Θα επαναλειτουργήσει ως διθέσιο το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής

Γιάννενα: Θα επαναλειτουργήσει ως διθέσιο το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής

Ξανά από παιδικές φωνές θα ζωντανέψει το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής, το οποίο θα επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη, κιόλας, σχολική χρονιά.

Την χαρμόσυνη είδηση της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου και μάλιστα ως διθέσιου, μετέφερε στον «Π.Λ» ο Αντιδήμαρχος Πωγωνιου Στέλιος Κουκουλάρης, κάνοντας γνωστό ότι αρχίζουν οι εργασίες ανακαίνισης στο εσωτερικό και στο προαύλιο του σχολείου. 

Μετά την επισημοποίηση της επαναλειτουργίας της Μονάδας Προστασίας Παιδιού στην Κόνιτσα, όπου θα λειτουργήσουν και τα εργαστήρια προεπαγγελματικής κατάρτισης, ήρθε άλλη μία ευχάριστη είδηση που αυτή τη φορά αφορά την ακριτική Πωγωνιανή.  

Μπορεί οι προσπάθειες των τοπικών φορέων που υπήρχαν από πέρυσι να μην απέδωσαν άμεσα καρπούς, φέτος όμως δόθηκε το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Παιδείας και έτσι ένα κλειστό, για χρόνια, σχολείο θα δοθεί και πάλι σε λειτουργία. 

Ας σημειωθεί ότι το Δημοτικό Σχολείο της Πωγωνιανής παρέμεινε κλειστό τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τόσο τα παιδιά Δημοτικού που φιλοξενούνται στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», όσο και τα λίγα ντόπια της Πωγωνιανής και του Δολού, να πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου. 

Ήταν μία απίστευτη ταλαιπωρία που βίωναν καθημερινά τα παιδιά αφού η μεταφορά τους γινόταν νωρίς το πρωί με λεωφορείο και το μεσημέρι επέστρεφαν στο χωριό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως καθοριστικά έχει συμβάλλει στην λύση του προβλήματος το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου και ιδιαίτερα η δραστήρια Πρόεδρός του, Μαρία Τσολάκη, αφού από τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτούργησε ξανά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής, που φιλοξενεί παιδιά και των δύο φύλων ηλικίας 4-12 ετών. 

Οι προσπάθειες λοιπόν και της τοπικής Κοινότητας και του Δήμου Πωγωνίου απέφεραν καρπούς και έτσι, σε συνδυασμό με τα παιδιά της «Κιβωτού», τα οφέλη από την λειτουργία του σχολείου θα είναι πολλαπλά. Ήταν καιρός να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των παιδιών που έπρεπε καθημερινά να διανύουν 15 χιλιόμετρα για να μεταβαίνουν στο σχολείο του Δελβινακίου.

Νίκος Γιωτίτσας

proinoslogos.gr

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).