ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Του Κώστα Γ.Τσιλιμαντού

Xθες Κυριακή 3 Μαρτίου, από την εκπομπή «το Αλάτι της γης» που επιμελείται, χρόνια τώρα. με εξαιρετική επιτυχία ο κ. Λάμπρος Λιάβας , ακούσαμε ένα αφιέρωμα στο λαμπρό ηπειρώτη κλαρινίστα Ναπολέοντα Δάμο.
.Παράλληλα είχε και δύο πολυφωνικά συγκροτήματα Χλωμού και Άνω Πωγωνίου.,
Ο λόγος που με παρακίνησε  να γράψω δυο λόγια, είναι γι αυτό το σπάνιο είδος τραγουδιού, που το έχω ζήσει εξ απαλών ονύχων και το έχω στο αίμα μου, ώστε να είναι και το μοναδικό τραγούδι που με κάνει να κλαίω από συγκινηση, ( οι τα Χερουβείμ εικονίζοντες..) όταν είναι καλά εκτελεσμένο.
Το συγκρότημα του Χλωμού έχει επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη, γνώστη και ερμηνευτή και ψυχή επί εικοσαετίαν και πλέον της πορείας του συγκροτήματος, στον οποίο οφείλεται η αναγέννηση αυτού του σπάνιου είδους.
Τον παρακαλώ, λοιπόν, να με ακούσει, διότι ευτύχησε να έχει δίπλα του μια κορασιά, τον πάρτη του τραγουδιού, με φωνή απαράμιλλης ωραιότητας. Όμως μόλις πάμε να απολαύσομε αυτή την υπέροχη φωνή, επεμβαίνει ο ίδιος με ισοκράτημα, αλλά και κόψιμο, χωρίς να είναι κόφτης (το συγκρότημα δεν ευτύχησε να έχει κόφτη) τόσο τρανταχτό, ώστε η κυρίαρχη φωνή που πρέπει να είναι του πάρτη, σκεπάζεται και το τραγούδι ακούεται ως τραγουδιστό ισοκράτημα..  Ένα Χερουβικό της εκκλησιαστικής μας λειτουργίας έχει πολλά να  διδάξει. 
Λυπούμαι πως κανείς δεν του το υπέδειξε ως τώρα, ούτε ο κ. Λιάβας, από τον οποίο το περίμενα.
Ψυχή του τραγουδιού είναι ο πάρτης συνοδευόμενος από το κουκούρισμα του κόφτη, που δυστυχώς τόσο σπανίζει. Το ισοκράτημα, απλό, σιγαλό, δε σκεπάζει ποτέ το τραγούδι, αλλά το σεγοντάρει, το λαμπρύνει με τη μελωδία του.                        
Πιο ισορροπημένο και καλόγευστο ήταν το πολυφωνικό του Άνω Πωγωνίου, που διέθεται και καλό κόφτη, μέχρι που αναμείχθηκε στην παρέα και ο κ.Λαμπρίδης,  ο οποίος με τη βροντώδη φωνή του παρέσυρε και τους άλλους, και το πολυφωνικό έγινε τραγουδιστό ισοκράτημα.
Κύριε Λιάβα, υπάρχουν κάποια νέα κορίτσια που μέσα στα πολλών ειδών πολυφωνικά,τραγουδούν και τα πωγωνίσια. Τις άκουσα κάποτε και δάκρυσα. Πού υπάρχουν; Βρείτε τις . θα σας χρωστούμε χάρη.
Όσα γράφω , τα γράφω με πολλή αγάπη προς όλους Σας.  Τιμή προς όλους για την αναγέννηση του είδους και διαίτερα σ’εσένα κύριε Λαμπρίδη. Κάποια βελτίωση επιζητώ, ως λάτρης του είδους και Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..


Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼