ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο)



ΜΕΡΟΣ 1ο
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ
Επιλογές σελίδων
μιας εκατόχρονης λειτουργίας

Το Γυμνάσιο Πωγωνιανής, ιδρύθηκε το 1924 και εφέτος,  το  2024, εκατό χρόνια μετά, το βρίσκει κλειστό και καταργημένο.  
Δεν είναι ώρα και καιρός για να αναζητηθούν τα αίτια αυτής της κατάληξης ενός σχολείου με μια λαμπρή διαδρομή και μια μεγάλη προσφορά στην Πωγωνιανή, στο Πωγώνι και σε μια απέραντη διασπορά καταγωγής των μαθητών που φοίτησαν ή τελείωσαν αυτά τα χρόνια.
Εκτιμώντας ότι το ακριτικό εκπαιδευτικό αυτό Ίδρυμα αποτελεί ένα μεγάλο Πολιτιστικό Κεφάλαιο για την Πωγωνιανή, ταυτισμένο με μια μεγάλη συνδρομή στην ανάπτυξη της Κωμόπολης, έκανα από διετίας τρεις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα  «Βοστινιώτης» του χωριανού  Ευάγγελου Γκόγκου, για μια προετοιμασία μιας επετειακής εκδήλωσης με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων το 2024 από την ίδρυση του Γυμνασίου, με μια παρουσίαση της συνολικής προσφοράς του,   με μια συλλογική προσπάθεια όλων των φορέων της Πωγωνιανής.


Πρότεινα να γίνει κοινή σύσκεψη των φορέων για τη σύνταξη ενός σχεδίου προετοιμασίας  εκδηλώσεων  και δράσεων για να προβληθεί το έργο του Γυμνασίου, να τιμηθούν οι πρωτοπόροι και να καταγραφεί  ό,τι διασώζεται από την πορεία των φοιτησάντων. Η απώτερη σκέψη ήταν με την εκδήλωση αυτή να οργανωθεί και να συνεχιστεί μια  δυναμική  πορεία μιας  νέας πολιτιστικής ανάπτυξης της Πωγωνιανής.
Τόνισα ότι είναι χρέος όλων  να συντηρηθεί η ανάμνηση της προσφοράς του Γυμνασίου της Πωγωνιανής και η διάσωση και διαφύλαξη των δομικών μνημείων που άφησε  η λειτουργία αυτού του εκπαιδευτηρίου.
Οι προτάσεις μου αυτές  δεν βρήκαν μια παραγωγική αποδοχή και αυτό με λύπησε,  αλλά δεν μου έσβησε το προσωπικό χρέος να ανταποδώσω κάτι από τα όσα οφείλω σε αυτό το Σχολείο που αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας πορείας σταδιοδρομίας  όπου υλοποιήθηκαν  πολλές προσδοκίες και όνειρα ζωής.
Με αυτά τα συναισθήματα χρέους, αποφάσισα να παρουσιάσω στη φιλόξενη ιστοσελίδα  του αγαπητού Βαγγέλη Γκόγκου, αποθησαυρισμένες σελίδες μου, από την πορεία και την ιστορία του Γυμνασίου Πωγωνιανής. Όσα με συνδέουν απ΄ ευθείας προσωπικά, σαν μαθητής του Γυμνασίου, σαν καθηγητής του Γυμνασίο, οικογενειακές προσφορές, όσα  συμμετείχα σε δομές και συλλογικές προσπάθειες και όσα  διέσωσα και κατέγραψα μελετώντας και ερευνώντας, αρχεία, μαρτυρίες και δημοσιεύσεις. Δεν τα ιεραρχώ, δεν τα ταξινομώ χρονολογικά και δεν τα ολοκληρώνω θεματικά. Είναι σκόρπιες σελίδες μνημοσύνης ενός χρέους που δεν τελείωσε.
Όσοι, διαβάζοντάς τα ανασύρουν κάτι από δικό τους δίσκο αναμνήσεων από το Γυμνάσιο, είναι αποδεκτοί  αποθέτες σε αυτό το συλλεκτικό σεπέτι για να βρεθούν στην διαχείριση ενός νεώτερου μελετητή.
Ευχαριστώντας για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα τον αγαπητό Βαγγέλη Γκόγκο, με το οποίο με συνδέει μια μαθησιακή ανάμνηση όταν τον είχα μαθητή σε μια περίοδο που στρατολογήθηκα   να διδάξω στο Γυμνάσιο  ως Φυσικός, καλύπτοντας  κάποια κενά διδακτικού προσωπικού,  θα αρχίζω με όσα από τα Γενικά Αρχεία βρήκα για την ίδρυση του Γυμνασίου  Εν Βοστίνη,  όπως αρχικά ονομάστηκε.  

#2024


Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼