ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ (ΣΧΟΛΕΣ ΛΑΤΣΗ)
Το Ίδρυμα Αποκατάστασης Ομογενών Εξ Αλβανίας σύστησε ο κ. Ιωάννης Λάτσης μη ξεχνώντας την Βορειοηπειρωτική του καταγωγή για να βοηθήσει νέους της Βόρειας Ηπείρου. Το ίδρυμα οργάνωσε τις επαγγελματικές σχολές για νέους της Βόρειας Ηπείρου. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολικό έτος 1992-1993 δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πρακτική εξάσκηση. Η φοίτηση των σπουδαστών στα Τμήματα του Εκπαιδευτηρίου, η διαμονή τους και η σίτισή τους στο οικοτροφείο παρέχονται δωρεάν από το ίδρυμα. Τα τμήματα σπουδών που λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια στο Εκπαιδευτήριο ήταν τέσσερα: 1. Φανοποιών, 2. Μαγειρικής/Ζαχαροπλαστικής, 3. Υδραυλικών, 4. Κομμωτικής. Όλες οι ειδικότητες έχουν δικά τους εργαστήρια, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα και εποπτικά μέσα, όπου γίνεται η πρακτική εκπαίδευση καλύπτοντας τουλάχιστον το 50% του συνολικού εκπαιδευτικού χρόνου.
Η έμφαση που εδίδετο στην πρακτική εκπαίδευση αποσκοπούσε στο να καταστήσει τους αποφοίτους ικανούς να ασκήσουν άμεσα το επάγγελμά τους. Επίσης εδιδάσκετο η εφαρμογή και χρήση του Internet, ως επαγγελματικού εργαλείου σε όλες τις ειδικότητες.
Ενθύμιο σχολικής χρονιάς 1998 - 2000
Επαγγελματικές σχολές του «ιδρύματος Ι. Λάτση»
Το σχολικό έτος 1992-93 η μαθητική εστία φιλοξένησε 120 βορειοηπειρωτόπουλα (101 αγόρια και 19 κορίτσια) τα οποία φοιτούσαν στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πωγωνιανής. Το 1992 ανακαινίστηκε το κτήριο της μαθητικής εστίας και διαμορφώθηκαν οι χώροι για την λειτουργία των τεχνικών σχολών για επαγγελματική αποκατάσταση των βορειοηπειρωτόπουλων. Η λειτουργία των σχολών άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1992 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Λειτουργούν τμήματα μηχανικών αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγων, ξυλουργών (επιπλοποιών), μεταλλικών κατασκευών και τμήμα κομμωτικής για κορίτσια. Η φοίτηση στις σχολές είναι διετής. Εκτός από μαθήματα ειδίκευσης παρέχονται επιπλέον και γενικά μαθήματα παιδείας και γλώσσας. Στις δύο πτέρυγες της μαθητικής εστίας, στεγάζονται τα αγόρια και τα κορίτσια. Στην Τρίτη πτέρυγα βρίσκονται τα εργαστήρια για την πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευόμενων.