Προς τους Βοστινιώτες, επάνοδος στο Προσκλητήριο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4ipJ-jMb39wk2uuj3-V1qEz9ims0CFv0-t2vDSIEYvPSwaPWu6nPnbd5ziY3ZfuG5O9Mw8RNHdzkV-iy-GQcm2YtrXbQaPWlFRVRwc0xZ6S4l2sYJr03B3zpCjr4zvyg8wCYlNaKOOc4/s1600/_115AF~1.JPGΠρος

τους  Βοστινιώτες

επάνοδος στο Προσκλητήριο

Το ορόσημο 2024, εκατό χρόνια από το 1924, που ιδρύθηκε το Γυμνάσιο Εν Βοστίνη- Πωγωνιανή, περιορίζεται δραματικά για μια επιτέλεση ενός χρέους καταγραφής, προβολής και διαφύλαξης της προσφοράς αυτού του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Πωγωνιανής. Τα δυο προσκλητήρια μου δυστυχώς δεν βρήκαν ανοιχτές τις κεραίες  των υπεύθυνων διαχειριστών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των συλλογικών φορέων πολιτισμού, αποδημίας  και κοινωνικής δράσης. Ούτε εκδηλώθηκε κάποια άλλη πρωτοβουλία με μια άλλη πρόταση που να επιδιώκει την διαφύλαξη μιας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και της επαρχίας. 

Με την προσέγγιση των Εορτών του Πάσχα που αναμένεται μια πιθανή παρουσία στο χωριό πολλών χωριανών  είναι ίσως μια ευκαιρία για μια διαβούλευση των χωριανών και φίλων σχετική με το θέμα και το μέλλον του χωριού. Έτσι τολμώ μία ακόμη επανάληψη του προσκλητηρίου σε προηγούμενες αναρτήσεις στις φιλόξενες σελίδες του «Βοστινιώτη», και των άλλων διαδικτυακών επικοινωνιακών μέσων, με την ευκαιρία μάλιστα μιας εξαγγελίας από την Πολιτεία ενός προγράμματος διάσωσης των ορεινών χωριών.

Έχουμε χρέος να διασώσουμε ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο που με μεγάλη προσπάθεια, αγώνα και κόστος απέκτησε και συντηρείται στο χωριό, το οποίο άφησαν οι προηγούμενες γενιές και σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν καταύγασε με τις επιδόσεις και τις κατακτήσεις σε πολλές περιόδους της Ιστορίας.  Σε αυτή τη διαδρομή το Γυμνάσιο Πωγωνιανής αποτελεί τον Πολιτιστικό σημαιοφόρο στη ευγενή άμιλλα και προσφορά κοινωφελούς έργου. Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών  που απονεμήθηκε στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο  αποτελεί εύσημο που κατανέμεται σε όλους τους Βοστινιώτες, γιαυτό και στο προσκλητήριο  πρέπει να δώσουν όλοι ένα παρόν  για το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι αντιπροσωπευτικοί συλλογικοί φορείς  επιμερίζονται την ιστορική ευθύνη για πρωτοβουλίες  και παραγωγικές ενέργειες.  Ελπίζω ότι οι σύγχρονοι Βοστινιώτες θα αναδειχθούν αντάξιοι συνεχιστές μια λαμπρής φιλογένειας των παλιών Βοστινιωτών που δημιούργησαν  μια ιστορική  Ιδρυματική Δομή που μεγαλούργησε για εκατό σχεδόν χρόνια και δεν θα την εγκαταλείψουν στην  ιστορική  παρακμή. Καλή φώτιση και καλή επιτυχία.

Κωνσταντίνος Χ. Κωστούλας

Μαθητής 1942-1945

Καθηγητής  1957-1958




Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼