▼ Κάντε κλικ κάτω για να δείτε τα βίντεο▼
Όλες οι αναρτήσεις είναι  
ΔΗΜΟΣΙΕΣ  και
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ

Δείτε επίσης...
Δευτέρα, 07 Οκτώβριος 2013 10:36
Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έρχεται να αναδείξει τον Πωγωνήσιο πολιτισμό!
Επίσημη τελετή εγκαινίων χθες στο Δελβινάκι • Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ: Τολμήσαμε σε μια δύσκολη εποχή… • ΑΠ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Kάθε δημότης θα επιλέγει ελεύθερα μαθήματα… • Μητροπ. ΑΝΔΡΕΑΣ: H τοπική εκκλησία θα βοηθήσει…
• Mια πρωτοποριακή πανελλαδικά πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Πωγωνίου, εγκαινιάζοντας χθες το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο «Ηροκλής Βασιάδης» κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο χωριό Δελβινάκι.
Μάλιστα, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει σε κτίριο του 1875, που χρησιμοποιούνταν ως αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο, το οποίο ανακαινίζεται από το Δήμο.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, παρουσία πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Επιστημονικός υπεύθυνος του νέου ιδρύματος είναι ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Όπως ανέφερε στην ομιλία του, κατά την τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης «διεκδικούμε το δικαίωμα της γνώσης και φιλοδοξούμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τον Πωγωνήσιο πολιτισμό».
Ο Δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα σε κάθε δημότη να επενδύσει πνευματικά στον εαυτό του και θα υπάρξουν και άλλες δραστηριότητες γύρω από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
«Τολμήσαμε σε μια δύσκολη εποχή», είπε ο κ. Καψάλης, «να επενδύσουμε στην παιδεία, προκειμένου να προστατεύσουμε, αλλά και να βγάλουμε προς τα έξω τον πολιτισμό μας και τον τόπο μας»!

Ο Απόστ. Παπαϊωάννου
Ο ομότιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, επιστημονικός υπεύθυνος του Ανοικτού Πανεπιστημίου, υποστήριξε   ότι «κάθε δημότης, κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν μέσα από την προβολή ζητημάτων, θεμάτων και προβλημάτων της σύγχρονης ζωής».
Επίσης επεσήμανε  ότι «το Δημοτικό Πανεπιστήμιο θα είναι αρκετά ευέλικτο, θα διευρύνεται με γνωστικά αντικείμενα τόσο των θεωρητικών όσο και των θετικών επιστημών και οι βασικοί του όροι και προϋποθέσεις αποβλέπουν στην κάλυψη των πνευματικών αναγκών  και στην ικανοποίηση των ενδιαφερόντων του Πωγωνιακού λαού».

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας σημείωσε ότι η πρωτοβουλία είναι αξιόλογη και αξιέπαινη και πως η τοπική εκκλησία θα βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Και συμπλήρωσε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να στηριχθεί ο τόπος στην ηθική κρίση που διέρχεται.

Παρουσίες - χαιρετισμοί
Χαιρετισμούς στην τελετή των εγκαινίων απηύθυναν (κατά τη σειρά που μίλησαν) ο πρόεδρος της  ομοσπονδίας Πωγωνίου κ. Παππάς, ο διευθυντής της ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός,  ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Πωγωνίου Γιάννης Ντάλλας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πωγωνίου Γιάννης Ντόντης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων Γιώργος Τσατσαρώνης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο ευεργέτης κ. Μανέας και οι Βασίλης και Αναστάσιος Βασιάδης, απόγονοι του Κωνσταντίνου Ηροκλή Βασιάδη (1821-1890), που είχε όραμα να μπορεί κάθε πολίτης να μορφωθεί.  Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι ο κ. Παντούλας ανέφερε πως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι μια μορφή εφαρμοσμένου πατριωτισμού, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αξιακού συστήματος, ο κ. Ντόντης ότι θα αλλάξει τους ρυθμούς της περιοχής, ο κ. Τσατσαρώνης ότι είναι ανάχωμα στην εκπαιδευτική κρίση και ο κ. Μανέας ότι θα είναι αρωγός της προσπάθειας.
Ο δημοτικός σύμβουλος  Μιχάλης Μάγκος, που συντόνιζε την τελετή των εγκαινίων, διευκρίνισε ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα χορηγεί βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/34/21148