Το πανηγύρι του Αγ. Χριστοφόρου στο Δολό (11 βίντεο)

Το πανηγύρι του Αγ. Χριστοφόρου στο Δολό (11 βίντεο)

Στις 9 Μαΐου 2015, γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία ο εορτασμός του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου του Δολού. Εν συγκρίσει με προηγούμενες χρονιές, φέτος ήταν μεγαλύτερη η προσέλευση. Σ’ αυτό συνετέλεσε ο πολύ καλός καιρός και η αργία του Σαββάτου.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το εξωκλήσι βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Κουτσόκρανο, σε υψόμετρο 1324 μ. Η ανάβαση που διαρκεί περίπου 1,5 ώρα (με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση ή απόλαυσης της θέας), αποζημιώνει τον επισκέπτη με τη θαυμάσια διαδρομή, μέσα από πλούσια βλάστηση και μεγάλη ποικιλία λουλουδιών, προσφέροντας απεριόριστη θέα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ, το οποίο έχει ληφθεί από το εξωκλήσι του Αγ. Χριστοφόρου. Το μονοπάτι είχε καθαριστεί και είχε σε πολλά σημεία σημάνσεις από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Πωγωνίου και Ιωαννίνων, κάνοντας έτσι την πρόσβαση πιο εύκολη.
Η μικρή εκκλησία δεν ήταν δυνατόν να χωρέσει όλο τον κόσμο και έτσι οι περισσότεροι έμειναν στο προαύλιο, απολαμβάνοντας τη φύση και τη θέα.
Όταν τελείωσε η λειτουργία, έγινε η αρτοκλασία στο προαύλιο της νέου εξωκλησιού.
Εκτός του παραδοσιακού λουκουμιού, προσφέρθηκε τσίπουρο με τυριά και πίτες προσφορά του εορτάζοντα Φόρη Κωσταρά. Μετά τη λήψη των αναμνηστικών φωτογραφιών, ακολούθησε η κατάβαση, σε μικρότερο χρόνο βέβαια απ' ότι η ανάβαση. Στην είσοδο του χωριού περίμενε το δημοτικό συγκρότημα του Τάκη Λούκα, με τον Βαγγέλη Ντάκα στο τραγούδι, μαζί με όσους δεν μπόρεσαν να ανέβουν στο εξωκλήσι και όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε  στο προαύλιο του καφενείου, όπου στήθηκε ένα μικρό γλέντι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και το Πολυφωνικό Σύνολο ΧΑΟΝΙΑ, με σολίστ την Αλίκη Γκανά και μαζί με τους δικούς μας Ηλία Κούρο, Βαγγέλη Δάκα, Πάνο Κούρο και Άκη Φωτόπουλο, τραγούδησαν πολυφωνικά τραγούδια, όπως τα γνωρίζουμε καλά στο Δολό.
Πηγή βίντεο: www.dolo.gr 

Αξίζει επίσης να επισκευτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες του Δολού Πωγωνίου
#2015 #050

...........................
Πηγή φωτό: www.dolo.gr/

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).