ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ 2014

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, η εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της "ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ", που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου Ιωαννίνων, με συνδιοργανωτές το Δήμο Πωγωνίου και τον Φιλεκπαιδευτικό Εκπολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Πωγωνιανής.

Η συμμετοχή του κόσμου που αγκάλιασε την εκδήλωση, ήταν εντυπωσιακή, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, αφού …πλημύρισε η αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

 #2014 #0504
*
Η χωριανή μας δημοσιογράφος Αγνή Βραβορίτου (που της αξίζουν συγχαρητήρια για την πολύτιμη προσφορά της στα της επικοινωνίας της όλης εκδήλωσης), ήταν συντονίστρια της εκδήλωσης τονίζοντας το διπλό στόχο της εκδήλωσης, αφενός να ψυχαγωγήσει αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσει, στόχους που επιτεύχθηκαν και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η "Κιβωτός του Κόσμου" υπογραμμίζοντας την ανάγκη κάθε τοπικός φορέας αλλά και μεμονωμένα οι πολίτες να υποστηρίξουν την σημαντική αυτή προσπάθεια.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους φορείς και ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολού που είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση, μια εκδήλωση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, μια εκδήλωση που στέλνει το μήνυμα ότι το Πωγώνι ζει και αναπνέει. Στη συνέχεια επισήμανε τη σημασία που έχει για την περιοχή του Πωγωνίου η ίδρυση του Παραρτήματος της "Κιβωτού του Κόσμου" στην ανάπτυξη της περιοχής.
Ακολούθως το λόγο πήρε η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, σύζυγος του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου και Πρόεδρος της "Κιβωτού του Κόσμου", η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Παραρτήματος Πωγωνιανής και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.
Ο Αντιπρόεδρος του φιλεκπαιδευτικού Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Πωγωνιανής, Ευθύμιος ταμβακολόγος, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του Συλλόγου και ζήτησε την συμπαράσταση και την βοήθεια όλων για την προσπάθεια αυτή της "Κιβωτού του Κόσμου" στην Πωγωνιανή.
 tamvakologos
Τέλος ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού, Γιάννης Μποντίνης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, αφιλοκερδώς, συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της "Κιβωτού του Κόσμου" και στην ίδρυση του Παραρτήματος στην Πωγωνιανή και την παράλληλη υπό ίδρυση της γεωργικής σχολής, τονίζοντας συγχρόνως τις έννοιες του εθελοντισμού και βοήθειας, καταλήγοντας «η αγάπη πάντα ψάχνει τρόπο για να ανθίσει και έχει ανθίσει με την "Κιβωτό του Κόσμου" στην Πωγωνιανή.
 
Στη συνέχεια η μουσικοχορευτική εκδήλωση ξεκίνησε με το καθιερωμένο μοιρολόι, όπως συνηθίζεται στην έναρξη κάθε εκδήλωσης στο Πωγώνι. Το μουσικό συγκρότημα του Κώστα Βέρδη με τον ίδιο στο κλαρίνο και τους Γιάννης Νίνης στο βιολί, Μιχάλη Βέρδη στο λαούτο, Βαγγέλη Βέρδη στο ντέφι και Στέφανο Βέρδη στο βιολί.
Δείτε το βίντεο για τα παραπάνω εδώ
Το πολυφωνικό συγκρότημα "ΗΝΟΡΟ" (που αποτελούν οι: Κώστας Λώλης, Παναγιώτης Τέλλης, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Δημήτρης Δριστιλιάρης, Παναγιώτα Μπισέλα, Κοσμάς Καφτάνης, Βασιλική Ευθυμίου, Κονδυλένια Κούτη, Βλάσης Παπαδημητρίου), ακολούθησε με το τραγούδι "Φίλοι καλώς ορίσατε".
Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο Δημήτρης Υφαντής με το ούτι του αποδίδοντας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο αυτός ξέρει τα: "Τώρα τα πουλιά", "Απάνω στην τριανταφυλλιά", "Μαργούδι", κλείνοντας με το απολαυστικό "Καίγομαι και σιγολιώνω".
Ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Πωγωνίου ( με χοροδιδασκάλισα τη χωριανή μας Αγνή Φωτοπούλου), με τα τραγούδια: "Ρεμπάπ – Γκάιντα Δολιώτικη", "Μπεράτ"ι, "Κοντούλα Λεμονιά".
Το πολυφωνικό συγκρότημα "ΗΝΟΡΟ" απέδωσε το πολυφωνικό τραγούδι "Όλες οι χώρες και χωριά".
Στη συνέχεια εμφανίστηκε το χορευτικό συγκρότημα Ανθούπολης (με χοροδιδασκάλισα τη Φρειδερίκη Σιούλα), με τα τραγούδια: "Μπουλονάσενα", "Καλονυχτιά", "Φράξια με γυρίσματα".
Την έκπληξη της βραδιάς έκανε το Πωγωνήσιο νεανικό μουσικό συγκρότημα "ΤΣΟΥΝΑΜΙ" που συγκροτούν οι Βασίλης Δάκας κλαρίνο, Ανδρέας Ρούσσης λαούτο, Σπύρος Γκογιάννος ντέφι, τους οποίους συνόδευσε στο τραγούδι ο Βαγγέλης Δάκας αποδίδοντας Πωγωνήσια παραδοσιακά τραγούδια.
Στην συνέχεια τα παιδιά της "Κιβωτού του Κόσμου" του παραρτήματος Πωγωνιανής, απέδωσαν με κέφι ένα μικρό θεατρικό δρώμενο, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Η συνεργασία του πολυφωνικού συγκροτήματος "ΗΝΟΡΟ", με τον τραγουδιστή Βαγγέλη Δάκα, απέδωσε το τραγούδι "Τι κακό έκανα ο καυμένος".
Το τρίτο κατά σειρά πολυμελές χορευτικό συγκρότημα Λούτσας (με χοροδιδάσκαλο τον Βασίλη Ράπτη) που παρουσιάστηκε, απέδωσε τα τραγούδια: "Τρυγώνα", "Πέπελη", "Ποιος είδε ήλιο το βραδιό", "Μαργιόλα", "Γυρίσματα μπατζίτικα".
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων με τη συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος του Κώστα Βέρδη, με τη Δεροπολίτισα
Να σημειωθεί ότι στο τραγούδι εμφανίστηκαν εκτός από τον Δημήτρη Υφαντή και Βαγγέλη Δάκα και οι Κώστας Βέρδης, Νίκος Δάσκαλος και Γιώργος Πατσούρας.

Ολα τα βίντεο της εκδήλωσης (11 σε 1, διάρκεια: 2 ώρες και 37 λεπτά)
  
Περιεχόμενα βίντεο:


Μικρογραφία Κιβωτός του κόσμου - Χαιρετισμοί, μοιρολόι με τον Κώστα Βέρδη
GEOMACYOU
44:39


Μικρογραφία Κιβωτός του κόσμου - Φίλοι καλώς ορίσατε με το "ΗΝΟΡΟ"
GEOMACYOU
7:30


Μικρογραφία Δημήτρης Υφαντής (Τώρα τα πουλιά, Απάνω στην τριανταφυλλιά, Μαργούδι, Καίγομαι και σιγολιώνω
GEOMACYOU
14:06


Μικρογραφία Χορευτικό συγκρότημα Δήμου Πωγωνίου Ρεμπάπ-γκάιντα Δολιώτικη, Μπεράτι, Κοντούλα Λεμονιά
GEOMACYOU
19:20


Μικρογραφία Όλες οι χώρες και χωριά - "ΗΝΟΡΟ"
GEOMACYOU
3:24


Μικρογραφία Μπουλονάσενα κ.α - Χορευτικό συγκρότημα Ανθούπολης Ιωαννίνων
GEOMACYOU
19:44


Μικρογραφία Πωγωνήσια - "ΤΣΟΥΝΑΜΙ"
GEOMACYOU
12:29


Μικρογραφία ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ
GEOMACYOU
10:37


Μικρογραφία Τι κακό έκανα ο καυμένος - Β. Δάκας & ΗΝΟΡΟ
GEOMACYOU
2:28


Μικρογραφία Τρυγώνα κ.α. - Χορευτικό συγκρότημα ΛΟΥΤΣΑΣ
GEOMACYOU
13:01


Μικρογραφία Δεροπολίτισα
GEOMACYOU
9:47
Το κανάλι του

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼