Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης

Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης
περιοχής Κόνιτσας, Νομού Ιωαννίνων
-
Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα και σε 400 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο Βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, στην περιοχή του ιστορικού Μπουραζανίου βρίσκεται το Μοναστήρι της Πανάγιας Μολυβδοσκέπαστης.
Από την Κόνιτσα περνάμε τα χωριά Μαζί και Αετόπετρα και συναντάμε τον ποταμό Βοϊδομάτη. Περνάμε τη στενή γέφυρα δίπλα στο στρατιωτικό φυλάκιο και στρίβουμε δεξιά προς το χωριό Μολυβδοσκέπαστο. Στο τέλος της σχεδόν ευθείας διαδρομής, στο δεξί μας χέρι θα βρούμε μια στάση λεωφορείου λίγο πριν την ανηφόρα για το χωριό. Ευθεία κάτω από την στάση του λεωφορείου στα 50 μέτρα μέσα σ' ένα καταπράσινο περιβάλλον βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι.

Ονομασία
Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης
Βασιλική = γιατί κτίστηκε από τον Βασιλέα-Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Δ' τον Πωγωνάτο
Σταυροπηγιακή = Σταυροπηγιακές λέγονται οι Ιερές Μονές οι οποίες εξαρτώνται απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Για να δηλωθεί η εξάρτηση από το Πατριαρχείο, ο ίδιος ο Πατριάρχης ή εκπρόσωπός του τοποθετούσε κατά τη θεμελίωση των Ιερών Μονών σιδερένιο σταυρό στα θεμέλια ο οποίος είναι και το Σταυροπήγιο "Πήγνυμι σταυρόν" (Τοποθετώ μέσα στο χώμα σταυρό). Οι Σταυροπηγιακέ Μονές ελέγχονται από το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης τοποθετή τον ηγούμενο. Η Ι.Μονή Μολυβδοσκεπάστου ήταν ανέκαθεν Σταυροπηγιακή μέχρι τουλάχιστον το 1907 έτος που ο Πατριάρχης τοποθέτηση ηγούμενο της Ιεράς Μονής τον Ιερομόναχο Βενέδικτο. Μετά τη διάλυση της Ι.Μονής (άγνωστο πότε ακριβώς), η Μονή έγινε Επαρχιακή. Ανήκει δηλαδή στην Μητρόπολη της επαρχίας στην οποία βρίσκεται η Μονή.
Κονίτσης = Γιατί σήμερα η Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Μολυβδοσκέπαστος = Ολόκληρη η στέγη του Ιερού Ναού ήταν σκεπασμένη από μολύβι.

Τοποθεσία
Το Μοναστήρι είναι χτισμένο στους πρόποδες του ανατολικού όγκου του Όρους Νεμέρτζικα που τοπικά λέγεται και Μερόπη. Ο ποταμός Αώος έρχεται από την Πίνδο, από την περιοχή της Βωβούσης και Σαμαρίνης. Έξω από την Κόνιτσα ενώνεται με τον Βοϊδομάτη, ο οποίος πηγάζει από τη χαράδρα του Βίκου. Οι δύο μαζί προχωρούν και κάτω από την Ιερά Μονή προς την ανατολική πλευρά της και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, ενώνονται με τον ποταμό Σαραντάπορο ο οποίος έρχεται από το Επταχώρι και τον Πεντάλοφο.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, σε σχετικά μικρή απόσταση από την Ι. Μονή και από την πλευρά της Κωμοπόλεως Λεσκοβίκι περνούσε η Εγνατία Οδός η οποία συνέδεε την Βόρειο Ήπειρο με την Κόνιτσα και την υπόλοιπη Ελλάδα μέσο της γέφυρας της Μέρτζιανης μέχρι το 1944 οπότε και οι δρόμοι έκλεισαν.

Ιστορικά
Το Μοναστήρι χτίστηκε το 670 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο, πριν δηλαδή 1300 χρόνια. Σκεπάστηκε από μολυβένιες πλάκες, εξ ου και Μολυβδοσκεπαστή εκκλησία. Αυτό το μολύβι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έγινε βόλια από τους Έλληνες για να πολεμήσουν τους Τούρκους. Μετά την καταστροφή του το Μοναστήρι ανακαινίστηκε το 1341 από τον Ανδρόνικο Κομνηνό Παλαιολόγο. Στην Τουρκοκρατία λειτούργησε σαν Σχολή του Γένους. Μέχρι το 1863 υπήρξε Μητρόπολη της Επαρχίας Πωγωνιανής. Σήμερα στα κελιά του Μοναστηριού μπορούν να διανυκτερεύσουν Χριστιανοί που έρχονται από μακριά. Το Μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Στην αυλή του Μοναστηριού, πίσω από το Ιερό υπάρχει ο τάφος του αείμνηστου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού (+1994), ανδριάντας του οποίου υπάρχει στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα

Στην Ιερά Μονή μπορεί να προμηθευτεί κανείς το βιβλίο "Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης" το οποίο περιγραφεί αναλυτικότερα την ιστορία και τα θαύματα και από το οποίο αντλήθηκαν τα παραπάνω στοιχεία. Τηλέφωνο Μοναστηριού 0655-61375
 Χάρτης περιοχής

.............

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).