2010

Από τον Παναγιώτη Τσούνη εστάλει για δημοσίευση στο Vostiniotis, η παρακάτω ανακοίνωση
Αγαπητοί συμπατριώτες !

Μια μικρή Ομάδα Πρωτοβουλίας πήρε την μεγάλη απόφαση να συγκροτήσει έναν νέο συνδυασμό και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να κατεβάσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Ο κύβος εριφθη.Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και στους πιο δύσκολους που έρχονται, χρέος του κάθε συμπατριώτη μας που ενδιαφέρεται για την μοίρα αυτού του τόπου, χρέος του είναι να βοηθήσει αυτόν τον κόσμο που ζει εδώ, πρώτα απ όλα να επιβιώσει.
Αυτό πρέπει να είναι τώρα το πιο βασικό καθήκον, αυτή πρέπει να είναι τώρα η βασική αποστολή και ευθύνη των νέων τοπικών αρχόντων. Ο νέος Δήμος έχει έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αρκετά να συντηρήσει άνετα τον πληθυσμό του Πωγωνιου. (Αν τετραγωνίσουμε την έκταση αυτή θα έχουμε ένα τετράγωνο 26,45 επί 26,45 χιλιόμετρα).Η Πολιτική είναι Επιστήμη: Μια επιστήμη όπου σε έναν (Ευκλείδειο) χώρο με χιλιάδες διαφορετικές συνιστώσες – συμφέροντα, πρέπει να βρούμε την κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει μια Κοινωνία ένα βήμα μπροστά... Αυτό ισχύει παντού, αυτό ισχύει και για το Πωγωνι.
Υπάρχουν και εδώ συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, θεμιτά και αθέμιτα, συμφέροντα των ολίγων και συμφέροντα των πολλών. Ας βρεθεί λοιπόν και εδώ μια συνισταμένη.
Στο Πωγωνι, οι μέχρι σήμερα γνωστοί (τέσσερις) συνδυασμοί αδυνατούν να βρούνε αυτήν την κοινή συνισταμένη.
Γενική επίσης διαπίστωση είναι ότι δεν εκφράζουν ούτε γεωγραφικά ούτε και πολιτισμικά την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνιου. Υπάρχει κενό! Κενό που δημιουργήθηκε κυρίως από την επιλογή του Καλπακιου σαν έδρα του νέου Δήμου, μια επιλογή με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.
Επιπλέον η σύνθεση τους (αν εξαιρέσουμε τον συνδυασμό του Μεντη), η σύνθεση των άλλων τριών συνδυασμών είναι τόσο πολύ μπερδεμένη που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει το ιδεολογικό τους στίγμα. (Στελέχη της Ν.Δ στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους συνδυασμούς της Ν.Δ, και όλα αυτά με την ανοχή αν όχι με τις ευλογίες των κομμάτων τους ? )
Στην πραγματικότητα έχουμε τρεις υπερκομματικούς συνδυασμούς (Καψάλης, Ντοτης, Στεργιου), τόσο υπερκομματικούς που το χρίσμα των κομμάτων όχι μόνο δεν έχει κανένα νόημα, αλλά αντίθετα προβληματίζει ακόμη και τους πιο «υπάκουους» ψηφοφόρους τους.
Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στους υπερκομματικούς συνδυασμούς, αντίθετα πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη λύση στις τοπικές κοινωνίες, γιατί περιέχει το στοιχείο της υπέρβασης, αλλά με μια προϋπόθεση : κανένα χρίσμα από κανένα κόμμα.
Στις δημοτικές εκλογές δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να βγει από τα ιδεολογικά του χαρακώματα, δίνεται η ευκαιρία με τις πέντε και πάνω αισθήσεις του να εξετάσει από κοντά τους πάντες και τα πάντα , να εξετάσει παράδειγμα : γιατί ο χώρος της τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι θερμοκήπιο διαφθοράς (βλέπε έκθεση Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, περίπτωση Πωγωνιανης), η ακόμη να σκεφτεί πιο βαθειά : Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής των νέων αρχόντων.
Στις δημοτικές (και στις βουλευτικές) εκλογές πρέπει να ισχύει πάνω απ όλα το ρητό του Ισοκράτη σύμφωνα με το οποίο :
«των αρχόντων η έξοδος πενιχρότερα εσεσθαι εκείνης της εισόδου ».
Μερικοί τοπικοί άρχοντες όχι μόνο δεν σκέφτονται την πενιχρωτερα έξοδο, αλλά ούτε καν την έξοδο. Τρομάζουν στην ιδέα της εξόδου. Στις επόμενες δημοτικές εκλογές με την ψήφο μας πρέπει να τους βοηθήσουμε .. να ξεπεράσουν αυτήν την φοβία τους.

Αφού στην ουσία, στην πραγματικότητα έχουμε τρεις υπερκομματικούς συνδυασμούς η Ομάδα Πρωτοβουλίας αποφάσισε να κάνει ακόμη έναν τέταρτο υπερκομματικό συνδυασμό. Θα διαφέρει όμως από τους άλλους στο ότι δεν ζητά κανενός κόμματος, κανένα χρίσμα.
Αυτό το νέο ψηφοδέλτιο θα γίνει με έναν πρωτότυπο τρόπο. Όσοι συμφωνούν με την παραπάνω διαπίστωση ότι δηλαδή, τα υπάρχοντα σχήματα δεν εκφράζουν ούτε πολιτικά, ούτε πολιτισμικά αλλά ούτε και γεωγραφικά την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνιου, όσοι παραπέρα θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στον τόπο, και έχουν και τις γνώσεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές, ανεξάρτητα από το πιο χωριό του Πωγωνιου είναι, κάνοντας την υπέρβαση τους, να μαζευτούμε μια μέρα, στο αμέσως προσεχές διάστημα ένα Σαββατοκύριακο, σ ένα μέρος (μια πρόταση είναι στο Χάνι Δελβινακίου, τόπος συμβολικός) και να συγκροτήσουμε όλοι μαζί ένα κοινό ψηφοδέλτιο, κάτι δηλαδή σαν Ιδρυτική Συνδιάσκεψη .
Μια διαδικασία πρωτόγνωρη, και ίσως πιο καλή από το να γυρίζουμε στα πανηγύρια, κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των οργάνων, να εκθέτουμε δίπλα από το χαλβά Φαρσάλων η το μαλλί της γριάς,, τις δικές μας απόψεις
Εκεί να αποφασίσουμε και για τον επικεφαλής του συνδυασμού, εκεί για τον υποψήφιο Δήμαρχο .
Όσοι επιθυμούν λοιπόν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να τηλεφωνήσουν στα τηλέφωνα που αναγράφονται παρακάτω δηλώνοντας τα στοιχεία τους και την θέση που επιθυμεί να καταλάβει στον συνδυασμό (τοπικός στο τάδε χωριό, δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος, δήμαρχος).
Μερικοί φίλοι υποστηρίζουν ότι η ιδέα είναι πολύ καλή μόνο που ξεκίνησε πολύ αργά. Απαντάμε : Δεν είναι καθόλου αργά, κάθε εμπόδιο και καλό, στο διάστημα του καλοκαιριού ξεκαθάρισαν ορισμένα πράγματα, όπως πχ η στάση ορισμένων που έδειξε την ασυνέπεια τους , τον αμοραλισμό και τον καιροσκοπισμό τους : Δεν μπορεί χθες στα οδοφράγματα να εξηγας μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων πόσο άδικη και λανθασμένη ήταν η επιλογή του Καλπακιου και σήμερα να τρέχεις να μπεις στους συνδυασμούς εκείνων που υποστήριζαν (για καθαρά υποκειμενικούς λόγους) την επιλογή του Καλπακιου !
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι είναι λάθος ασυγχώρητο και η στάση εκείνων που από πικρία ,αδιαφορία η ταπεινοφροσύνη παραμένουν αμέτοχοι στη μάχη των εκλογών. Η πείρα έχει αποδείξει ότι το κενό αυτό το εκμεταλλεύονται ακόμη και οι πιο άσχετοι..
Υπάρχει χρόνος, έχουμε μπροστά μας δυο μήνες, πιστευουμε ότι υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Ανάμεσα τους και πολλοί νέοι.

Πωγωνιανη 15-09-2010

Για την Ομάδα Πρωτοβουλίας.
Βοστινιωτης (Τσουνης) Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Τηλ. 26570-31488
Κιν: 697 841 2297
E-mail : Vostiniotis@yahoo.gr
#2010 #0915

.


Ανακοίνωση του Κ.Π.Μ.Α.Π.
Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής ανακοινώνει ότι από 1-9-2010 άρχισαν οι εγγραφές όσων επιθυμούν (ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα ή θρήσκευμα ) να φοιτήσουν στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Πωγωνιανής (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Η εγγραφή, η διαμονή, η σίτιση και η φοίτηση είναι εντελώς δωρεάν . Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 26570-31202 ή να στείλουν μήνυμα στο e-mail: kpmapogonianis@gmail.com

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼