Βίντεο Βαγγέλη Γκόγκου #2015 #1000
Με την κόκκινη κουκκίδα, η Αλεξάνδρα (Τάντα) Μάνθιου. Αντίο στην αγαπημένη μας συμμαθήτρια των σχολικών μας χρόνων. Αιωνία η μνήμη της.
Βίντεο: Βαγγέλη Γκόγκου
Η Αλεξάνδρα Μάνθιου Ζωγράφου γεννήθηκε στην Ήπειρο στις 17 Ιουνίου 1942, στο μικρό χωριό Πωγωνιανή. Απεβίωσε στο σπίτι της στις 10 Ιουνίου 2026. Γνωστή ως Τάντα στην Ελλάδα, ήταν η μικρότερη κόρη της Ευτέρπης και του Δημήτρη Μάνθιου. Γνώρισε τον αγαπημένο της σύζυγο, τον Γιάννη, στα Ιωάννινα. Παντρεύτηκαν μετά από τέσσερις μήνες το 1962 και μετακόμισαν γρήγορα στο Χιούστον του Τέξας. Ταξίδευε πίσω στην Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορούσε για να περνάει χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους της και λάτρευε να παίρνει μαζί της τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Οι πράξεις προσφοράς ήταν η γλώσσα της αγάπης της. Εργάστηκε εθελοντικά για πάνω από σαράντα χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο, βοηθώντας εκατοντάδες ασθενείς από όλο τον κόσμο. Αναγνωρίστηκε για τις ανθρωπιστικές της υπηρεσίες στην κοινότητα από τον δήμαρχο του Χιούστον το 2011 για την ανιδιοτελή εθελοντική της προσφορά στην βοήθεια ασθενών από το 1971. Η 26η Φεβρουαρίου 2011 ανακηρύχθηκε Ημέρα της Αλεξάνδρας Ζωγράφου. Η συντροφιά της και η υπομονετική της βοήθεια οδήγησαν σε σχέσεις ζωής. Αγαπούσε να είναι μέλος του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού, της Φιλοπτώχου Εταιρείας, να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο Φεστιβάλ των Πρωτότυπων Ελληνικών και να τραγουδάει στη χορωδία. Το μαγείρεμα και η ζαχαροπλαστική της έφερναν μεγάλη χαρά και αγαπούσε να μοιράζει αρτοσκευάσματα και ψωμί σε όλους τους φίλους της. Η βασιλόπιτα της Αλεξάνδρας ήταν πάντα επιτυχία στην ετήσια εκκλησιαστική δημοπρασία.
Ήταν μεγάλη θαυμάστρια του Άστρος και φανατική ψαρά. Οι γιοι και τα εγγόνια της έχουν όμορφες αναμνήσεις από ψάρεμα όλη τη νύχτα στην προβλήτα του Σεντ Λούις Πας, ψάρεμα με σέρφινγκ στην παραλία ή οπουδήποτε μπορούσαν να βρουν ένα καλό σημείο για ψάρεμα. Η Αλεξάνδρα είχε καταπληκτικό πράσινο αντίχειρα και ήταν πολύ περήφανη για τα εσπεριδοειδή και τον κήπο της.
Ήταν η επιτομή μιας δυνατής Ελληνίδας γυναίκας. Πάντα ανησυχούσε για τους άλλους και ήταν ιδιαίτερα πικάντικη. Συνήθως ήξερες ακριβώς πώς ένιωθε για ένα θέμα. Αγαπούσε πολύ την οικογένειά της και ήταν πάντα εκεί για να τους στηρίξει. Η επίδραση της Αλεξάνδρας ήταν ανυπολόγιστη και έφτασε σε αμέτρητες ζωές, γεγονός που αποτελούσε απόδειξη της ανιδιοτέλειάς της. Θα λείψει πολύ σε πολλούς.
Η Αλεξάνδρα αφήνει πίσω της τους γιους της: Ντίνο και σύζυγό της Λιρόι, Δημήτρι και σύζυγο Ντέμπι, Πίτερ και σύζυγο Τζένιφερ, εγγόνια: Αλεξάνδρα (Νέιθαν), Μιτς, Τζον, Νίκολας και δισέγγονα Άβερι, Γκρέισι Μέι, Λευτέρης, Κλάιντ, Τζακ. Επιζεί επίσης η κουνιάδα της Ντόροθι Ζωγράφου, ο ανιψιός Ντιν Ζωγράφος και η ανιψιά Βίκυ Μόουερι (Ματ) και ο ανιψιός Αλέκο Ντέτσικας (Στέλλα). Προηγήθηκαν στον θάνατο ο σύζυγός της Τζον, οι γονείς της, ο αδελφός της Κώστας και οι αδελφές της Βίτο και Ελένη.
Η προσκύνηση είναι στις 9:30 π.μ. το Σάββατο 20 Ιουνίου 2026, η νεκρώσιμος ακολουθία στις 10:30 π.μ. στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού. Η Μακαρία και η ταφή θα ακολουθήσουν λίγο αργότερα.
https://www.bradshawcarter.com/


