«Ιατρείο παιδικών ψυχών» η Κιβωτός του Κόσμου στην ακριτική Πωγωνιανή


 
«Ιατρείο παιδικών ψυχών» η Κιβωτός του Κόσμου στην ακριτική Πωγωνιανή

Συγκινητική ήταν η καλοκαιρινή Γιορτή των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» στην ακριτική Πωγωνιανή, που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου το απόγευμα της Πέμπτης.

Μεταξύ των παρισταμένων ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, εκπρόσωποι της 8ης Μεραρχίας, της Αστυνομίας και του Δήμου Πωγωνίου, καθώς και ντόπιοι και πολλοί επισκέπτες.
Μεγάλοι πρωταγωνιστές φυσικά, τα παιδιά της «Κιβωτού» που είχαν ετοιμάσει μια όμορφη εκδήλωση στο Σπίτι τους, για την οποία εισέπραξαν το πιο ζεστό χειροκρότημα.
Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ο δημιουργός και καθοδηγητής της «Κιβωτού του Κόσμου», καλωσόρισε τους επισκέπτες και αναφέρθηκε στο έργο της δομής, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιατρείο ψυχών».
Στην συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο σχετικό με την καθημερινότητα των παιδιών στο ακριτικό χωριό, αλλά και τις πλούσιες δραστηριότητές τους, που κυρίως έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα.

Καμπανάκι για το Δημοτικό
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η υπεύθυνη της δομής στην Πωγωνιανή Άντυ Θεοδωρακοπούλου, κάνοντας ένας απολογισμό των κοινωνικών υπηρεσιών.
Παράλληλα έκρουσε το καμπανάκι για το ενδεχόμενο να κλείσει το Δημοτικό Σχολείο της Πωγωνιανής, το οποίο μάλιστα άνοιξε εξαιτίας των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» και σήμερα έχει περίπου 30 παιδιά! Όπως έκανε γνωστό η κ. Θεοδωρακοπούλου εντολή του Υπουργείου Παιδείας είναι να κλείσουν όλα τα παραρτήματα (της Πωγωνιανής είναι παράρτημα του Δημ. Σχολείου Δελβινακίου), κάτι που εάν συμβεί θα είναι μέγα πλήγμα για την περιοχή μας και κυρίως για μια σημαντική κοινωνική δομή που δίνει ζωή στην ακριτική Ήπειρο. Οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποτραπεί μια τέτοια περίπτωση έχουν ήδη αναληφθεί, με αιτήματα προς τους αρμόδιους, αναμένοντας οι ιθύνοντες της «Κιβωτού» μια θετική εξέλιξη.

Θεατρικά και Μουσικές
Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το Γεωργικό Σχολείο της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου», ενώ εντυπωσιακή ήταν και η χορωδία, αλλά και οι παραδοσιακοί χοροί που παρουσίασαν τα παιδιά. Σειρά είχε ένα ακόμη θεατρικό σκετς, με τίτλο «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας», ενώ προβλήθηκε και βίντεο από την ζωή των παιδιών στο Βόλο, όπου και εκεί έρχονται σε άμεση επαφή με τον αγροτικό τομέα, αφού υπάρχει ελαιοτριβείο, οινοποιείο, μύλος κ.α.
Στο τέλος ανέβηκε στο βήμα η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή - Παπανικολάου, η οποία μίλησε για την ιστορία της Πωγωνιανής με τα Ιδρύματά της, κάνοντας αναφορά και στο βιβλίο του κ. Κώστα Κωστούλα που παρουσιάστηκε την Κυριακή και ευχήθηκε η «Κιβωτός» που δραστηριοποιείται σήμερα στην Πωγωνιανή να βοηθήσει και πάλι στην αναγέννηση του ακριτικού χωριού.

***
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και ακολούθησε κέρασμα από τα παιδιά της «Κιβωτού» που είχαν ετοιμάσει για τους καλεσμένους τους πλούσιο μπουφέ, με εκλεκτούς μεζέδες.
Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από την Ηπειρώτικη Ιστοσελίδα www.tzourlakos.com και σύντομα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πώς απαξιώθηκε γενικά το Πωγώνι

Vostiniotis-more/Ταξίδια (600 βίντεο).