▼    Κάντε κλικ κάτω    ▼

Φίκος-Γιώργος Σααδεδίν

Φίκος-Γιώργος Σααδεδίν
Στην τελευταία φωτό, ο Φίλιππας Ρούντας, ο Κερίμης κά.

Φωτογραφικό αρχείο: Κώστα Χρ. Κωστούλα
Κλαρίνο παίζει ο Ναπολέων Σααδεδίν
SlideShow Ε. Γκόγκου

Μια  Βοστινιώτικη μουσική ανάμνηση

Τα όσα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας, το διαδίκτυο, οι «αναρτήσεις», και η επικαιρότητα της «καραντίνας» συμβαίνουν γύρω μας, αποτελούν μια καταφυγή των αναμνήσεων και των ενθυμήσεων της ανθρώπινης ψυχολογίας, όπως λένε οι ειδικοί.

Και μέσα σε όλη αυτή τη «δικτύωση», η παλιά φωτογραφία, η παλιά ανάμνηση και ενθύμηση μιας παλιάς εικόνας στο χαρτί, επιβεβαιώνει την παλιά γνωμάτευση  «μια φωτογραφία χίλιες λέξεις».

Κάπως έτσι έφθασε στην ανάρτηση στον «Βοστινιώτη» του πληθωρικού παραγωγού, του αγαπητού Βαγγέλη Γκόγκου, το κλαρίνο του Φίκου, σαν χρέος και σαν μια ενθύμηση της Βοστίνας που έφυγε, μιας μουσικής ιστορίας της Πωγωνιανής που δεν γράφτηκε, κάτι που αποτελεί ένα ιστορικό κενό του χωριού.

Ο Γιώργος  Σαδεδίν, ο τελευταίος λαϊκός μουσικός του χωριού, που λείπει πια από το νεκρό παζάρι της Πωγωνιανής, ο Φίκος με το κλαρίνο, αποτελεί ένα μουσικό παρελθόν και ο ήχος του κλαρίνου μας λείπει, αλλά ο απόηχος κατεβαίνει στη θύμηση σαν παράδοση λίγης Βοστινιώτικης ιστορίας.

Γέννημα θρέμμα της Βοστίνας ο Γιώργος, ο τελευταίος  μιας παλιάς πληθωρικής φάρας μουσικών, με όσες δυσκολίες ζωής, επιβίωσης και περιπετειών του τόπου, ήταν πάντα πρόθυμος, να λαλήσει το μοιρολόϊ  μιας παλιάς θύμησης ή το χαροκόπι μιας εύθυμης και ευχάριστης συντροφιάς.

 Οι μικρές γιορτές, τα κλειστά ζιαφέτια, οι σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις, ο ξενιτεμός και άλλες ξαφνικές και απρόβλεπτες δοξαστικές παραστάσεις, τον εύρισκαν πάντα πρόθυμο να φτιάχνει ατμόσφαιρα, και να συντηρεί μια Βοστινιώτικη παλιά παράδοση.

Πολύτεκνος, με μια δραστηριότητα του ποδαριού και της ευκαιρίας, έβγαλε και από το κονάκι του συνεχιστές αυτή της μουσικής παράδοσης.

Τώρα που λείπει, και λείπει από την Πωγωνιανή και δεν λαλάει το «κλαρίνο του Φίκου», το κενό συνοδεύεται από μια αίσθηση παρακμής, μιας απουσίας που πληγώνει  και κάνει τις αναμνήσεις μια αναγκαία καταφυγή.

Ο Γιώργος, ο Φίκος με το κλαρίνο, αποτελεί την τελευταία θύμηση μιας παλιάς μουσικής παράδοσης της Πωγωνιανής της Παλιάς Βοστίνας και αυτό σημειολογείται στο χρονικό που γράφει για θύμηση, ένας διαδικτυακός «Βοστινιώτης».

Κώστας Χρ. Κωστούλας


DRONE Πτήση DJI. Πωγωνιανή Πωγωνίου Ιωαννίνων
Το βίντεο αυτό είναι αφιερωμένο στον αγαπητό φίλο Βαγγέλη Γκόγκο με καταγωγή από την Πωγωνιανή Πωγωνίου. Ένα φίλο που με έχει στηρίξει τεχνολογικά ούκ ολίγες φορές σε πολλά θέματα που μου παρουσιάστηκαν στο παρελθόν. Ένα συνάνθρωπο που είχε καθημερινή επικοινωνία με την οικογένειά μου όταν εγώ είμουν διασωληνωμένος πρόσφατα στην εντατική παλεύοντας για τη ζωή μου. Ένα φίλο που όταν άκουσε για πρώτη φορά τη φωνή μου στο τηλέφωνο μετά τήν επαναφορά μου από τη διασωλήνωση σχεδόν έκλαψε από χαρά,και προσπάθησε να με στηρίξει ψυχολογικά γνωρίζοντας την κατάστασή μου αφού η ειδικότητά του είναι γιατρός. Σε αυτό τον άνθρωπό λοιπόν αφιερώνω την προσπάθειά μου για να σας δείξω την Πωγωνιανή από ψηλά.
Βαγγέλη και δημόσια σε ευχαριστώ πολύ γιά όλα.

Θα τον γνωρίσετε καλύτερα πατώντας το παρακάτω λίνγκ

http://vostiniotis.blogspot.com/

Πηγή: tzourlakos.com
#01
#Vostiniotis 2021
 .
Trailer

#Vostiniotis 2008-2020 
✅12 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του Πωγωνίου και όχι μόνο.

#Vostiniotis 2018
.
Trailer
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΙΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ 1928-2018

    Στιγμιότυπα από εκδηλώσεις της Αδελφότητας, από το 1988 - 2016  
Μουσική επένδυση βίντεο: κλαρίνο παίζει ο αείμνηστος Ναπολέων Σααδεδίν (Φίκος) από την Πωγωνιανή. 
Trailer

Εκδηλώσεις της Αδελφότητας Πωγωνιανιτών Ηπείρου (Α.Π.Η)