Στα ύψη η ανασφάλεια στα σύνορα


 
Στα ύψη η ανασφάλεια στα σύνορα
Κυριακή, 26 Μάιος 2013
Συμβολικοί αποκλεισμοί σε Κακαβιά και Μέρτζιανη 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του τελωνείου Κακαβιάς πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής ο δήμος Πωγωνίου και οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών με αίτημα προς την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της παραμεθόριας περιοχής.
Αφορμή φυσικά το διπλό φονικό στα Κτίσματα αλλά και η συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας που παρατηρείται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Στη συγκέντρωση το παρών έδωσαν περισσότεροι από 300 κάτοικοι του δήμου Πωγωνίου, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και ο Μητροπολίτης Δριυνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.
Ο αποκλεισμός τους τελωνείου ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και διήρκησε για περίπου μιάμιση ώρα. Τόσο ο δήμος όσο και οι κάτοικοι με τους φορείς των αποδήμων ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων για να επανέλθει το αίσθημα ασφαλείας στο ακριτικό Πωγώνι.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης στην ομιλία του προς τους κατοίκους αναφέρθηκε στην στάση που κρατά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας λέγοντας πως μέχρι τώρα δεν έχει δεχτεί να τον συναντήσει, κάνοντας όμως γνωστό ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταβεί στην Αθήνα και «θα κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο μέχρι να γίνει δεκτός».
«Στηλιτεύουμε την στάση του υπουργού και την αδιαλλαξία του, δεν βρίσκει χρόνο για να ακούσει τα προβλήματα των ακριτών», είπε με νόημα ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι στα χωριά κλειδώνουν από νωρίς το βράδυ τις πόρτες τους και ζουν με την αγωνία και το φόβο.
Ο κ. Καψάλης πρόσθεσε πως εδώ και καιρό ο δήμος του απαιτεί επάνδρωση, πλήρως, όλων των αστυνομικών τμημάτων, επιστροφή όλων των συνοριοφυλάκων και επάνδρωση και των στρατιωτικών φυλακίων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
«Πολλοί από τους συνοριοφύλακες έχουν μεταφερθεί σε καθήκοντα άλλων αστυνομικών υπηρεσιών στα Γιάννινα, ενώ υπάρχει και η ακατανόητη μετακίνηση δυνάμεων στον Έβρο, γεγονός που αποδυναμώνει την αστυνόμευση στο Πωγώνι και σε όλη την παραμεθόρια περιοχή. Ο στρατός έκλεισε τα περισσότερα φυλάκια του και είναι εύκολη η είσοδος από την Αλβανία», είπε ο κ. Καψάλης.
Στον φόβο που έχουν και με τον οποίο ζουν πλέον καθημερινά αναφέρθηκαν και πολλοί κάτοικοι των ακριτκών χωριών του Πωγωνίου, επισημαίνοντας ότι το κράτος ξεχνάει ότι και η δική τους περιοχή είναι σύνορα.
«Και εδώ σύνορα είναι και μάλιστα πολύ επικίνδυνα, αλλά μάλλον δεν το καταλαβαίνουν στην Αθήνα. Αν όμως αναγκαστούμε και πάρουμε το νόμο στα χέρια μας τότε θα καταλάβουν», τόνισαν με νόημα οι αγανακτισμένοι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών.
Ψήφισμα συμπαράστασης από τον δήμο Κόνιτσας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας την Δευτέρα 13-5-2013 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή το τραγικό συμβάν της δολοφονίας δύο ηλικιωμένων ατόμων, στις 12 Μαΐου 2013, στην Τοπική Κοινότητα «Κτίσματα» του Δήμου Πωγωνίου και ομόφωνα αποφάσισε:
α) Να σταλεί συλλυπητήρια επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο του Δήμου Πωγωνίου με την παράκληση να διαβιβάσει τη συμπαράσταση και τα θερμά συλλυπητήρια του Δημοτικού Συμβουλίου και του λαού του Δήμου μας στους εγγύτερους συγγενείς των εκλιπόντων.
β) Να εκφράσει με επιστολή προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την έντονη απογοήτευση των δημοτών του Δήμου μας για την συνεχιζόμενη και ελλιπέστατη αστυνόμευση (φύλαξη) της συνοριακής γραμμής, λόγω ανεπάρκειας του αστυνομικού και στρατιωτικού προσωπικού και να ζητήσει:
την επάνοδο των συνοριακών φυλάκων
την επαναλειτουργία των στρατιωτικών φυλακίων
την ενδυνάμωση του 583 Τάγματος Πεζικού
γ) Να ζητήσει επίσης από τον κ. Δήμαρχο, σε συνεννόηση με τους όμορους Δήμους Πωγωνίου – Ζαγορίου – Φιλιατών, να προβούν σε κοινές ενέργειες, ώστε να λυθεί επιτέλους το σοβαρό πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης.
Την Κυριακή μάλιστα ο Δήμος Κόνιτσας, στα πλαίσια της συνεργασίας με τους όμορους Δήμους, διοργάνωσε κι αυτός εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα αποτελέσματα της ελλιπούς φύλαξης της περιοχής, στο Μεθοριακό Σταθμό Μέρτζιανης, με συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.
πηγή

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼