Αφιέρωμα για τον Παπα-Θανάση που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας.

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014
 Αφιέρωμα για τον Παπα-Θανάση που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας. 
Γράφει ο Γιάννης Γκουβάς
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkGKsFGMGFT8uyOcQnVwkaslq0Djl3Rcm39foNj0f8aDGZefAORwDMtug2mELoG12yOCum8dfDU79UGbkTfILQo6UMWtP513dlM9H8hwK4cXf8vPDK6E1WPfB2q4dznFCMIArJbF1rdLDQ/s1600/papathanasioy_athanasios.jpg
      Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην κοινωνία των Ιωαννίνων αλλά και στους κατοίκους και συγγενείς του χωριού Ζωτικού Λάκκας Σουλίου η είδηση ότι ο Παπα-Θανάσης, και Παπάς της Μητρόπολης έφυγε από κοντά μας προδωμένος από την καρδιά του παραμονή της μεγάλης θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών. Ο Παπα-Θανάσης δεν ήταν ένας απλός παππάς, ήταν ο παππάς που ξεχώριζε για την αρχοντιά του και την λεβεντιά του. Ο Παπα-Θανάσης:
1._ Ήταν άρχοντας στην εκκλησία και στο λειτούργημά του.
2._ Ήταν άρχοντας και λεβέντης στην ψυχή και στην καρδιά του.
3._ Το κυριότερο προσόν της αρχοντιάς του ήταν χάρισμα Θεού για την καλή φωνή που του είχε δώσει.

   Την αρχοντική του φωνή, την είχαν εκτιμήσει αρκετοί δεσποτάδες και κυρίως ο σημερινός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, που τον είχε καθιερώσει για πολλά χρόνια Παπά της Μητρόπολης.
                Ο Παπα-Θανάσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ζωτικό Λάκκας Σουλίου από φτωχούς γεωργοκτηνοτρόφους γονείς.
                Τελείωσε το Γυμνάσιο Δερβιζιάνων σε δύσκολη εποχή. Ήταν δύσκολη εποχή γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι και η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη.
                Ο Παπα-Θανάσης το εβδομαδιαίο φαγητό του ήταν μπομπότα, τυρί και κρεμμύδι που το έβαζε στο σακούλι η αείμνηστη μητέρα του.
                Παρόλες τις δυσκολίες ο Παπα-Θανάσης ήταν πολύ καλός μαθητής. Ήταν και το παιδί που ξεχώριζε για την καλή φωνή του. Οι καθηγητές του Γυμνασίου Δερβιζιάνων την καλή φωνή του την είχαν εκτιμήσει γι’ αυτό τον επέλεγαν κατά τις εθνικές εορτές για να τραγουδά τα πατριωτικά τραγούδια.
                Όλοι θυμούνται τον Παπα-Θανάση ντυμένος με Σουλιώτικη φορεσιά τραγουδούσε τα παραδοσιακά τραγούδια (Τζαβέλενα, Μαρκο-Μπότσαρη, στη βρύση στα Τσερίτσιανα, τα πήραμε τα Γιάννενα και τρία μπαϊράκια».
                Ο Παπα-Θανάσης σαν Παπάς και σαν άνθρωπος, ήταν ο άνθρωπος που είχε και πίστευε σε αρχές. Οι  κυριότερες αρχές και τα πιστεύω του ήτανε:
1._ Πίστη στην πατρίδα
2._ Στην Θρησκεία
3._ Στην Παιδεία
4._ Στην Οικογένεια
                Τις αρχές αυτές τις τίμησε με ευλάβεια μέχρι και την ώρα που έφυγε από κοντά μας. Τα πιστεύω και τις αρχές αυτές που είχε ο Παπα-Θανάσης τα μετέδιδε και σε άλλους. Είτε με την ιδιότητα του Παπά, είτε με την ιδιότητα του καθηγητή, μιας και ήταν Δ/ντής του 8ου Πολυκλαδικού Λυκείου για πολλά χρόνια, είτε με την ιδιότητα του καλού οικογενειάρχη.
Ο Παπα-Θανάσης όμως δεν ξεχνούσε ποτέ τον τόπο καταγωγής του, το χωριό Ζωτικό αλλά και ολόκληρη την περιοχή Λάκκα-Σουλίου. Όταν δε έβρισκε χρόνο, και τον καλούσανε να τους τιμήσει με την παρουσία του σε τελετές χαράς και λύπης, αυτός πάντα έβρισκε τον τρόπο και ήταν κοντά τους.
Γι’ αυτό η απώλεια του Παπα-Θανάση είναι μεγάλη για όλους μας. Σ’ εκείνους όμως που θα λείψει πολύ είναι η Εκκλησία και η Οικογένειά του.
Τελειώνοντας πρέπει να τονίσω ότι, τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Παπα-Θανάση δεν πρέπει να φεύγουν τόσο γρήγορα από κοντά μας. Αλλά δυστυχώς, δεν αποφασίζουμε εμείς. Αυτός που αποφασίζει για όλους μας είναι ο παντοδύναμος Θεός.
Εμείς το μόνο που του ευχόμαστε είναι καλό ταξίδι, ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και ο Παντοδύναμος Θεός ας εκτιμήσει την προσφορά του και την καλοσύνη του και να τον τοποθετήσει δίπλα στους Τρεις Ιεράρχες ώστε να μας φωτίζουν όλους εμάς τους θνητούς από εκεί ψηλά.

Με τιμή
Γιάννης Γκουβάς
04-02-2014
Τηλ.: 6974891321

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).