Χιλιάδες χιλιάδων άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν στα ζώδια

ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ Ο ΛΟΓΟΣ
Γράφει ο Κώστας Γ. Τσιλιμαντός
  Χιλιάδες χιλιάδων άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν στα ζώδια και μάλιστα μια από τις πρώτες ερωτήσεις που πιθανόν να σου απευθύνει ένα άτομο που γνωρίζεις για πρώτη φορά, είναι να σου πεί σε ποιο ζώδιο ανήκεις.     
  Δεν υπάρχει λαϊκό περιοδικό, ακόμα και εφημερίδες , που να μην έχουν μια στήλη με τα ζώδια. Όσο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που καταντούν  μ μ. αποχαύνωσης, εκεί γίνεται απίστευτη κατασπατάληση χρόνου και λόγου με τα ευφάνταστα μυθεύματα από τις κυρίες και τους κύριους «επιστήμονες» της αστρολογίας.


  Καζαμίες, μαντείες, ωροσκόπια,  είναι μια ελπίδα « βόσκουσα τους πολλούς των βροτών» κατα Σοφοκλή. Και η αρχική σημασία του ρήματος βόσκω είναι οδηγώ (τα ποίμνια) στη βοσκή…

  Ένας άλλος κοινωνιολόγος ο Adorno είναι πιο κατηγορηματικός όταν λέει ότι τα ωροσκόπια συνιστούν τη μεταφυσική των νηπίων, ενώ άλλοι στη λέξη «νηπίων» προτιμούν τη λέξη «ηλιθίων»! Αλλά και ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, βλέποντας γενικότερα το φαινόμενο, είναι εξ ίσου κατηγορηματικός γράφοντας «όταν μαθαίνουμε σε πολλές «υπερπολιτισμένες» (ας τις γράψουμε με εισαγωγικά) κοινωνίες της εποχής μας άνθρωποι «περιωπής» (ας τους γράψουμε κι αυτούς με εισαγωγικά), δηλαδή ημίονοι πολυτελείας, συχνάζουν σε μάγισσες και περιμένουν να πληροφορηθούν τη μοίρα τους με τη χειρομαντεία και ένα σωρό τέτοιες άλλες «μαντείες», και άλλοι πάλι ξημεροβραδιάζονται απάνω στα ωροσκόπιά τους, μπορούμε να αισθανθούμε την παραδοσιακή λάσπη που βρίσκεται ακόμη κατακαθισμένη στο δέρμα μας» («Οι σκληροί καιροί» 7η έκ. σελ. 530).

  Τί είναι λοιπόν αυτά τα ζώδια και γιατί πήραν αυτά τα παράξενα ονόματα Κριός, Λέων, Καρκίνος, Σκορπιός, Τοξότης, Ιχθύες, κλπ ; Είναι αστερισμοί που όπως τους βλέπουμε εμείς από απόσταση, μας δίνουν την εντύπωση συμπλεγμάτων με ορισμένα σχήματα και από εκεί οι παράξενες αυτές ονομασίες.

   Είναι όμως έτσι; Όχι, δεν είναι καθόλου έτσι, διότι στην πραγματικότητα ζώδια δεν υπάρχουν. Τα «συγκροτήματα» που βλέπουμε εμείς από τη γη να υπάρχουν, είναι φαινομενικά, για παράδειγμα ο αστερισμός του Τοξότη, με το να προβάλλεται στην ίδια περιοχή του ουράνιου θόλου, στην πραγματικότητα απαρτίζεται από αστέρια που απέχουν μεταξύ τους μέχρι και 2.000 έτη φωτός. Κανένα λοιπόν άστρο δεν είναι εκεί που το βλέπομε, ούτε έχει κανένα σχήμα από αυτά που του δίνομε..   

  Ο Αντάρης, το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό του Σκορπιού απέχει από εμάς 380 έτη φωτός. Γενικά, λοιπόν, το φως των ζωδίων  για να φτάσει στη γη απαιτούνται από 800 μέχρι 6.500 έτη φωτός! (ΔΟΜΗ)

  Οι αστερισμοί στην αρχαιότητα υπό το βάρος της δεισιδαιμονίας αιώνων θεσμοθετήθηκαν σε 12, για να συμπέσουν με τους 12 μήνες, ενώ στη φαινομενική τους πραγματικότητα είναι 13 ή κατ’ άλλους 14, αφού ανεκαλύφθησαν  και δύο άλλοι του Κήτους και του Οφιούχου.

  Τα ζώδια στα οποία βρίσκεται σήμερα ο Ήλιος δε συμπίπτουν  με τις αρχικές τους θέσεις. Με την περιστροφή της γης στον άξονά της, μετά παρέλευση 25. 600 χρόνια  σχηματίστηκε ένας νοητός άξονας και αυτό επέτρεψε τη μετατόπιση των αστερισμών.   Έτσι όσοι πιστεύουν ότι βρίσκονται στον αστερισμό του Κριού, είναι στον αστερισμό των Ιχθύων, επίσης όσοι πιστεύουν ότι είναι Τοξότες, καλά θα κάνουν να πιστέψουν ότι είναι Αιγόκεροι, αν όμως υπολογιστούν  και οι ανακαλυφθέντες Κήτος και Οφιούχος, τότε τα πράγματα μπερδεύονται για τα καλά.

  Τί μας λένε οι αστρολόγοι; Ότι τα ζώδια επηρεάζουν τη ζωή μας. Οι θέσεις τους καθορίζουν ή σχετίζονται με συμβάντα της ζωής μας με τις παλλιροϊκές δυνάμεις τους και με τη μαγνητική τους επίδραση.

 Ακόμη μας λένε πως η στιγμή της γέννησης παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή ενός ατόμου, χωρίς ποτέ να εξηγήσουν και γιατί όχι η σημαντική  και κρίσημη στιγμή της σύλληψης.

  Υπολογίζοντας ότι το φως τρέχει με 300.000 χιλιόμετρα στο δευτερόλεπτο  σκεφθείτε  πόσα δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων χιλιόμετρα απαιτούνται, για να φθάσει από τα «σχήματα» αυτά, που και μεταξύ τους απέχουν με χιλάδες έτη φωτός, η ακτινοβολία τους, αυτήν που επικαλούνται οι αστρολόγοι, στη γη μας. Δε μιλάμε βέβαια για τη σελήνη που είναι δορυφόρος μας και είναι πολύ κοντά μας, η οποία και επιδρά στις θάλασσες, στα φυτά και σε μας τους ίδιους.

   Έτσι, ένας γιατρός που ξεγεννάει μια λεχώνα και στέκεται δίπλα της, εξασκεί μεγαλύτερη επίδραση από οποιοδήποτε ζωδιακό αστερισμό!  

   Για τους αστρολόγους εφόσον τα ζώδια είναι όλο κι όλα 12,  επομένως τα δυσεκατομμύρια των ανθρώπων του πλανήτη μας αναγκαστικά χωρίζονται σε 12 κατηγορίες, με 12 κοινές  μοίρες να αντιστοιχούν σε όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό! Για τον κοινό νού και μόνον αυτός ο παραλογισμός φτάνει για να τινάξει στον αέρα κάθε άλλο τους επιχείρημα.

   Οι άνθρωποι που κατοικούν στο Βόρειο Πόλο και δε βλέπουν εκεί ήλιο, πλανήτες και ζώδια, ποιο ωροσκόπιο έχουν;

   Δυό δίδυμοι που ανήκουν στο ίδιο ζώδιο και επομένως έχουν κοινή τύχη, ο ένας τους σκοτώνεται και ο άλλος ανενόχλητος φθάνει σε βαθιά γεράματα. Όσοι επίσης φονεύονται σε μια μάχη δεν πρέπει να ανήκουν σε ένα ζώδιο; Πως τα εξηγούν αυτά οι..προφητάνακτες;   Και πως είναι δυνατόν αναφωνεί ο Ρίτσαρντ Ντόκινγκ , ένας πωλητής αντισυλληπτικών χαπιών να μηνυθεί αν μια γυναίκα μείνει έγκυος, παρότι πήρε χάπι, ενώ ένας αστρολόγος δεν μηνύεται για τις μερικές φορές καταστρεπτικές συμβουλές του;  (Βήμα, «Βιβλία» 30-1- 99)

   Μην ανησυχείτε όμως. Έχουν καλύψει τα νώτα τους. Οι προβλέψεις τους δεν αναφέρονται ποτέ σε θάνατο. Μιλούν για φιλοδοξίες, όνειρα, καριέρες, έρωτες, αποκαταστάσεις, γάμους, οικονομία, χρήμα, ευημερία, φιλοδοξίες και τα τέτοια και σε αυτό το μάρκετιγκ  οφείλουν την ύπαρξή της ψευδοεπιστήμης τους..

   Θα κλείσω αυτό το σύντομο κείμενο με ένα αφοριστικό λόγο του αξέχαστου Παύλου Παλαιολόγου, όταν πριν αρκετά χρόνια κάποιος φαρσέρ στην Ιταλία ανακοίνωσε από ιδιωτικό ραδιόφωνο ότι συντελείται το τέλος του κόσμου και πλήθος Ιταλών, που άκουαν την εκπομπή, με τα τρανζίστορ ανά χείρας,  πήραν τα βουνά κατά τη συμβουλή του φαρσέρ, που δεν έπαψε να τους δοκιμάζει. Και τότε ο βασιλιάς του χρονογραφήματος, όπως τον ονόμαζαν τότε, κατέληξε με μια ερωταπόκριση: Ποιος κυβερνάει αυτό τον κόσμο; -Η Μεγάλη Μωρία! 

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).