Δράσεις για καλύτερη αξιοποίηση του μαλλιού των προβάτων

Δράσεις για καλύτερη αξιοποίηση του μαλλιού των προβάτων
• Προσπάθειες για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του μαλλιού των προβάτων και των αιγών της περιοχής κάνει η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου (ΕΜΚΗ).
Παρόλο που το κούρεμα των προβάτων εξακολουθεί να αποτελεί μια μορφή γιορτής για τους
κτηνοτρόφους – αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - πλέον γίνεται αποκλειστικά για λόγους υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων. Το μαλλί τις τελευταίες δεκαετίες καταλήγει στις χωματερές ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιους εμπόρους με αντίτιμο το μέγιστο 0,25 λεπτά το κιλό.
Η ΕΜΚΗ στην προσπάθειά της να πετύχει προστιθέμενη αξία σε αυτό το υποπροϊόν των αιγοπροβάτων, έχει έρθει σε επαφή με πλυντήριο μαλλιού και διαπραγματεύεται καλύτερη τιμή για τους κτηνοτρόφους.
Επίσης, συμμετέχει από το 2010 στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Wool of Europe με τις ντόπιες φυλές προβάτων της περιοχής (Κατσικάς και Καλαρρύτικη) στέλνοντας μαλλί και φωτογραφικό υλικό για τις εκθέσεις που διοργανώνονται μια φορά το χρόνο σε διάφορες πόλεις τις Ευρώπης. Τις τελευταίες ημέρες η ΕΜΚΗ φιλοξένησε την υπεύθυνη του Wool of Europe, κα Marie-Thérèse Chaupin. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εκτροφές των αυτόχθονων φυλών προβάτων, σε υφάντρες μαλλιού και σε νεροτριβή της περιοχής, ενώ ενημερώθηκε για τον τρόπο εκτροφής και διατήρησης των ζώων αυτών από τους γεωπόνους του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων, της ΕΜΚΗ, αλλά και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Η κα Marie-Thérèse Chaupin έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον παραδοσιακό οικολογικό τρόπο βαφής των μαλλιών καθώς και τα παραδοσιακά προϊόντα που παρήγαγαν ανά περιοχή (κιλίμια, φλοκάτες, κάπες, υφαντά, παραδοσιακές στολές). Τόνισε μάλιστα ότι απώτερος σκοπός της είναι η διοργάνωση έκθεσης του Wool of Europe στο Μουσείο Μπενάκη, όπου θα πρωταγωνιστεί το μαλλί των Ηπειρώτικων φυλών και τα παράγωγά του.

Κλιμάκιο της ATELIER Laines d'Europe στο Λαογραφικό μουσείο Πωγωνιανής
Περισσότερα εδώ

Δύο νέα βραβεία

ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΒΟΣΤΙΝΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο+2ο)

✅ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 11 ΚΑΙ 12: Εκδηλώσεις ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

#Vostiniotis▼