ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΧΩΡΙΣ… ΣΥΝΟΡΑ!

Σε ισχύ από Δευτέρα 18/5/2020 η τρίτη φάση άρσης μέτρων με εξαίρεση τα νησιά
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΧΩΡΙΣ… ΣΥΝΟΡΑ!
Αίρεται η απαγόρευση μετάβασης σε Νομούς διαφορετικούς από τη μόνιμη κατοικία των πολιτών • Ποιες δραστηριότητες αναψυχής επανεκκινούν
Στο σχολείο επιστρέφουν όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου…
IONIA AMFILOXIA E55
Mετά από δύο σχεδόν μήνες «αποκλεισμού» για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, οι μετακινήσεις στη χώρα μας δεν θα γνωρίζουν πλέον… σύνορα, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπεται και πάλι η μετάβαση σε διαφορετικούς Νομούς απ’ αυτούς που ο κάθε πολίτης διαμένει μόνιμα!
Σε τοπικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι οι Γιαννιώτες θα μπορούν στο εξής να ταξιδεύουν προς τα παράλια ή και εκτός Περιφέρειας για δουλειές, υποχρεώσεις ή και αναψυχή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν εξορμήσεις σε βουνό ή θάλασσα.
Παράλληλα, επαναλειτουργούν μία σειρά από δραστηριότητες όπως ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι, με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας, ενώ στις σχολικές αίθουσες επιστρέφουν όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και σπουδαστές διαφόρων εκπαιδευτικών δομών.
Από Νομό σε Νομό…
Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα το τρίτο στάδιο του σχεδίου της Κυβέρνησης αναφορικά με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Έτσι, τα… σύνορα των Νομών ανοίγουν ξανά για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους για διάφορους λόγους ή απλά για να πάνε επιτέλους, μετά από τόσο καιρό στο εξοχικό τους, το οποίο μπορεί να βρίσκεται στα ορεινά ή σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή.
Εκτός από τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα δρομολόγια πλοίων προς Κρήτη, η οποία θα είναι το πρώτο νησί που θα ανοίξει μετά την επιβολή περιορισμού των μετακινήσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις και στην Εύβοια, μετά από διευκρινήσεις που έγιναν από το υπουργείο Ναυτιλίας. Οι μετακινήσεις για τα υπόλοιπα νησιά θα ξεκινήσουν από τις 25 Μαΐου. Αυτό το τελευταίο ισχύει και για τη Λευκάδα, για το μη άνοιγμα της οποίας μεθαύριο εκφράστηκαν ενστάσεις, καθώς, όπως η Εύβοια, η πρόσβαση σ’ αυτήν γίνεται κυρίως οδικώς και όχι όπως στα κλασικά νησιά.
Επίσης, ανοίγουν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, ωστόσο αυτές θα γίνονται πλέον κάτω από ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο με μέτρα προστασίας.
Τι επαναλειτουργεί
Πιο αναλυτικά, στην τρίτη φάση της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό περιλαμβάνονται τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, ενώ επαναλειτουργούν από Δευτέρα και οι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι. Παράλληλα, στον καλλιτεχνικό χώρο ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.
Συγκεκριμένα, για ζωολογικά πάρκα και βοτανικούς κήπους ισχύει η απόσταση των δύο μέτρων για τους επισκέπτες, υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα, ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Η απόσταση των δύο μέτρων ισχύει και για τους αρχαιολογικούς χώρους.
Επίσης, επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες και με γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενους. Προβλέπεται η εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους, η χρήση αντισηπτικού, ενώ ισχύουν και κανόνες αναλογίας επιτρεπόμενων ατόμων εντός του καταστήματος, δηλαδή για χώρους έως 20 τμ - 4 άτομα και από 20 τ.μ. και άνω - 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Ξανά στο σχολείο!
Τη Δευτέρα, εξάλλου, επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και όλων των τάξεων του Γυμνασίου. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαθητών που θα επιστρέψει στα σχολεία, καθώς την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γυρίσει στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, με τα μαθήματα να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες.
Τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε δύο υποτμήματα με έως 15 μαθητές το καθένα και απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία και συγκεκριμένα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή το ένα υποτμήμα, Τρίτη, Πέμπτη το άλλο και αντίστροφα.
Τα φροντιστήρια…
Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα, ενώ ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.
Ωστόσο, όσον αφορά στον Νομό Ιωαννίνων, τα φροντιστήρια, όπως αποφάσισε πρόσφατα ο Σύλλογος Φροντιστών, θα λειτουργούν με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Ανοίγουν οι παραλίες
Υπενθυμίζεται ότι ανοίγουν από σήμερα, Σάββατο οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας, αν και για τους Γιαννιώτες δεν επιτρέπεται ως τη Δευτέρα η πρόσβαση σ’ εκείνες της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας.
Το άνοιγμά τους θα γίνει στο πλαίσιο σειράς μέτρων προστασίας. Έτσι, μεταξύ άλλων, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα τέσσερα μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα, ενώ η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο ενάμιση μέτρο.
Όσο για τα παραλιακά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ), αυτά θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
Πηγη: Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με αποστάσεις επέστρεψαν στις εκκλησίες των Ιωαννίνων οι πιστοί.

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).