τόπο μας.